«Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία, είναι ένα ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου, όπου ο νόμος δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν αλλά για όλους. Τελεία και παύλα».
Μ’ αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε από την Καλαμάτα το «μήνυμα» ότι οι σκανδαλώδεις ή γκρίζες υποθέσεις θα διερευνηθούν μέχρι τέλους και θα αποδοθεί δικαιοσύνη, παρότι σε περιπτώσεις όπως η Novartis κάποιοι εμπλεκόμενοι επικαλούνται το επιχείρημα της παραγραφής.
Τονίζοντας ότι «τώρα μιλάει ο λαός, όχι οι παπαγάλοι της διαπλοκής και οι υπηρέτες της ολιγαρχίας», δεν απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον Βαγγέλη Μαρινάκη, με αφορμή (και) τη δημόσια παρέμβαση που επιχείρησε σήμερα.
Ο πρωθυπουργός τον αποκάλεσε «πολλάκις υπόδικο και διωκόμενο κ. Μαρινάκη που αναλαμβάνει χρέη αρχηγού για λογαριασμό της ΝΔ, συλλαβίζοντας από το ραδιόφωνο δήθεν συνταραχτικές αποκαλύψεις, υψηλής αξιοπιστίας, τόσο υψηλής όσο και οι στημένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες για τους οποίους διώκεται σε βαθμό κακουργήματος».
Και συνέχισε:
«Είδα και τη ΝΔ να σπεύδει να υιοθετήσει τη γραμμή του φυσικού αρχηγού της. Γιατί τέτοιος πόνος ; Γιατί τέτοιο άγχος; Γιατί τόση απελπισία;
Να σας πω: Γιατί τα κόλπα, οι δουλειές κάτω από το τραπέζι, οι μίζες και όλα όσα γονάτισαν τον τόπο, έρχονται στο φως. Γιατί δεν υπάρχει πια το μακρύ χέρι της εξουσίας να τα κρύψει. Γιατί δεν υπάρχει κανένας πλέον να πει στη Δικαιοσύνη πως να κάνει τη δουλειά της.
Γι’ αυτό βλέπετε τους εκπροσώπους του παλιού καθεστώτος, να ωρύονται σε καθημερινή βάση. Να βρίζουν και να απειλούν θεούς και δαίμονες. Και γιατί τους πιάνει απελπισία όσο σκέφτονται ότι στις εκλογές δε ψηφίζουν ούτε οι δημοσκόποι ούτε οι δημοσιολόγοι.
Στις εκλογές ψηφίζουν οι πολλοί. Και θα τους οδηγήσουν οριστικά στη θέση που τους αξίζει. Στο περιθώριο. Και πολλούς από αυτούς στο ακροατήριο της δικαιοσύνης.
Και επειδή αυτό το γνωρίζουν καλά, γίνονται ακόμη πιο χυδαίοι και πιο επιθετικοί».
«Δεν παραγράφεται...»
Ειδικά για την υπόθεση της Novartis, ο κ.Τσίπρας τόνισε:
«Δεν μπορούν πλέον ούτε τα προσχήματα να κρατήσουν. Δεν μας λένε πια ότι είναι αθώοι, αυτό το έχουν χάσει και ξεχάσει. Αλλά μας λένε πως ότι κι αν έγινε, έχει παραγραφεί. Γιατί η μίζα, λένε, είναι μέρος των καθηκόντων ενός υπουργού.
Αυτή ακριβώς η πολιτική αναισθησία και ο κυνισμός είναι ο πυρήνας της ηθικής του παλιού καθεστώτος στη χώρα. Όμως απέναντι στον κυνισμό υπάρχει η συλλογική μνήμη. Τίποτα και κανένας δεν ξεχνιέται.
Δεν παραγράφεται η χρεοκοπία του τόπου. Δεν παραγράφεται η κατάρρευση των ταμείων. Δεν παραγράφεται η διάλυση των νοσοκομείων και των σχολείων. Δεν παραγράφεται η ευθύνη κανενός για πράξεις που ζημίωσαν το δημόσιο συμφέρον».
«Ο εξευτελισμός του κ.Μητσοτάκη»
Και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ποιους εκπροσωπεί. Είναι ένας από αυτούς. Δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν. Ένας άνθρωπος φτιαγμένος από τα τζάκια, ταγμένος για τα τζάκια και την ολιγαρχία.
Και ξέρετε, όταν προσπαθεί να παραστήσει κάποιον άλλο, καταλήγει στον αυτοεξευτελισμό».
Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επικαλέσθηκε τα πρόσφατα «φάουλ» του κ.Μητσοτάκη: αρχικά με τον πωλητή της Σχεδίας (σ.σ. τον οποίον παρουσίασε ως οπαδό του για να τον διαψεύσει δημοσίως ο ίδιος), στη συνέχεια με τους «ντελιβεράδες» («είπε ότι συνάντησε 20 ντελιβεράδες που δήθεν τον ρώτησαν πότε θα φύγει ο Τσίπρας») και χθες με τους καλλιτέχνες-δημιουργούς, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι εκμεταλλεύθηκε προεκλογικά τη συνάντηση που είχε μαζί τους για την προώθηση των αιτημάτων τους.
Και ανεβάζοντας τους τόνους πρόσθεσε: «Αυτός ο εξευτελισμός του κ. Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτικός. Οι ολιγάρχες και οι ελίτ είναι οι άνθρωποι του. Οι υπόλοιποι, οι άνθρωποι της καθημερινότητας, ο κόσμος του μόχθου, του πολιτισμού δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σκηνικό μιας χρήσης.
Για τις ανάγκες του επικοινωνιακού πολέμου. Τα πάντα για τη βιτρίνα. Έτσι πορεύονταν πάντα. Το ξέρετε πολύ καλά και εσείς εδώ».
Το τελευταίο ήταν αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά, πού, όπως είπε ο κ.Τσίπρας, «ήταν απασχολημένος με το να οργανώνει την αριστερή παρένθεση που αμέλησε τον τόπο του».
Τι χώρα παραλάβαμε
Επιχειρώντας μία κεντρική αποτίμηση της τετραετίας, ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στο τι παρέλαβε η κυβέρνησή του και τι επιδιώκουν οι πρώην κυβερνώντες.
«Παραλάβαμε μια χώρα με 4 εκατομμύρια πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας. Με 1,5 εκατομμύριο ανέργους. Με 65 δις μέτρα λιτότητας. Με άδεια ταμεία. Με απώλεια 25% του ΑΕΠ. Με σχολεία χωρίς δασκάλους και φωτοτυπίες αντί για βιβλία. Με νοσοκομεία υποστελεχωμένα, χωρίς προσωπικό και μάλιστα με εισιτήριο εισόδου.
Αυτή τη χώρα άφησαν πίσω τους οι κοι Σαμαράς και Βενιζέλος, που είχαν έτοιμο το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και σε κάθε στροφή της διαπραγμάτευσης, έπαιρναν προκλητικά το μέρος των πιστωτών.
Και αυτόν τον εφιάλτη επιθυμούν να ξαναφέρουν στη χώρα όσοι περιφρόνησαν το λαό μας και αυτοπαρουσιάζονται σήμερα, ξανά, ως επίδοξοι σωτήρες.
Και έχουν το θράσος να μιλούν για πολιτική αλλαγή. Ενώ και οι πέτρες γνωρίζουν ότι το σύνθημά τους δεν είναι αλλαγή αλλά παλινόρθωση.
Τα μεγάλα διλήμματα
Ο κ.Τσίπρας παρουσίασε εκ νέου τα μεγάλα διλήμματα των ευρωεκλογών, σε σχέση τόσο με το μέλλον της Ευρώπης όσο και της χώρας.
Τονίζοντας ότι «το πρόγραμμα της ΝΔ είναι η πλέον ξεκάθαρη αποτύπωση του πιο σκληρού και εκδικητικού νεοφιλελευθερισμού» κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν:
--- Τις απολύσεις ή τη στελέχωση του κοινωνικού κράτους
--- Τη φοροασυλία του πλούτου ή την ελάφρυνση των βαρών για τους πολλούς
--- Το ασφαλιστικό Πινοσέτ ή ένα δίκαιο και βιώσιμο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα
--- Την κατάρρευση των μισθών και την εργασιακή απορρύθμιση ή την αύξηση των μισθών και την προστασία της εργασίας
--- Τα δωράκια στην ολιγαρχία ή το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα.