Σε... ρυθμούς εκλογών έχει αρχίσει να κινείται το Κίνημα Αλλαγής, με το επικείμενο συνέδριο να αποτελεί ευκαιρία για μία αντεπίθεση μέσα σε ένα σκηνικό εντεινόμενου δικομματισμού. To βασικό πολιτικό “στοίχημα” είναι να σταλεί μήνυμα ενότητας και πολυσυλλεκτικότητας και στο πλαίσιο αυτό γίνεται αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι υποψηφιότητες.
Ένα χρόνο μετά το πρώτο συνέδριο το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε ένα νέο πολιτικό τοπίο, καθώς μεσολάβησαν τα διαζύγια αρχικά με το Ποτάμι και ακολούθως με τη ΔΗΜΑΡ. Στόχος είναι η φυγή προς τα εμπρός και η διασφάλιση ευρύτερων συμμαχιών στο χώρο της κεντροαριστεράς, ένα χώρο που αποτελεί πολύφερνη νύφη.
Η Φώφη Γεννηματά θα συνεχίσει τη ρητορική σε υψηλούς τόνους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπά κόκκινο. Μια γεύση δόθηκε και στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής να βάζει ξανά στο “κάδρο” τον Αλέξη Τσίπρα και να λέει χαρακτηριστικά πως «ο λύκος δεν θα γίνει ποτέ σκυλί συντροφιάς».
Μπορεί το ένα μέτωπο να είναι προς το ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια να μπουν διαχωριστικές γραμμές και με τη Νέα Δημοκρατία. Κεντρικός στόχος είναι το Κίνημα Αλλαγής να μην εγκλωβιστεί μεταξύ των δύο μονομάχων αλλά να προβάλει ένα ευδιάκριτο πολιτικό στίγμα, κάτι που αποτελεί στοίχημα επιβίωσης για την επόμενη ημέρα.
Να σημειωθεί πως η Φώφη Γεννηματά έκλεισε τη συζήτηση για την “επιστροφή” στο ΠΑΣΟΚ και ξεκαθάρισε πως στις εκλογές θα κατέβει το «Κίνημα Αλλαγής». Ωστόσο στα ψηφοδέλτια θα αποτυπώνονται τα ονόματα και σύμβολα των κομμάτων και των πολιτικών σχηματισμών, που απαρτίζουν το ΚΙΝΑΛ. Δηλαδή θα αναγράφονται τα ονόματα του ΠΑΣΟΚ (με το χαρακτηριστικό σύμβολο του πράσινου ήλιου), του ΚΙΔΗΣΟ, της Ανανεωτικής Αριστεράς (στελέχη της ΔΗΜΑΡ που παρέμειναν στο ΚΙΝΑΛ) και των Κινήσεων Πολιτών.
Στο θέμα των ψηφοδελτίων προτεραιότητα σε αυτή τη φάση δίνεται στις ευρωεκλογές. Οι νυν ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Επίσης στο ευρωψηφοδέλτιο θα είναι ο Νίκος Παπανδρέου και ο Γιώργος Καμίνης, ενώ ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες του Γιάννη Μεϊμάρογλου (εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού Μεταρρύθμιση) και του Γιάννη Βαρδακαστάνη (πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες) . Επίσης θα είναι υποψήφιοι ο αναπληρωτής καθηγητής νευροχειρουργικής Δημήτρης Ρολόγης, ο γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ο Σάκης Τζαλάλης (παλαίμαχος μπασκετμπολίστας) , ο Λάμπρος Παλάτζας, ο οινολόγος Αλέξανδρος Σταγκουράκης και ο προερχόμενος από το Ποτάμι Αντώνης Τριφύλλης.
Τέλος μπαίνει και στις εκκρεμότητες που είχαν μείνει στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου στο νότιο τομέα της Αθήνας. Στο πλαίσιο της επιχειρούμενης διεύρυνσης ο Χρήστος Μέγας θα είναι υποψήφιος στην Άρτα, η Νίκη Φούντα θα κατέβει στην Αιτωλοακαρναρία και ο Δημήτρης Στάμου στο βόρειο τομέα της Αθήνας.
Όσο η κλεψύδρα για τις εκλογές μέτρα αντίστροφα τόσο θα εντείνονται οι πρωτοβουλίες για την διατύπωση ενός ξεκάθαρου πολιτικού στίγματος και την προσέγγιση ευρύτερων κοινωνικών ομάδων. Αυτή την εβδομάδα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα έχει συνάντηση με τους γιατρούς του ΕΣΥ (στις 27 του μήνα), ενώ μία ημέρα αργότερα πραγματοποιείται εκδήλωση στο Κερατσίνι με κεντρικό σύνθημα “στοπ στην ακροδεξιά”.
Όσον αφορά στην αριθμητική του συνεδρίου υπολογίζεται πως θα συμμετάσχουν 4.372 άτομα. Οι σύνεδροι θα επιλέξουν τα 251 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια θα εκλεγούν τα 21 μέλη της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας. Στόχος είναι μέχρι το τρίτο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής να έχει ολοκληρωθεί η “ενοποίηση” του κόμματος, με την απορρόφηση των επιμέρους σχημάτων (θα μπορούν να συγκροτούνται ιδεολογικές τάσεις - ρεύματα αλλά το κόμμα θα είναι ενιαίο).
Παράλληλα υπάρχει η σκέψη για τη δημιουργία μίας πολιτικής “ακαδημίας” με τέσσερις θεματικές ενότητες (κοινωνία, οικονομία, παιδεία, εξωτερική πολιτική - άμυνα), που θα λειτουργεί για την επιμόρφωση στελεχών και την επεξεργασία προτάσεων για την επόμενη ημέρα.