Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εστιάζει στο κατοχικό δάνειο η Νέα Δημοκρατία

Διακρίνει τις γερμανικές αποζημιώσεις από το κατοχικό δάνειο. Ανεβάζει το θέμα των επενδύσεων. Καταγγέλλει εμπαιγμό των Ελλήνων του εξωτερικού.

Εστιάζει στο κατοχικό δάνειο η Νέα Δημοκρατία

Ανοίγει ο δρόμος για τη διπλωματική και νομική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων εκ μέρους της χώρας μας, καθώς σήμερα η ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να εγκρίνει το σχετικό ψήφισμα και ενώ προηγουμένως θα έχει συζητηθεί το αντίστοιχο πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα ακολουθήσει ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση, στη συνέχεια ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης και ταυτόχρονα η προετοιμασία δια της νομικής οδού.

Στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων θετικά τοποθετήθηκαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ένωση Κεντρώων. Κάτι που μάλλον αποτυπώνει και το σημερινό ήρεμο -εκτός απροόπτου- κλίμα που θα διεξαχθεί η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, μολονότι η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κινείται με «λαϊκίστικες πρακτικές» και ανασύρει το θέμα λίγο πριν τις εκλογές για επικοινωνιακούς κατά βάση λόγους.

Πάγια θέση της ΝΔ για το θέμα είναι ότι το νομικό και πολιτικό υπόβαθρο για τις διεκδικήσεις είναι υπαρκτό και ενεργό, αν και επί της ουσίας, όπως λένε, το μόνο διεκδικήσιμο είναι το κατοχικό δάνειο και όχι οι γερμανικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις. Όπως και να ’χει, λένε στην Πειραιώς, η όποια διαδικασία διεκδίκησης θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στις διμερείς σχέσεις και πλήρως αποσυνδεδεμένη από τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας. 

Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας, είχε γράψει σε παλαιότερο άρθρο του ο πρώην εκπρόσωπος και νυν τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, «είναι ενεργές και ισχυρές, δεν παραγράφονται ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά, ούτε νομικά». Αυτό, άλλωστε, τεκμηριώνεται και από την έκθεση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ζητήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και υποβλήθηκε στις αρχές του 2014. Τότε ακριβώς, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, επιδιώχθηκε η χάραξη εθνικής διεκδικητικής στρατηγικής και συγκροτήθηκε, για πρώτη φορά, ειδική διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

«Ως αντιπολίτευση»

Η διεκδικητική στρατηγική, επισημαίνει γαλάζιος κομματικός παράγοντας, θα πρέπει να είναι «υπεύθυνη και καλά προετοιμασμένη, προκειμένου να φέρει αποτελέσματα», ενώ για το κόμμα του δεν επιδιώκει, όπως λέει, να μπει σε κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πατρότητα του ζητήματος, αλλά να καταδείξει τη σταθερή θέση που έχει στο πέρασμα του χρόνου. Από την άλλη, σε καμία περίπτωση δεν θέλει η Πειραιώς να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί την υπόθεση αυτή μικροπολιτικά.

Και αν για την πατρότητα των γερμανικών αποζημιώσεων η ΝΔ δεν σκοπεύει να σηκώσει τους τόνους έναντι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το θέμα των επενδύσεων. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Σοφίας Ζαχαράκη, που έκανε λόγο για «θράσος» του πρωθυπουργού «να μιλήσει και για επενδύσεις, απαριθμώντας μάλιστα πολλές από αυτές που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε πολεμήσει. Και λόγω της δικής του πολιτικής καθυστέρησαν για χρόνια ή είναι ακόμη στον αέρα. Μίλησε για την Cosco, τα περιφερειακά αεροδρόμια και το Ελληνικό. Όλες αυτές ή έχουν κολλήσει ή υλοποιήθηκαν με καθυστέρηση και με χειρότερους όρους για το ελληνικό δημόσιο», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ συνεχίζει να ζητά την άμεση διασφάλιση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και χαρακτηρίζει «εμπαιγμό» αυτών την αλλαγή που φέρεται να προωθείται από την κυβέρνηση. «Εισηγούνται κάτι πρωτοφανές. Να μη μετρά η ψήφος των κατοίκων των εξωτερικού, όπως όλων των Ελλήνων. Δημιουργούν δηλαδή ψηφοφόρους δύο ταχυτήτων, κάτι που συνιστά ωμή παραβίαση της αρχής της ισότητας της ψήφου και είναι απολύτως βέβαιο ότι η πρότασή τους θα κριθεί αντισυνταγματική», σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ προτείνει όσοι Έλληνες ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και η ψήφος τους να μετρά κανονικά στο εκλογικό αποτέλεσμα όπως η ψήφος όλων των Ελλήνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v