Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε την ακόλουθη επιστολή στο σωματείο ΑΣΜΑ διασαφηνίζοντας, όπως γράφε, μια φράση του που μπορεί να παρεξηγήθηκε. Πρόκειται για θέμα επί του οποίου τοποθετήθηκε και η κυβέρνηση. Αναλυτικά:
«Προς Σωματείο ΑΣΜΑ,
Ευχαριστώντας σας ξανά για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε τη Δευτέρα, θέλω να διασαφηνίσω μια φράση μου που πιθανώς παρεξηγήθηκε, εξ ού και με έκπληξη διάβασα μια ανακοίνωση του Σωματείου σας, αλλά και μια ανάρτηση του διακεκριμένου τραγουδοποιού κ. Φοίβου Δεληβοριά.
Στόχος μου, όπως είπα σε όλους τους δημιουργούς που μετείχαν στη συνάντησή μας, είναι να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το ελληνικό τραγούδι, και πρωτίστως βέβαια τους χιλιάδες λιγότερο γνωστούς δημιουργούς -συνθέτες, στιχουργούς, μουσικούς- που ζουν αποκλειστικά από τα πνευματικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνα δημόσια έκκληση στους επιχειρηματίες που σχετίζονται με την ελληνική μουσική, να καταβάλουν, ως οφείλουν, το τίμημα που προβλέπει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Χαρακτήρισα το τίμημα συμβολικό, γιατί είναι όντως συμβολικό, αν το συγκρίνει κανείς με τα έσοδα που αποκομίζουν, αξιοποιώντας και το καλλιτεχνικό έργο των Ελλήνων δημιουργών.
Με το ίδιο ακριβώς πνεύμα, όπως τόνισα, θα στηρίξω και το συλλογικό σας πια στόχο, να μετεξελιχθεί ο σημερινός φορέας ΕΥΕΔ, σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών σας δικαιωμάτων.
Η ανακοίνωση του ΑΣΜΑ
Θέλουμε με την ανακοίνωση αυτήν να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με την συνάντησή μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεδομένου ότι αυτή τελικά χρησιμοποιείται για προεκλογικούς λόγους, κάτι που δεν ήταν στις προθέσεις κανενός από τους δημιουργούς που συμμετείχαν σ’αυτήν.
1.Τον είδαμε με δικό μας αίτημα, και αφού συναντήσαμε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κα Γεννηματά.
2.Στόχος όλων αυτών των συναντήσεων ήταν να ενημερώσουμε όλα τα κόμματα πως τα ελληνικά ρεπερτόρια είναι πλέον ενωμένα στην ΕΥΕΔ- και μέσω αυτής προχωρούν στην ίδρυση νέου ΟΣΔ.
3. Σε όλους επίσης περιγράψαμε καταλεπτώς τη γνωστή ιστορία της κακουργηματικής διαχείρισης Ξανθόπουλου, τον έλεγχο που επιτέλους διέταξε το 2015 ο Νίκος Ξυδάκης, αλλά και το αίτημά μας –με πρωτεργάτη τον Σταύρο Ξαρχάκο- στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μας στηρίξει με τοποθέτηση Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ και αργότερα στη δημιουργία νέου φορέα, αιτήματα που ικανοποιήθηκαν άμεσα.
4. Η ΕΥΕΔ, το αναγκαίο μεταβατικό στάδιο για να γίνει ο φορέας μας, έχει κριθεί από όλους εξαιρετική ως τώρα, νιώθουμε δε αμέριστη ευγνωμοσύνη προς το επιτελείο της, που πραγματικά αντιμετώπισε για λογαριασμό μας από το παλαιό καθεστώς Ξανθόπουλου μέχρι τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις ανταγωνιστικού οργανισμού και αλλοτρίων συμφερόντων εναντίον μας.
5. Επίσης τους είπαμε σε τι τραγική κατάσταση βρισκόμαστε και πόσο το θέμα αυτό απαιτεί εθνική ενότητα και όχι στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Οι ίδιοι οι δημιουργοί με την ενότητά μας, δώσαμε το καλό παράδειγμα.
Ξαφνικά λοιπόν –και ενώ οι εντυπώσεις όσων παρέστησαν στην κουβέντα ήταν θετικές από την εξέλιξή της- βλέπουμε τους δημιουργούς πρωταγωνιστές σε ένα βίντεο που
Α) αποκρύπτει τις ευθύνες Ξανθόπουλου και Πολιτείας για το σκάνδαλο ΑΕΠΙ και το χρεώνει αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ
Β) λέει πως θα στηρίξει τον νέο φορέα, ενώ αυτό που έχουμε μεγάλη ανάγκη είναι η εθνική στήριξη στην ΕΥΕΔ, που αυτή τη στιγμή δουλεύει με δική μας εποπτεία και έλεγχο για να ξεκινήσει ομαλά ο φορέας και ήδη εισπράττει ρυθμίζοντας το πρόβλημα με την αγορά.
Γ) λέει πως οι επιχειρηματίες πρέπει να στηρίξουν με ένα συμβολικό ποσό το ελληνικό τραγούδι. Είναι μια φράση πολύ επικίνδυνη γιατί το πνευματικό δικαίωμα δε είναι επαιτεία, αλλά υποχρέωση όποιου επιχειρηματία χρησιμοποιεί εργασία τρίτων. Επίσης ο τρόπος με τον οποίον αυτό πληρώνεται έχει κατοχυρωθεί με αγώνες ετών και θεσμικό πλαίσιο σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Διαχωρίζουμε εντελώς, λοιπόν, τη θέση μας, οι δημιουργοί που εμφανιζόμαστε στο βίντεο αυτό από την ανάγνωση της συζήτησης από τον κύριο Μητσοτάκη και ζητάμε επιτέλους –με όλη την αγωνία στην οποία έχουμε περιέλθει- να μην γίνεται αυτή προεκλογικό παιχνίδι, και εμείς συνεχώς μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορα συμφέροντα. Δεν αξίζει στην τόσων ετών προσφορά μας.
Παρέμβαση Ξαρχάκου
Στο θέμα παρενέβη και ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος που σε δημοσίευσή του στο Facebook ανέφερε πως «Σήμερα το πρωι πληροφορήθηκα ότι η χθεσινή συνάντηση μέρους των δημιουργών με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, χρησιμοποιήθηκε σε σποτ για να εξυπηρετηθεί ο προεκλογικός του αγώνας.
Λυπάμαι πάρα πολύ.
Ως ένας άνθρωπος, ο οποίος μάχεται εδω και δεκαετίες για τα δικαιώματα των δημιουργών, απέναντι στη ληστρική και κακουργηματική διαχείρησή τους από την ΑΕΠΙ και την οικογένεια Ξανθόπουλου, οφείλω με λίγα λόγια να διευκρινήσω κάποια πράγματα, όσο πιο σύντομα μπορώ, διότι πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι αλλά και δίκαιοι ως προς το ποιοί βοήθησαν και ποιοί όχι, στον αγώνα αυτό, αλλά και να είναι συγκεκριμένα τα όρια των εκάστοτε πολιτικών απέναντι σε αυτό τον αγώνα, ο οποίος δεν έχει σχέση με κανενα κόμμα και καμία παράταξη.
Κατ᾽ αρχάς θα πρέπει άμεσα να κατέβει αυτό το σποτ.
Ο αγώνας των δημιουργών δεν έχει σχέση με τον προεκλογικὀ αγώνα κανενός.
Εδώ και αρκετά χρόνια, το αυτονόητο, δηλαδή η προστασία των κόπων και των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών από το Κρατος και τη Δικαιοσύνη, δεν εφαρμοζόταν. Εγώ ο ίδιος έχω συναντηθεί κατα καιρούς με τους κ. Παπανδρέου, Σαμαρά χωρίς κανένα αποτέλεσμα και μάλιστα αυτή η αδιαφορία, μου γέννησε έως και υποψίες. Αντιθέτως ήταν ακαριαία η αντίδραση του κ. Τσίπρα και οφείλω να πω ότι ήταν και η πρώτη φορά που αισθάνθηκα οτι ένας Πρωθυπουργός, ενδιαφέρθηκε πραγματικά για το θέμα αυτο (χωρίς να βγεί στα κανάλια να το διαφημίσει).
Τέλος, να πληροφορήσω τον κ.Μητσοτάκη, ότι δε ζητάμε κανένα συμβολικό ποσόν από κανέναν. Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε τους κόπους μας, ζητάμε αυτά που σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχουν, ζητάμε να μπορούμε να ζούμε από το έργο μας, ζητάμε Δικαιοσύνη.»