Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωκάλπες και... το σινιάλο Σάντσεθ

Ο εκλογικός στόχος του Α. Τσίπρα, τα μηνύματα που προβάλλουν οι «σύμμαχοι» και η «λάθος ανάγνωση» του ΚΙΝΑΛ. Το Μαξίμου σχεδιάζει μεγάλη κόντρα στη Βουλή, εάν ο Κ. Μητσοτάκης καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του Π. Πολάκη.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωκάλπες και... το σινιάλο Σάντσεθ

H αυριανή αργία της Πρωτομαγιάς παρατείνει κατά δύο ημέρες την πολιτική πασχαλινή ραστώνη, παρότι η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωκάλπες έχει ήδη αρχίσει.

Το κυβερνών κόμμα δεν σήκωσε μεν το γάντι που πέταξε η αξιωματική αντιπολίτευση για «δημοψηφισματικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών», ωστόσο έχει θέσει ψηλά τον πήχη του: πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ή αμελητέα διαφορά με τη ΝΔ -κι αυτό επειδή οι πολίτες αντιμετωπίζουν παραδοσιακά πιο χαλαρά τις ευρωκάλπες, στέλνοντας τα περίφημα «μηνύματα» ή δίνοντας «φιλί της ζωής» σε μικρά κόμματα που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η υπερίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία και ο καταποντισμός του Λαϊκού Κόμματος (σ.σ. του «αδελφού» κόμματος της ΝΔ) δίνει την ευκαιρία συνολικά στην Προοδευτική Συμμαχία, που έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να προβάλει τα εγχώρια διλήμματα.

Το έναυσμα το έδωσε ο Γιάννης Ραγκούσης, εκ των πλέον δραστήριων και μαχητικών «συμμάχων» του κυβερνώντος κόμματος, απευθυνόμενος στους πολίτες που δυσανασχετούν με την επιλογή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να «ταιριάξει» πολιτικά με τη ΝΔ. «Οι Ισπανοί σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ ακολούθησαν την απολύτως αντίθετη στρατηγική από αυτήν που ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των ισπανικών αποτελεσμάτων.

Και πρόσθεσε: «Οι Ισπανοί πορεύτηκαν αριστερά, συγκρούστηκαν με τη Δεξιά και από χθες γνωρίζουμε τα σπουδαία αποτελέσματα της στρατηγικής τους. Τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή την παταγώδη αποτυχία στην οποία οδηγεί η ταύτιση με τη Δεξιά, θα τη δείξουν (για ακόμη μια φορά) τα αποτελέσματα του ελληνικού ΚΙΝΑΛ εντός του 2019. Λίγη υπομονή».

Αυτό που αναδεικνύουν έντονα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Συμμαχίας είναι η πολιτική τακτική και στρατηγική του Πέδρο Σάντσεθ: να κοντραριστεί με την προηγούμενη ηγεσία του κόμματός του («τον Ισπανό Βενιζέλο», όπως λένε στην εγχώρια Συμμαχία), να διεκδικήσει και να κερδίσει την ηγεσία, να συνεργασθεί με τους αριστερούς Podemos, να αξιοποιήσει σωστά τις αποκαλύψεις σκανδάλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (κυρίως του Μαριάνο Ραχόι) και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με κεντρικό δίλημμα «παλινόρθωση της Δεξιάς ή νίκη των προοδευτικών δυνάμεων».

Είναι γνωστές από τις αρχές του έτους άλλωστε οι στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Σάντσεθ, όπως και η εμμονή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος να καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό, από την άνοιξη του 2016, σε όλες τις κεντρικές συνόδους του, παρότι ο ίδιος ηγείται κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ) που ανήκει στην ευρωομάδα της Αριστεράς.

«Σοσιαλιστές και Ποδέμος μπορεί να μην έχουν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά η αύξηση του συνόλου των εδρών τους βάζει ανάχωμα στην ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς και προεξοφλεί τη συνέχεια της προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ισπανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας χθες.

Στα ειρωνικά επιχειρήματα του ΚΙΝΑΛ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει... λάθος κόμμα, κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στα παραπάνω και προαναγγέλλουν «εκπλήξεις» τόσο πριν όσο και μετά τις ευρωεκλογές. Εννοώντας, μεταξύ άλλων, τις συμπράξεις που ήδη σχεδιάζονται και το κοινό μέτωπο Σοσιαλιστών-Αριστεράς απέναντι στην «επελαύνουσα» ακροδεξιά και στις προγραμματικές συγκλίσεις της με δεξιά, νεοφιλελεύθερα κόμματα.

Ψήφος εμπιστοσύνης, αν…

Στον απόηχο των ισπανικών αποτελεσμάτων και της δυναμικής που αναμένεται να προκαλέσουν στη χώρα μας, οι κυβερνητικοί επιτελείς ετοιμάζονται για την πρώτη μεταπασχαλινή κόντρα με τη ΝΔ στη Βουλή. Εάν, τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Παύλου Πολάκη, ο κ. Τσίπρας, όπως ανακοίνωσε ήδη, θα τη μετατρέψει σε αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το ζητούμενο, κατά το Μαξίμου, είναι να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να ξεδιπλώσει… επί τριήμερο το έργο της τετραετίας, με έμφαση στο κοινωνικό κράτος, και να προκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση για όλα όσα ιεραρχούνται στα κυβερνητικά διλήμματα: από τις απολύσεις και τις προσλήψεις στο Δημόσιο μέχρι τα παντός είδους επιδόματα στους οικονομικά ευπαθείς, την πολιτική στην Υγεία (περίθαλψη ανασφάλιστων) και στα εργασιακά (αύξηση κατώτατου-κατάργηση υποκατώτατου, συλλογικές συμβάσεις κ.λπ.).

Για τον λόγο αυτό, το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης στην πρόταση δυσπιστίας δεν έχει αποκλειστεί από κυβερνητικά στελέχη.

Εξορμήσεις και νέο «πακέτο» θετικών μέτρων

Εκτός… Βουλής, στις επόμενες εβδομάδες θα κυριαρχήσουν οι προεκλογικές ομιλίες κεντρικών στελεχών και του ιδίου του πρωθυπουργού, ο οποίος προτίθεται να «οργώσει» τη χώρα.  Κατά τον σχεδιασμό μάλιστα, ο κ. Τσίπρας θα ξεκινήσει τις εξορμήσεις του από την Κρήτη (όπου βρέθηκε και για το Πάσχα), ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις περιοδείες του στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Ξεχωριστό «όπλο» σ' αυτές τις ομιλίες θα είναι, φυσικά, το οικονομικό-κοινωνικό πακέτο που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, με «άκρως θετικά μέτρα μόνιμης μορφής» στο μεγαλύτερο τμήμα τους, είτε προς άμεση εφαρμογή (120 δόσεις) είτε ως στοιχεία του επόμενου κυβερνητικού προγράμματος (μείωση φορολογίας και ΦΠΑ, επαναφορά μίας μορφής 13ου μισθού κ.ά.).

Οι αποφάσεις για την ένταση και την έκταση των μέτρων θα ληφθούν στα επόμενα 24ωρα, μετά από νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον κ. Τσίπρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v