Σήμερα «κληρώνει» η κατάθεση στη Βουλή της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από κόκκινα δάνεια.
Ο στόχος να κατατεθεί μέχρι το βράδυ παραμένει, ωστόσο κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν με κατηγορηματικό τρόπο μία μικρή αναβολή. Σε αυτή την περίπτωση, λένε, η αναβολή θα είναι... για καλό, διότι θα σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη σύγκλιση με τους θεσμούς στα ακανθώδη θέματα, οπότε «μπορούμε να περιμένουμε δύο ημέρες ακόμα σε ένδειξη καλής θέλησης». Οι αισιόδοξοι, πάντως, δεν αποκλείουν ολοκλήρωση των «βασικών» συζητήσεων σήμερα, οπότε το πλάνο κατάθεσης θα τηρηθεί κανονικά.
Ανεξάρτητα από το πότε θα κατατεθεί, η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα, δηλαδή πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου -αλλά μετά το Euro Working Group που θα γίνει τη Δευτέρα.
Αυτό το ενδεχόμενο άφησε ανοικτό χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή: «Η πρόθεσή μας είναι να δοθεί (σ.σ. η ρύθμιση) στους βουλευτές μία δύο ημέρες νωρίτερα για να το μελετήσετε. Αν υποθέσουμε ότι θα είναι έτοιμο, θα δοθεί αύριο για να το συζητήσουμε στην επιτροπή της Βουλής την Τρίτη και στην Ολομέλεια την Τετάρτη», είπε.
Από αυτό συνάγεται ότι η ρύθμιση θα έχει τη μορφή είτε τροπολογίας (το πιθανότερο) που θα «κολλήσει» σε νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται την Τετάρτη, είτε νομοσχεδίου που θα συζητηθεί-ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
«Η κίνηση απέδωσε»
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η απόφαση που έλαβε προχθές να καταθέσει τη ρύθμιση αύριο, είτε με είτε χωρίς συμφωνία με τους θεσμούς στο περιεχόμενό της, απέδωσε.
«Οι σκληροί τεχνοκράτες που βγήκαν μπροστά τις προηγούμενες ημέρες ζητώντας ακόμα και το συνολικό ξήλωμα της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, έδειξαν μεγαλύτερη διαλλακτικότητα, καθώς υπήρξε παρέμβαση των θεσμικών αξιωματούχων», λένε. Επικαλούνται προς τούτο την πυροσβεστική παρέμβαση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί προχθές το βράδυ, δηλαδή λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης.
Η θετική εξέλιξη συνέβαλε ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να μη θέσει επισήμως θέμα στις Βρυξέλλες, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι το συζήτησε με πρόσωπα-κλειδιά, στο περιθώριο της εν εξελίξει Συνόδου Κορυφής.
Χωρίς αλλαγές «στον πυρήνα»
Ως προς το περιεχόμενη της νομοθετικής ρύθμισης, οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα είναι το κείμενο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών, χωρίς αλλαγές στον πυρήνα της, δηλαδή στα βασικά όρια (αντικειμενικής αξίας, υπολειπόμενου δανείου, ετήσιου εισοδήματος).
Ασαφής παραμένει η διάταξη για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν συναφθεί με εγγύηση την πρώτη κατοικία, καθώς, όπως έχουμε αναφέρει, η κυβέρνηση «συζητά» τη μείωση της αντικειμενικής αξίας και του ορίου καταθέσεων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι βέβαιο εάν στη νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνεται το σύνολο των δεκάδων νομοτεχνικών λεπτομερειών ή εάν αυτές θα οριστικοποιηθούν στην πορεία εφαρμογής με υπουργικές αποφάσεις.
Ενδεικτική, ως προς αυτό, είναι η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, μέσω συνεντεύξεων που παραχώρησε χθες: «Ανεξαρτήτως από κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύω ότι αυτές τις μέρες θα διευκρινιστούν και θα αποσαφηνιστούν, εμείς πρέπει να προχωρήσουμε στη νομοθέτηση της προστασίας πρώτης κατοικίας, γιατί το έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι αυτή είναι η βούλησή μας και η πρώτη προτεραιότητά μας».