Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εκλογικό δίλημμα Τσίπρα μέσα από τις ελαφρύνσεις

Τα μέτρα για το 2019 θα εφαρμοστούν αμέσως, αλλά για το 2020 θα προηγηθούν οι εκλογές. Η διέξοδος για «μείωση» των πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς νέα λιτότητα. Κυβέρνηση-Κομισιόν δείχνουν ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου.

Το εκλογικό δίλημμα Τσίπρα μέσα από τις ελαφρύνσεις

Με τις φοροελαφρύνσεις-μαμούθ και τη μόνιμη 13η «σύνταξη» που ανακοίνωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση μπαίνει από το απόγευμα στην τριήμερη «μάχη της Βουλής». Δηλαδή στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ στον Παύλο Πολάκη, την οποία ο πρωθυπουργός μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, όσο και να επιμείνει η ΝΔ στο «ύφος του Πολάκη» και σε παραπολιτικές ή κίτρινες αποκαλύψεις, «οι πολίτες θα συζητούν από σήμερα τα θετικά μέτρα και θα υπολογίζουν τις επιπτώσεις στο πορτοφόλι τους».

Αναμενόμενο «δώρο» στην κυβέρνηση, όπως λένε, έδωσαν χθες το βράδυ τα πρώτα μουδιασμένα ή αρνητικά σχόλια στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μέτρα. Με αποκορύφωμα τη δήλωση (στην ΕΡΤ) του στελέχους της ΝΔ και πρώην αναπληρωτή εκπροσώπου της Κώστα Κυρανάκη ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας «δεν μας δεσμεύουν».

Ευθέως το εκλογικό δίλημμα

Παρότι οι προβολείς έπεσαν στα μέτρα άμεσης ψήφισης και εφαρμογής που αφορούν το 2019 (μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, προϊόντα, ΔEH, φυσικό αέριο και 13η σύνταξη που θα δοθεί εντός του Μαΐου), η πολιτική ουσία των ανακοινώσεων Τσίπρα βρίσκεται στα μέτρα για το 2020. Όχι τόσο για την αυξημένη γενναιοδωρία τους, όσο για το εκλογικό δίλημμα που υποκρύπτουν.

Κι αυτό διότι:

* Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα μέτρα για το 2020 θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του έτους.

* Αν και δεν προσδιόρισε το «αργότερα», γίνεται σαφές ότι θα περιληφθούν στον επόμενο Προϋπολογισμό μόνο εάν η σημερινή κυβέρνηση… θα είναι κυβέρνηση και το 2020.

* Δεδομένου ότι οι εθνικές κάλπες έχουν προγραμματισθεί για τον Οκτώβριο, το «μπαλάκι» περνάει στους πολίτες: εάν θέλετε να εφαρμοστούν τα μέτρα, ψηφίστε μας, αλλιώς τις αποφάσεις θα τις πάρει ο κ. Μητσοτάκης.

* Το δίλημμα δεν αφορά μόνο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, καθώς ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πολλές φορές ότι όσο η οικονομία βελτιώνεται τόσο θα προστίθενται και νέα θετικά μέτρα -«εκτός από τη 13η σύνταξη, μπορούμε να δούμε και τη 14η», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα

Αρμόδια στελέχη εστιάζουν ιδιαίτερα στην «ντρίπλα» που πέτυχε η κυβέρνηση με το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού 5,5 δισ. ευρώ ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών μας για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή 2020, 2021, 2022.

Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγούν, «μειώνονται» στην ουσία τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1% για τα επόμενα τρία χρόνια (από το 3,5% στο 2,5%), «χωρίς να παραβιάζουμε ούτε κατά ένα ευρώ τη Συμφωνία με τους εταίρους μας», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη των επόμενων Προϋπολογισμών θα γίνει χωρίς την υποχρέωση πλεονασμάτων 3,5% και, άρα, θα διευρύνεται ο δημοσιονομικός χώρος για νέες άρσεις μνημονιακών αδικιών.

Απαντώντας δε, σε ερώτηση του Euro2day.gr, o κ. Τσίπρας τόνισε ότι ενώ οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για μείωση των πλεονασμάτων προϋποθέτουν μέτρα λιτότητας ή σκληρές μεταρρυθμίσεις, «εμείς τα μειώνουμε κάνοντας το αντίθετο, δηλαδή ελαφρύνσεις και ανάσες».

Δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο

Σημειώνεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφάνισαν ως βέβαιη την ακύρωση του υποχρεωτικού νόμου για μείωση του αφορολόγητου, όπως έγινε και με τον αντίστοιχο νόμο για μείωση των συντάξεων.

Τον «δρόμο» σε μία τέτοια εξέλιξη τον έδειξε χθες και η Κομισιόν, καθώς οι εαρινές προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία έλαβαν υπόψη την ανακοίνωση ότι δεν θα εφαρμοστεί η φορολογική μεταρρύθμιση του 2020, δηλαδή η μείωση του αφορολόγητου.

Με την ευνόητη επισήμανση ότι το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v