Εκστρατεία για να απαντηθούν τα ψέμματα και οι διαστρεβλώσεις της ΝΔ, των χορηγών της και των μέσων ενημέρωσης που αναπαράγουν τοξική προπαγάνδα, κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Την αφορμή έδωσε η παρέμβασή του στην πρώτη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, του σχήματος δηλαδή που συγκροτήθηκε για να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτενής ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στην δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Novartis και στα «αποκαλυπτήρια» των πρώην κυβερνώντων οι οποίοι προτάσσουν, πλέον, το επιχείρημα της παραγραφής.
Όπως είπε:
* Μας κατηγορούν για σκανδαλολογία, και υποστηρίζουν ότι το σκάνδαλο του φαρμάκου δεν είναι κορυφαίο, ίσως επειδή έχοντας το know how των σκανδάλων γνωρίζουν και μεγαλύτερα σκάνδαλα.
* Ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Να την επικαλείσαι όταν δεν σε αφορά και να την απορρίπτεις όταν σε αφορά.
* Εμείς δικαστές δεν είμαστε. Γι΄αυτό όταν βρεθήκαμε μπροστά σ΄αυτή την πολύκροτη υπόθεση της Novartis την επιστρέψαμε στους φυσικούς δικαστές για να την διερευνήσουν αντί να στήσουμε Ειδικά Δικαστήρια, όπως απειλούν να κάνουν οι οι πρώην κυβερνώντες σε μας. Πολιτική κρίση έχουμε όμως. Το όργιο της υπερφορολόγησης φαρμάκων είναι διαχρονικό σκάνδαλο, που σύμφωνα με τους ειδικούς έχει κοστίσει πάνω από 30 δισ. ευρώ από τα τέλη δεκαετίας του ΄90 μέχρι σήμερα.
* Στην διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος θελήσαμε να εντάξουμε μία διευκρινιστική δήλωση στο άρθρο 86 (σ.σ. περί ευθύνης υπουργών) έτσι ώστε η ερμηνεία του αδικήματος της δωροδοκίας να έχει αναδρομική ισχύ. (σ.σ. Δηλαδή να μην παραγράφεται σε σύντονο χρονικό διάστημα όπως ορίζει το σημερινό Σύνταγμα).
* Ενώ η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ έλεγαν ότι θα ψηφίσουν το νέο «άρθρο 86», κινήθηκαν στα μουλωχτά καταψηφίζοντας την διευκρινιστική δήλωση. Τους κατήγγειλα τότε στη Βουλή ότι το έκαναν επίτηδες λόγω της υπό διερεύνηση υπόθεσης Novartis. Το αρνήθηκαν. Αλλά όταν ήρθε η δικογραφία (για τον Ανδρέα Λοβέρδο) στη Βουλή αποκαλύφθηκαν.
* Ο κ.Βενιζέλος, με τις εξαιρετικές ρητορικές ικανότητες που έχει, μας λέει τώρα ότι το αδίκημα της δωροδοκίας γίνεται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού και όχι επ' ευκαιρία αυτών των καθηκόντων. Είναι αυτό που είπε «λαϊκά» ο κ. Αθανασίου και εκτέθηκε.
* Οι υπαίτιοι δηλαδή γίνονται κατήγοροι. Εχουμε απέναντί μας ένα μείγμα νομικών ακριβατισμών και θρασύτατων απειλών, όταν θα μας πάνε σε Ειδικά Δικαστήρια κ.α. Στην ουσία λένε στον ελληνικό λαό «ψηφίστε μας για να μην υπάρξει κάθαρση στη Novartis, για να μπει στο αρχείο το ΚΕΕΛΠΝΟ, για να πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων τους».
«Νόμπέλ αστοχίας στον κ.Μητσοτάκη»
Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην καταστροφολογία που επιχειρεί καθημερινά η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Χθες πιάσαμε ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις ομολόγων, η ελληνική οικονομία δανείζεται φθηνότερα από ποτέ, αλλά ο κ.Μητσοτάκης συνεχίζει την καταστροφολογία», τόνισε.
Αναφερόμενος στο τι έκανε η δική του κυβέρνηση, υπενθύμισε τον στόχο του 2015: «Είπαμε ότι θα ματώσουμε αλλά θα βγάλουμε τη χώρα από μνημόνια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και την κοινωνία όρθια. Αυτή τη δέσμευση την τηρήσαμε», είπε, απαριθμώντας τα στοιχεία για την μείωση της ανεργίας (κατά δέκα μονάδες), την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων, την προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας, τη στήριξη στη δημόσια Παιδεία και Υγεία.
«Αναλογισθείτε τι μας είχαν παραδώσει Σαμαράς-Βενιζέλος, που ακόμα και σήμερα μας λένε για τέταρτο μνημόνιο», τόνισε.
Επικαλούμενος δε τις προτάσεις για να αποδοθεί το Νόμπελ στον ίδιον και στον Ζόραν Ζάεφ, πρόσθεσε: «Αν υπήρχε Νομπελ άστοχων προβλέψεων για την ελληνική οικονομία σίγουρα θα το έπαιρνε ο κ.Μητσοτάκης».
Ο κ.Τσίπρας εστίασε ιδιαίτερα στην απειλή που συνιστούν για την κοινωνία θέσεις του αρχηγού της ΝΔ, όπως τα εργασιακά. Με αφορμή πρόσφατη τοποθέτηση του κ.Μητσοτάκη, ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα εργαστεί ώστε «να αποφευχθούν πισωγυρίσματα που θα ανακόψουν την μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης», ο πρωθυπουργός:
* Πρώτον, χαιρέτησε την παραδοχή του κ.Μητσοτάκη ότι η ανεργία μειώνεται.
* Δεύτερον, απάντησε στο τι υποκρύπτει η δέσμευσή του: «Πισωγύρισμα δηλαδή είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% (που οι ίδιοι τον είχαν μειώσει μέσα σε μία νύχτα κατά 22 μονάδες). Και τα είπε αυτά την ημέρα που το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε μία ιστορική αλλαγή βάζοντας τέλος στις αναιτιολόγητες απολύσεις».
«Σηκώνουμε το γάντι»
Δίνοντας το στίγμα της εκλογικής εκστρατείας, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι το μόνο πισωγύρισμα που θα αποτραπεί στις εκλογές είναι «η επιστροφή της ακραίας δεξιάς στην διακυβέρνηση του τόπου». Κάλεσε δε, όλες τις δυνάμεις της Προοδευτικής Συμμαχίας να μεταφέρουν την αλήθεια σε κάθε πολίτη ξεχωριστά, με απαντήσεις, επιχειρήματα και θέσεις, διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «σηκώνουμε το γάντι της αναμέτρησης ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα».
Αυτή η αλήθεια, τόνισε, αφορά, πέραν των παραπάνω, και τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την ουσία των ευρωεκλογών, μπροστά στον κίνδυνο να αυξηθούν οι δυνάμεις της συντήρησης «και της ακραίας δεξιάς που εκπροσωπεί ο ανθέλληνας κ. Βέμπερ «τον οποίον στηρίζει ο κ. Μητσοτάκης».
Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την παρέμβασή του με τη θέση πως «οι εκλογές κερδίζονται όταν κερδίζεις την ψυχή, την καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων, όταν διώξεις τον φόβο που τους προκαλεί ο αντίπαλος».