Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ηλεκτρισμένο κλίμα η αυλαία στη Βουλή

Για «ανυπόφορο κιτρινισμό» κατηγορεί τον αρχηγό της ΝΔ η κυβέρνηση. «Στόχος οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ», η ερμηνεία της προσωπικής επίθεσης στον πρωθυπουργό.

Σε ηλεκτρισμένο κλίμα η αυλαία στη Βουλή

Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατεβάζει αυλαία απόψε, μέσα στο βαρύ κλίμα που προκάλεσε η προχθεσινή αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη και οι προσωπικές επιθέσεις του δεύτερου, με αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό ως «χουντικού» του (θανόντος) πατέρα του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε χθες με εκτενή ανάρτηση στα social media στην εν λόγω κατηγορία, διευκρινίζοντας ότι το κάνει επειδή «χρωστώ μία απάντηση στη μνήμη του πατέρα μου και όχι στο τίποτα του κ. Μητσοτάκη».

Από την πλευρά της οικογένειάς του, πάντως, υπάρχει σκέψη να κινηθούν θεσμικά για την αποκατάσταση των πραγμάτων, εκτός και εάν υπάρξει δημόσια συγγνώμη από τον αρχηγό της ΝΔ (όπως είπε αργά το βράδυ στην ΕΡΤ η αδελφή του πρωθυπουργού Ζανέτ Τσίπρα).

Κατά τις πληροφορίες, η χθεσινή κίνηση του κ. Τσίπρα (σ.σ. η ανάρτηση για τον πατέρα του) οφείλεται στην απόφασή του να μη δώσει συνέχεια «επί προσωπικού» στην αποψινή, καταληκτική, συζήτηση στη Βουλή, ώστε αυτή να αφιερωθεί στα πολιτικά ζητήματα: από τις ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν προχθές από το Ζάππειο και το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις (που θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα) μέχρι την κρίση στη ΝΑ Μεσόγειο, με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Στο Μαξίμου, ωστόσο, δεν είναι βέβαιοι για μία τέτοια εξέλιξη: «Και για την Τρίτη αυτή ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού και, παρά τις συστάσεις συνεργατών του λόγω... κότερου, επέμεινε να κάνει πολιτική πρωτομιλία χωρίς προσωπικές αναφορές και επιθέσεις. Όταν τον διαδέχθηκε στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κλίμα άλλαξε και η προσωπική απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν πλέον επιβεβλημένη», αναφέρουν συνεργάτες του. Με αποκορύφωμα, όπως τονίζουν, τα περί «χουντικού» πατέρα του πρωθυπουργού, τα οποία στο παρελθόν είχε χρησιμοποιήσει και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αλλά «ακόμα κι εκείνος ζήτησε συγγνώμη και δεν τα επικαλέσθηκε ξανά ποτέ».

Στόχος οι αναποφάσιστοι

Πού αποδίδουν την τακτική του κ. Μητσοτάκη και του επιτελείου της Πειραιώς; Στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που εξακολουθούν να αγγίζουν ποσοστά περί το 20%. Όπως λένε, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα αυτών των ψηφοφόρων είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία, σε μεγάλο ποσοστό «κλίνουν» στο να πράξουν το ίδιο στις ευρωκάλπες της 26ης Μαΐου.

«Στόχος είναι αυτό το τμήμα είτε να επιλέξει την αποχή, είτε να προτιμήσει λευκό ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα, έστω και όχι τη ΝΔ, ώστε να επισημοποιηθεί η πρωτιά της τελευταίας».

Γι' αυτό τον λόγο, σημειώνουν, οι επιθέσεις πλέον στρέφονται προσωπικά στον κ. Τσίπρα, προκειμένου να τον απαξιώσουν («σκαφάτος») και να τον «ρίξουν» στα μάτια των ψηφοφόρων, καθώς παραμένει το «δυνατό χαρτί» του κυβερνώντος κόμματος -όπως δείχνει το κλίμα στις περιοδείες του.

Αντιθέτως, όπως προσθέτουν, αυτή η κατάσταση «τσίτωσε» τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε «φόβο» σε πολλούς αναποφάσιστους «για το τι πρεσβεύει τελικά η ηγεσία της ΝΔ και τι σχεδιάζει να κάνει εάν κερδίσει στις εκλογές». Το πού θα γείρει η ζυγαριά παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.

«Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει αρχηγός οποιουδήποτε ελληνικού κόμματος, εξαιρώντας βεβαίως τη Χρυσή Αυγή, που να έχει κάνει μια τόσο εμπρηστική ομιλία στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μετατρέψει το κόμμα του σε σκανδαλοθηρική εφημερίδα και να εκτροχιάσει τη συζήτηση, ώστε να μη συζητηθούν τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα της επόμενης περιόδου», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης στην πρωτολογία του ήταν απολίτικος, ανερμάτιστος, ασυνάρτητος και κυρίως ανυπόφορα κίτρινος».

Ο σχεδιασμός για απόψε

Για την αποψινή ψηφοφορία δεν αναμένονται εκπλήξεις για την κυβέρνηση, καθώς ουδείς εκ των 152 βουλευτών της πλειοψηφίας… θα αρνηθεί ψήφο εμπιστοσύνης. Οι υπουργοί που θα λάβουν τον λόγο (και) σήμερα, όπως και ο πρωθυπουργός, θα εστιάσουν στα πακέτα θετικών μέτρων και ελαφρύνσεων, ενώ οι μέχρι τώρα αναφορές και σε νέα μέτρα που θα λαμβάνονται όποτε καταγράφεται δημοσιονομικό περιθώριο, στοχεύουν στην ενίσχυση της άποψης ότι αποκαθίσταται η μεταμνημονιακή κανονικότητα.

Δεν έμεινε (και δεν θα μείνει) αναπάντητη η δυσφορία της ΝΔ για μέτρα όπως η 13η σύνταξη, ενώ, αντιθέτως, θα επισημανθεί ότι «από τρεις πλευρές προήλθε η αντίδραση στις ελαφρύνσεις: από τη ΝΔ, από τον κ. Βέμπερ και από το ΔΝΤ». Ειδικά για το τελευταίο, κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν ότι «έχουμε βγει πλέον από τα μνημόνια» και ότι «ως γνωστόν η ΕΕ ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης να αποπληρώσουμε τα δάνεια του Ταμείου».

Υπενθυμίζουν δε, ότι η ΝΔ τα τελευταία χρόνια «κρυβόταν πίσω από το ΔΝΤ για να περάσει (ως κυβέρνηση) και να στηρίξει (ως αντιπολίτευση) το αντιλαϊκό τσουνάμι μέτρων που κατέστρεψε τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v