Εκρηκτική αποδείχθηκε η πρεμιέρα της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα όχι απλώς να σηκώνει το γάντι για το περίφημο κότερο, αλλά να επιστρέφει τις κατηγορίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις σχέσεις με ισχυρούς μιντιάρχες, για τα προσωπικά του απλήρωτα δάνεια, για τη σχέση του με τη Siemens ή για τους κοινούς χρηματοδότες της οικογένειάς του και εκδοτικής εταιρείας.
Κι όταν ο αρχηγός της ΝΔ ανέβασε κι άλλο τους τόνους στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός περιορίσθηκε να του απαντήσει με ένα στίχο του Μανώλη Αναγνωστάκη: «δεν έφταιγε αυτός, τόσος ήταν».
Η οργή του κ. Τσίπρα πάντως δεν κρυβόταν, καθώς ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο κότερο με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς («νάτος νάτος, ο Τσίπρας ο σκαφάτος») επιχειρώντας σύνδεση με την τραγωδία στο Μάτι.
«Θα χρησιμοποιήσω τη φράση του πρώην αρχηγού σας και θα πω: "θα σας πάω μέχρι τέλους"», είπε κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός, ειρωνευόμενος τον κ. Μητσοτάκη για το «ηθικό σοκ» που υπέστη από το ύφος του Παύλου Πολάκη. «Δεν πάθατε το ίδιο ηθικό σοκ όταν ο συνεργάτης σας Νίκος Γεωργιάδης καταδικάσθηκε για ασέλγεια και παιδεραστία, αλλά εσείς του είπατε να μείνει στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί η υπόθεση», είπε.
Αφού τον κατηγόρησε ότι έγινε... ο Στέφανος Χίος της πολιτικής, τόνισε:
«Εγώ κ. Μητσοτάκη δεν έχω εξοχικό στην Τήνο μεσοτοιχία με του κ. Χριστοφοράκου, δεν είμαι τρόφιμος της Siemens, δεν πήρα δανεικά κι αγύριστα όπως εσείς για τον Κήρυκα Χανίων, δεν με χρηματοδοτεί off shore που χρηματοδοτεί και το Πρώτο Θέμα, δεν έχω κουμπάρο τον Μαρινάκη που είναι κατηγορούμενος σε υπόθεση ναρκωτικών. Είμαι έντεκα χρόνια αρχηγός κόμματος και 4,5 χρόνια πρωθυπουργός. Δεν μπήκα στην πολιτική πλούσιος, δεν έγινα πλούσιος. Είσαι πολύ λίγος εσύ (σ.σ. στον κ. Μητσοτάκη απευθύνθηκε) για να μιλάς σε μένα για την ελίτ και για τους πολλούς».
Για το κότερο
Όπως αναμενόταν, απάντησε και στα περί κότερου: «Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και τρία χρόνια έχω συνεργάτιδα την κα Παναγοπούλου, σύζυγο του θανόντος εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ο οποίος ποτέ δεν ασχολήθηκε με τη διαπλοκή. Τον Δεκαπενταύγουστο, που εσείς δεν θρηνούσατε (σ.σ. τον είχε κατηγορήσει νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν θρηνούσε για το Μάτι, αλλά ήταν στο κότερο), κάνατε μεταφορές με ελικόπτερα μιντιαρχών, φιλοξενήθηκα στο σκάφος της συνεργάτιδός μου για τρεις ημέρες. Είναι γνωστό, το έγραψαν τότε τα μέσα ενημέρωσης του κ. Μαρινάκη και δεν το διέψευσα, διότι δεν έχω τίποτα να κρύψω. Αν μου το ζητούσατε, θα σας έδινα εγώ φωτογραφίες, δεν χρειαζόταν να τις αγοράσει το παρακράτος».
Το επόμενο επεισόδιο αναμένεται αύριο, τρίτη και τελευταία ημέρα της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως μετέτρεψε ο πρωθυπουργός την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ στον κ. Πολάκη.
Θα μιλήσουν πάλι οι πολιτικοί αρχηγοί ενώ η ψηφοφορία αναμένεται αργά το βράδυ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας θα μιλήσει το απόγευμα και θα δώσει απαντήσεις για την ουσία και το ύφος της ανάρτησής του στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ (και άτομο με αναπηρία) Στέλιο Κυμπουρόπουλο, που έδωσε και την αφορμή για την πρόταση δυσπιστίας.
Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Τσίπρας στήριξε τον υπουργό του για το έργο του αλλά εξέφρασε (εκ νέου) την αντίθεσή του στο ύφος με το οποίο αντιπαρατίθεται.
Σύνοδος Κορυφής για την πενταετία
Ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται εκτός συνόρων σήμερα και συγκεκριμένα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρουμανία. Σε μία ημέρα ισχυρού συμβολισμού (σ.σ. σήμερα τιμάται η Ημέρα της Ευρώπης) και δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα αντιπαρατεθούν για τις προτεραιότητες ως προς τη Στρατηγική Ατζέντα και τις προτεραιότητες της ΕΕ για την επόμενη πενταετία.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν ζωτικά ζητήματα, όπως ο παγκόσμιος ρόλος της Ε.Ε. και η εμπέδωση ενός πολυμερούς παγκόσμιου συστήματος, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το μεταναστευτικό και η ανάπτυξη της οικονομικής βάσης και συγκλίσεων στην Ένωση.
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στις βασικές προτεραιότητες της χώρας μας για την επόμενη πενταετία, με έμφαση στην οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και της προώθησης οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων, στην ανάγκη διατήρησης μιας ισχυρής πολιτικής συνοχής της Ένωσης.
Ως προς το προσφυγικό, αναμένεται να τονίσει εκ νέου την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, «στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης».
Θα σταθεί επίσης στην ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία και θα υποστηρίξει τις προτάσεις για ισχυρό προϋπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία, καθώς και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει ένα ευρωπαϊκό ταμείο καταθέσεων.
Αθήνα-Λευκωσία για την τουρκική προκλητικότητα
Σε συντονισμό με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη (με τον οποίο θα έχει τετ α τετ), θα αναδείξει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην εν λόγω παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018 και τη σχετική δήλωση Μογκερίνι.
Θα τονιστεί ιδιαίτερα, τέλος, ότι η ΕΕ θα αναβαθμίσει τον ρόλο της στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, μόνο αν υποστηρίξει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της.