Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας αντάλλαξε το Μακεδονικό με τις συντάξεις

Δέχθηκα (έξωθεν) παροτρύνσεις για το Σκοπιανό. Ο Αλ. Τσίπρας είναι ο μνημονιακότερος των μνημονιακών πρωθυπουργών. Θα συνεργαστούμε με τις φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις.

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας αντάλλαξε το Μακεδονικό με τις συντάξεις

Επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήρε ανταλλάγματα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε συνέντευξή του στο Open TV και την Έλλη Στάη, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την πεποίθησή του ότι ο πρωθυπουργός «αντάλλαξε το Μακεδονικό με τις συντάξεις». Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει «και αύριο», ει δυνατόν, στην προκήρυξη εθνικών εκλογών. Τον χαρακτήρισε ως «τον μνημονιακότερο των μνημονιακών πρωθυπουργών» και εκτίμησε ότι στην κάλπη θα υποστεί μια «σφοδρή αποδοκιμασία». Προσδιόρισε ως στόχους της ΝΔ «όχι μόνο να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές, αλλά να κερδίσουμε με μία ευρεία νίκη και στις εθνικές εκλογές».

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης με τις φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, για το Σκοπιανό αναγνώρισε πως δέχθηκε «παροτρύνσεις» από τους εταίρους, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με τη βράβευση του Αλέξη Τσίπρα με το Νόμπελ, όπως προτάθηκε.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε:

Για τον χρόνο των εθνικών εκλογών: «Αν θέλει ο κ. Τσίπρας να τις προκηρύξει και αύριο και να κάνουμε και εκλογές μέσα στο Πάσχα, καλοδεχούμενο. Γιατί κάθε μέρα που περνάει, κάθε εβδομάδα που περνάει, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Αυτό το οποίο γνωρίζω μετά βεβαιότητας, είναι ότι 26 Μαΐου έχουμε εκλογές, Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές. Και η κάλπη των ευρωεκλογών θα είναι η πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια που οι πολίτες θα μπορέσουν να εκφραστούν».

Για τον στόχο των Ευρωεκλογών: «Μια μεγάλη, μία ευρεία νίκη, η οποία θα σηματοδοτήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως προοπτική για κυβέρνηση έχει τελειώσει. Αλλά, ταυτόχρονα, θα είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία για την επόμενη μέρα».

Για τις δημοσκοπήσεις: «Δεν κοιτάζω τόσο πολύ τις δημοσκοπήσεις. Για μένα η κάθε δημοσκόπηση είναι η καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες. Και αυτό το οποίο βλέπω, είναι ότι υπάρχει μία πραγματική επιθυμία για αλλαγή, με μία ολοένα και αυξανόμενη προσδοκία από μένα προσωπικά και από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό καταλαβαίνω, αυτό κρατώ από τη δική μου επαφή, από τις καλύτερες δημοσκοπήσεις που μπορώ να κάνω, που είναι οι βόλτες μου στις γειτονιές της Αθήνας και στην ελληνική Περιφέρεια».

Για τις συνεργασίες: «Και αυτοδύναμος να μπορώ να είμαι, θα ήθελα να μπορώ να διαμορφώσω ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις. Και όταν λέω πολιτικές συγκλίσεις, μην πάει αμέσως το μυαλό σας σε κάποια συγκυβέρνηση. Θέλω να πάω να διαμορφώσω στη Βουλή ευρύτερες συγκλίσεις για σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικές… Θα τις επιδιώξω την επόμενη μέρα. Και πιστεύω ότι θα μπορώ να τις αναζητήσω. Διότι σήμερα το αίτημα για μεγαλύτερη ενότητα, για μεγαλύτερη συμπόρευση, να αφήσουμε τον διχασμό, για να βρούμε κοινούς τόπους όπου μπορούμε να τους βρούμε, αυτό το αίτημα είναι πολύ δυνατό στην ελληνική κοινωνία. Και οφείλω να το σεβαστώ… Θα συνεργαστούμε με τις φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές».

Για το αν χωρά ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για εθνική συνεννόηση: «Τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη σημερινή του μορφή έτσι όπως τον ξέρουμε με αυτά τα οποία λέει, όχι.  Είμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους. Δεν το λέω γιατί έχουμε μια διαφορετική ιδεολογική αφετηρία, το λέω γιατί έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για την πρόοδο, τη συντήρηση, την άσκηση της εξουσίας. Και στο κάτω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο δοκιμάστηκε 4 χρόνια στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας είναι ο μνημονιακότερος των μνημονιακών πρωθυπουργών και εκτιμώ ότι στην κάλπη θα υποστεί μια σφοδρή αποδοκιμασία».

Για το «όχι στην παλινόρθωση της δεξιάς», που είπε η Φώφη Γεννηματά: «Υπενθυμίζω στην κυρία Γεννηματά ότι είχε συγκυβερνήσει πολύ πρόσφατα με τη Νέα Δημοκρατία. Άρα η παλινόρθωση της δεξιάς, ειδικά όταν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο σαν και εμένα, μου ακούγεται ένα σύνθημα ολίγον κούφιο, ολίγον παρωχημένο, ίσως βγαλμένο από μια ρετρό αντίληψη για την πολιτική».

«Άθλια συμφωνία»

Για τη συμφωνία των Πρεσπών: «Θα αγωνιστούμε για να απαλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας. Θα υποστηρίξουμε τα μακεδονικά προϊόντα, θα αγωνιστούμε να υποστηρίξουμε το brand της πραγματικής, το ξαναλέω, της πραγματικής ελληνικής Μακεδονίας.  Είναι δουλειά μας να το κάνουμε αυτό, διότι σήμερα η συμφωνία αυτή τι έκανε επί της ουσίας; Εκχώρησε το επίθετο μακεδονικός, τη μακεδονική ταυτότητα κατ' αποκλειστικότητα, ουσιαστικά στη γειτονική χώρα. Ο κ. Τσίπρας για τους δικούς του λόγους, που ο ίδιος γνωρίζει -δεν ξέρω τι άλλες συνεννοήσεις μπορεί να είχε κάνει για να χτίσει το διεθνές του προφίλ-, επέλεξε να προχωρήσει σε αυτή την άθλια συμφωνία, που βόλευε τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Αμερικανούς να μπουν τα Σκόπια σε αυτή τη συγκυρία».

Για το αν δέχθηκε πιέσεις για το Σκοπιανό: «Δέχτηκα παροτρύνσεις, αλλά όταν εξήγησα και στην καγκελάριο Μέρκελ την άποψή μας, τη θέση μας και γιατί επιμένουμε στη γραμμή μας, υπήρξε κατανόηση. Υπήρξε κατανόηση εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και με όσους έχω συνομιλήσει και εξηγήσει γιατί η συμφωνία αυτή έχει προβληματικές πτυχές, δεν έχω πάρει απάντηση».

Για το αν αντάλλαξε ο πρωθυπουργός το Μακεδονικό με τις συντάξεις: «Δεν έχω καμία αμφιβολία, στην πολιτική υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία γίνονται και δεν λέγονται».

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας: «Δεν συμφωνώ με την άποψη του κ. Weber  για την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.  Θεωρώ ότι είναι μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις της Ευρώπης. Πρέπει επομένως να αναζητήσουμε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία. Η άμεση διακοπή όμως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα με βρει αντίθετο».

Για το Νόμπελ που προτάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας: «Αν κάποιος πρέπει να πάρει Νόμπελ σε αυτή την υπόθεση, είναι οι τρεις γιαγιάδες -εκ των οποίων η μία δυστυχώς απεβίωσε σχετικά πρόσφατα-, οι οποίες άνοιξαν τις αγκαλιές τους και τα σπίτια τους σε κατατρεγμένους ανθρώπους. Όχι αυτοί οι οποίοι διαχειρίστηκαν ευρωπαϊκούς πόρους με αδιαφάνεια και που επέτρεψαν αυτή τη στιγμή άνθρωποι, μικρά παιδιά, να ζουν σε άθλιες συνθήκες».

Για την υπόθεση της Novartis: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι σκευωρία. Εδώ μιλάμε -γιατί βγήκαν και μας είπαν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από σύστασης του Νεοελληνικού κράτους- ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί τίποτα. Περιμένω τη Δικαιοσύνη -με μεγάλη καθυστέρηση, πρέπει να πω- επιτέλους να μας πει τι έχει βρει σε αυτή την υπόθεση».

Για τη ΝΔ: «Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή τη στιγμή ενωμένη. Είναι χωρίς εσωτερικές συνιστώσες. Είμαστε όλοι Νέα Δημοκρατία. Έχω δύο τέως πρωθυπουργούς, οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθειά μας. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο και πιστεύω ότι ως θεματοφύλακας της ενότητας της Νέας Δημοκρατίας, έχω επιτελέσει αυτό το καθήκον. Διότι εγώ πρέπει να κρατάω, έχω υποχρέωση να κρατάω τη Νέα Δημοκρατία ενωμένη και να συνθέτω».

Για το brain drain: «Η αγάπη μας για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απλά μια ρομαντική αναζήτηση ενός ένδοξου παρελθόντος, αλλά και η δημιουργία των προϋποθέσεων για να μπορεί κάθε νέος να εργαστεί, να κάνει οικογένεια στη χώρα μας και να ζήσει τη ζωή του όσο καλύτερα μπορεί. Αυτό είναι το σχέδιό μου, αυτός είναι ο στόχος μου».

Για τη σύζυγό του Μαρέβα: «Πέρασα αρκετά χρόνια σε διάσταση με τη σύζυγό μου και ένας από τους λόγους ήταν ότι δεν μπορούσαμε και οι δύο ενδεχομένως να διαχειριστούμε τις πιέσεις της πολιτικής, της οικογένειας. Ευτυχώς είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξαναβρήκαμε μια νέα και πιστεύω πολύ πιο υγιή ισορροπία. Οι προσωπικές επιθέσεις  είναι μέσα στο παιχνίδι, στην πολιτική. Αυτό δεν είναι αποδεκτό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v