Στα τρία βασικά σημεία της νέας ρύθμισης για την πρώτη κατοικία αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας πως με την τροπολογία γίνεται «ένα βήμα μπροστά». Όπως χαρακτηριστικά είπε, υπήρξε ένας «συμβιβασμός μεταξύ όλων των πλευρών», με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή για την προστασία των δανειοληπτών.
Ο Γιάννης Δραγασάκης, αναφερόμενος στα βασικά σημεία της τροπολογίας, επεσήμανε χαρακτηριστικά πως:
- Στη ρύθμιση μπαίνουν και τα δάνεια των εμπόρων, που είχαν εγγύηση την πρώτη κατοικία. «Αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο και είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που το κάνει αυτό», επεσήμανε στην επιτροπή της Βουλής.
- Υπάρχει δημοσιονομική συνεισφορά στα δάνεια των φτωχών νοικοκυριών.
- Ο στόχος είναι να υπάρχουν μικρότερες δόσεις και να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια.
Όσον αφορά στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, υπολογίζονται περίπου στο 25%. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε πως υπάρχουν και κακοπληρωτές, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να θεωρηθούν οι πάντες ως κακοπληρωτές. Επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «μπορεί κάποιος να το κάνει σκόπιμα και ακριβώς δίπλα να υπάρχει ένα ανθρώπινο δράμα».
Κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή της Βουλής, ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως στο θέμα της πρώτης κατοικίας έχει ληφθεί υπόψη: η κοινωνική διάσταση, η δημοσιονομική διάσταση (δηλαδή οι πόροι που μπορούν να διατεθούν) και η κατάσταση των τραπεζών. «Η κυβέρνηση θέλει να βρει τη χρυσή τομή για όλες αυτές τις ανάγκες» επεσήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στα χρήματα που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στις τράπεζες για να μην καταρρεύσουν και υπάρξουν χειρότερες συνέπειες. «Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα λειτούργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών», σημείωσε ο Γιάννης Δραγασάκης. Και πρόσθεσε πως «αν η κυβέρνηση δεν προσπαθούσε να προασπίσει τα συμφέροντα των δανειοληπτών, το θέμα αυτό θα είχε λήξει προ πολλού». Επισημαίνοντας πως είτε με είτε χωρίς μνημόνια, στο θέμα των τραπεζών υπάρχει πανευρωπαϊκή εποπτεία.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπήρξαν αντιδράσεις για το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης και ζητήθηκε να κληθούν φορείς για να τοποθετηθούν. Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τόνισε προς την κυβερνητική πλευρά, «θέλετε να πάτε στα γρήγορα. Εμείς διαφωνούμε. Η στάση να μην έρθουν φορείς είναι εκ του πονηρού».
Τελικά αποφασίστηκε η επιτροπή της Βουλής να πραγματοποιήσει μία «έξτρα» συνεδρίαση το απόγευμα, όπου αναμένεται να πάρουν τον λόγο εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της ένωσης δανειοληπτών, της ένωσης καταναλωτών, της ΕΣΕΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος.