«Αυτή τη στιγμή» δεν υπάρχει στο τραπέζι δώρο Πάσχα για χαμηλοσυνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, ωστόσο η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως αποκαθιστά τις κοινωνικές αδικίες όποτε το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος. Αυτή την «ισορροπημένη» απάντηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, καθώς προτίμησε να μην κλείσει ερμητικά κάθε χαραμάδα για το αντίθετο.
Επικαλούμενος το γεγονός ότι το δημοσιονομικό περιθώριο του 1 δισ. ευρώ για το 2019 έχει ήδη συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό με την ανάλογη κατεύθυνσή του, διευκρίνισε ότι το επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, του οποίου η εκταμίευση αναμένεται να εγκριθεί στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, θα πάει στη διαχείριση του χρέους. Επ' αυτού μάλιστα τόνισε ότι «θα μου έκανε εντύπωση να μην παίρναμε τη δόση στις 5 Απριλίου».
«Η κυβέρνηση δεν μοιράζει λεφτά με το ελικόπτερο, δεν κάνει προεκλογικά κόλπα. Εχει μία πολύ συγκεκριμένη πολιτική, την οποία ξεδιπλώνει στη διάρκεια της θητείας της. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο που τον επιστρέφαμε σε όσους είχαν μεγαλύτερη ανάγκη: το κοινωνικό μέρισμα του 2016 που είχε χαρακτηρισθεί προεκλογικό, το κοινωνικό μέρισμα του 2017 που πάλι είχε χαρακτηρισθεί προεκλογικό, ομοίως του 2018, που πάλι χαρακτηρίσθηκε προεκλογικό.
Για το 2019, προβλέφθηκε δημοσιονομικός χώρος 1 δισ. ευρώ για αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών και ήδη χρησιμοποιείται» είπε, απαριθμώντας τα επιδόματα και τις λοιπές κοινωνικές πολιτικές που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Άμεση ψήφιση της α' κατοικίας
Αναφορικά με τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία, ο κ. Τζανακόπουλος, αφενός, διαβεβαίωσε ότι θα ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα και, αφετέρου, ανέφερε πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές με τους θεσμούς. «Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία με τους εταίρους, υπάρχουν και κάποιες διαφορές. Γνωρίζουμε καλύτερα την εγχώρια αγορά ακινήτων, δεν θεωρούμε ότι θα έχουμε πρόβλημα μαζί τους» είπε, προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα «θα λειτουργήσει άμεσα».
Τόνισε επίσης ότι παρόλο που στη νέα ρύθμιση εντάχθηκαν (για πρώτη φορά) τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν συναφθεί με εγγύηση την πρώτη κατοικία, τα όρια είναι χαμηλότερα γι' αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να μη σταλεί το σήμα ότι προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
«Δεν αφορά όλους τους επιχειρηματίες η ρύθμιση, θέλαμε να αποφύγουμε να ενταχθούν πολύ μεγάλα δάνεια για να μη δώσουμε το σήμα ότι προστατεύουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές και όχι τον πυρήνα της λαϊκής κατοικίας», ήταν η απάντηση.
Σε ερώτηση για το εάν υπήρξαν «θεσμικές τρικλοποδιές» που δυσκόλεψαν τη συμφωνία με τους θεσμούς, δεδομένου ότι η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τους εκπροσώπους και των συστημικών τραπεζών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε θετικά μεν, αλλά διπλωματικά: «Υπάρχουν κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στη χώρα, που προσπαθούν να υπονομεύσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να λύσει το θέμα της πρώτης κατοικίας».
Γιατί σιωπά ο κ. Στουρνάρας για τον συνεργάτη του;
Για το δημοσίευμα (Εφημερίδα των Συντακτών) σύμφωνα με το οποίο στενός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα στην TτΕ κατηγορείται για υπέρογκο δάνειο 800.000 ευρώ το οποίο δεν αποπληρώνει, απάντησε:
«Ο διοικητής της TτΕ σε παλαιότερες υποθέσεις (όπως για το δάνειο του κ. Πολάκη) είχε επιδείξει ακαριαία αντανακλαστικά, ωστόσο δεν έκανε το ίδιο στην περίπτωση του συνεργάτη του κ. Πάσχα. Αναμένουμε εξηγήσεις και απαντήσεις. Γιατί λειτουργεί έτσι ο κ. Στουρνάρας; Γιατί σιωπά; Δεν βλέπω επίσης την ίδια ζέση στην προβολή αυτού του θέματος από το μιντιακό σύστημα, ενώ γίνεται το αντίθετο σε μικρότερης σημασίας θέματα. Γιατί έχουμε δύο μέτρα καιδύο σταθμά;».
Περί Π. Κόκκαλη και διαπλοκής
Για την ευρω-υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη με τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Ο κ. Κόκκαλης, πέρα από το βαρύ όνομα, έχει και μία προσωπική ιστορία, μία προσωπική πολιτική διαδρομή. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά και κινητοποιήθηκε στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, στα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής. Σήμερα συμπαρατάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε έναν υπόκοσμο, σε μία μιντιακή υποκουλτούρα, στην ακροδεξιά. Δεν είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι με συγκεκριμένη οικονομική θέση συμπαρατάσσονται με την Αριστερά. Έχει γίνει στο παρελθόν, θα ξαναγίνει στο μέλλον. Οι σχέσεις με τη διαπλοκή χτίζονται στο σκοτάδι, όχι στο φως».
Τι θα γίνει με τον Μ. Κεφαλογιάννη;
Σε ερώτηση για την παραίτηση της Μυρσίνης Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο, τόνισε: «Η κα Λοΐζου πριν από μία 10ετία υπέπεσε σε ένα ατόπημα. Το θέμα είναι ότι είχε την ευθιξία να παραιτηθεί. Δεν έκανε δηλώσεις του τύπου "θα σας πάω αίμα", ή "είναι σκευωρία", ή "θα σας τελειώσω", όπως κάνουν παράγοντες της ΝΔ για ζητήματα εκατομμυρίων ευρώ».
Με αφορμή αυτό το θέμα δε, ο κ. Τζανακόπουλος προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει εάν θα διατηρήσει (σ.σ. στο ευρωψηφοδέλτιο) τον νυν ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη. Κι αυτό διότι ελέγχεται από την OLAF (την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) για κακή χρήση των χρημάτων που ελάμβανε ως ευρωβουλευτής, «δηλαδή ότι παρακρατούσε χρήματα συνεργατών τους ή πλήρωνε συνεργάτες που δεν πατούσαν ποτέ στις Βρυξέλλες».
Τόνισε εκ νέου δε, ότι και αυτό το θέμα δεν προβάλλεται από το μιντιακό σύστημα, «το οποίο βλέπει την ακίδα στο μάτι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν βλέπει το δοκάρι στο δικό του μάτι και στο μάτι της ΝΔ».