Στην άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει debate ανάμεσα στον ίδιον και στον Αλέξη Τσίπρα επικεντρώνει η κυβέρνηση, ερμηνεύοντας τη στάση του αρχηγού της ΝΔ ως απόδειξη «φόβου» να αντιμετωπίσει επιχειρήματα και θέσεις.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι αυτός ο φόβος είναι ...διαχρονικός στην ηγεσία της ΝΔ καθώς, όπως υπενθυμίζουν, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς είχε αποδεχθεί debate με τον κ. Τσίπρα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, όταν ο πρώτος ήταν πρωθυπουργός και ο δεύτερος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το επιχείρημα του κ. Σαμαρά, τότε, ήταν πως «δεν συνομιλούμε με υβριστές» και «δεν νομιμοποιούμε την πολιτική αθλιότητα του Σύριζα».
Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, «στη ΝΔ δεν θέλουν δημόσια αδιαμεσολάβητη αντιπαράθεση με τον Τσίπρα σε όποια θέση κι αν βρίσκεται».
Με το «αδιαμεσολάβητη», εννοούν ότι τον ρόλο του υποστηρικτή της ΝΔ και του πολέμιου της κυβέρνησης έχει αναλάβει «ο επικοινωνιακός στρατός» των μέσων ενημέρωσης, κυρίως μέσα από fake news και διαστρεβλώσεις.
Μιλούν δε, για «αυτοπαγίδευση» του κ.Μητσοτάκη διότι:
* Από τη μια, έχει θέσει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος προκειμένου να συντριβεί το κυβερνών κόμμα και να υποχρεωθεί ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές.
* Από την άλλη, τόσο τα στελέχη της ΝΔ όσο και ο ίδιος ο αρχηγός της, λένε ότι στις ευρωεκλογές δεν ταιριάζει debate και, άρα, θα το αποδεχθούν μόνο όταν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.
«Είναι λίγος»
Μαξίμου και Κουμουνδούρου θα επιμείνουν να «στριμώχνουν» τον κ. Μητσοτάκη για διακαναλικό τετ α τετ, ενώ παράλληλα ο κ. Τσίπρας «θα οργώνει τη χώρα συνομιλώντας με τους πολίτες», όπως έκανε χθες στην Κρήτη.
Σ' αυτό το πλαίσιο της «πίεσης» η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου έθεσε και επισήμως στη ΝΔ το αίτημα για debate με επιστολή της προς την «γαλάζια» ομόλογό της Σοφία Ζαχαράκη.
Η (αναμενόμενη) αρνητική απάντηση της τελευταίας προκάλεσε το σκωπτικό σχόλιο της Κουμουνδούρου: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε τη θλιβερή πρωτιά του να είναι ο πρώτος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αρνείται επανειλημμένως να συμμετάσχει σε debate. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται τον δημόσιο διάλογο, φοβάται την ένδεια των επιχειρημάτων του, φοβάται την πολιτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι λίγος ακόμα και για αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ίδιος το γνωρίζει και ψάχνει απεγνωσμένα «προφάσεις εν αμαρτίαις».
Το… φουριάρικο κατσίκι και «τα παντελόνια του Πολάκη»
Ακόμα πιο καυστικό ήταν το σχόλιο του κ. Τσίπρα, στη διάρκεια σύντομης ομιλίας του στην Κρήτη: «Ο κύριος Μητσοτάκης, άρχισε να πηδά δεξιά και αριστερά για να αποφύγει να αντιπαρατεθεί, σαν το φουριάρικο κατσίκι όπως λέτε εσείς εδώ στην Κρήτη. Και καθώς άρχισε να πηδά δεξιά και αριστερά, προσπάθησε να πιαστεί από ό,τι έβλεπε μπροστά του και το πρώτο πράγμα που βρήκε ήταν τα "παντελόνια του Πολάκη" και κρύφτηκε από πίσω».
Όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «ουδείς σε αυτόν τον τόπο κατάφερε να δοξαστεί κρυπτόμενος, ουδείς μπορεί να κρυφτεί και δεν θα το κάνει αυτό ούτε ο κ. Μητσοτάκης όσο κι αν έχει ισχυρά μιντιακά συγκροτήματα πίσω από τα οποία κρύβεται».
Και προειδοποίησε: «αν δεν θελήσει αυτός να κάνει debate, εγώ θα είμαι εδώ να μιλώ με τους ανθρώπους, να πηγαίνω στα χωριά, να μιλώ με τους δημοκρατικούς πολίτες, να παίρνω δύναμη».
Αφορμής δοθείσης, ο πρωθυπουργός έδωσε και το στίγμα της αντιπαράθεσης στην Βουλή, την ερχόμενη εβδομάδα, όταν η ΝΔ καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του κ.Πολάκη. «Ο πρόεδρος της ΝΔ κρύφτηκε πίσω από τα παντελόνια του Πολάκη μπας και αναδείξει ως κεντρικό ζήτημα όχι την αναμέτρηση για την οικονομία, αλλά για να μας κάνει λέει πρόταση μομφής επειδή ‘μας στέρεψε το ήθος’. Δεν θέλω να αναφερθώ σε ζητήματα ήθους, ιδίως απ' αυτούς που είχαν στενούς συνεργάτες ανθρώπους που διέπραξαν εγκλήματα και τους κάλυψαν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.