Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρελθόν οι κυβερνητικές «παρενθέσεις» λόγω μη εκλογής ΠτΔ

Άνω των 180 ψήφων αναμένεται να πάρει σήμερα η πρόταση της κυβέρνησης για αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την προεδρική εκλογή. Επιμένει στην καταψήφιση ο Σ. Κοντονής. Προσωπικές γκρίνιες και «προβληματισμοί» στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Αντέξαμε χειρότερα», η παρέμβαση Τσίπρα.

Παρελθόν οι κυβερνητικές «παρενθέσεις» λόγω μη εκλογής ΠτΔ

Τις εκλογικές μηχανές στο φουλ έβαλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε ατύπως την εκστρατεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου, αλλά και προς την εθνική κάλπη του φθινοπώρου -ή νωρίτερα, αν και το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει να εκμηδενίζεται.

Την ίδια στιγμή, το κυβερνών κόμμα δείχνει έτοιμο να στείλει... στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τις προϋπολογισμένες «κυβερνητικές παρενθέσεις», με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έτσι, στη σημερινή, δεύτερη, καθοριστική ψηφοφορία στη Βουλή επί των αλλαγών στο υπό Αναθεώρηση Σύνταγμα, οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ψηφίσουν εκ νέου υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής.

Στην πρώτη ψηφοφορία (14 Φεβρουαρίου) η εν λόγω πρόταση συγκέντρωσε 221 ψήφους, καθώς την ψήφισαν και οι βουλευτές της ΝΔ. Εάν και σήμερα συγκεντρωθούν τόσες ή έστω άνω των 180 ψήφων, τότε το σχετικό άρθρο 32 του Συντάγματος περί εκλογής ΠτΔ κρίνεται αναθεωρητέο, οπότε στην επόμενη Βουλή, που θα είναι Αναθεωρητική, θα χρειασθούν μόνο 151 «ναι».

Υπάρχουν ωστόσο (λίγοι) βουλευτές της πλειοψηφίας οι οποίοι δεν έδειξαν πρόθυμοι να υπερψηφίσουν και σήμερα την πρόταση, επειδή η ΝΔ καταψήφισε την έτερη πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου από τον λαό, σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι επτά προσπάθειες (μία ανά μήνα) για ανάδειξη από τη Βουλή.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ακόμα και αν υπάρξουν διαρροές, η πρόταση θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους και δεν θα ακυρωθεί. Αυτή την άποψη εξέφρασε και δημοσίως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν το ενδεχόμενο… μαζικής ανταρσίας.

Πλην απροόπτου λοιπόν, το σύνηθες φαινόμενο των πρόωρων εκλογών στην περίπτωση αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει ΠτΔ περνάει στο παρελθόν.

Σε… πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση που θα εκλεγεί το φθινόπωρο (ή όποτε…) δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της σύντομης «παρένθεσης», δεδομένου ότι η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο.

Βουλευτικές γκρίνιες και κριτικές

Κατά τα άλλα, η είσοδος στην (ευρω)εκλογική τροχιά επιτείνει τις εντάσεις στο δυναμικό του κόμματος και βγάζει στην επιφάνεια δυσαρέσκειες, κυρίως προσωπικές, καθώς πλησιάζει και… η μάχη του σταυρού.

Αυτό το συμπέρασμα βγήκε από διάφορες αντιπαραθέσεις στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας: η Αννέτα Καββαδία επέκρινε τη (συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ) Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου για τη δημόσια παρουσία της (σ.σ. έχει σπάσει το εμπάργκο στον Σκάι), με την τελευταία να «απειλεί» ότι εάν πιεστεί κι άλλο… θα πάρει την έδρα της και θα φύγει.

Η κ. Καββαδία, επιπλέον, διαμαρτυρήθηκε για τη μη ικανοποιητική αντίδραση της κυβέρνησης και της Κουμουνδούρου στη σεξιστική επίθεση που δέχθηκαν τα γυναικεία στελέχη του κόμματος από το «Μακελειό».

Αυτή η κριτική έδωσε την ευκαιρία στην Ελένη Αυλωνίτη να «παραπονεθεί» πως όταν η ίδια δέχθηκε προσωπικές επιθέσεις από μέσα ενημέρωσης, τα στελέχη του κόμματος της συνέστησαν απλώς «να κάνει μηνύσεις».

Υπήρξαν ωστόσο και πιο σοβαρές, πολιτικές, παρεμβάσεις. Όπως του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή εναντίον της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, επειδή διέψευσε τον γλύπτη Κώστα Βαρώτσο για τα περί ανταλλαγής του «Δρομέα» με το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου στα Σκόπια. «Αφού την κάνατε τη συζήτηση δεν έπρεπε να τη διαψεύσεις», φέρεται να είπε.

Ο ίδιος καυτηρίασε και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που επιχειρεί ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, για να δεχθεί την απάντηση του τελευταίου πως οι αλλαγές βρίσκονται υπό συζήτηση με τα κόμματα και δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Ο κ. Κοντονής πρότεινε να καταψηφίσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής, με το επιχείρημα ότι η ΝΔ έχει ήδη καταψηφίσει την άμεση εκλογή ΠτΔ από τον λαό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έδειξε «προβληματισμένος» προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την επιλεκτική συμπεριφορά δικαστικών λειτουργών, αναφέροντας ότι στη δική του περίπτωση «τρέχουν», αλλά σε υποθέσεις σκανδάλων η διερεύνηση «πάει σαν χελώνα».

Η απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου ότι «πήραμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία» δεν έπεισε, όπως ανέφεραν αργότερα άλλοι βουλευτές.

Η Νίνα Κασιμάτη διαμαρτυρήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής επειδή στην προηγούμενη ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος διέρρευσε το ψηφοδέλτιό της και φάνηκε ότι είχε καταψηφίσει το άρθρο 3 για διακριτούς ρόλους Κράτους-Εκκλησίας.

Ο κ. Βούτσης αντέδρασε, ενώ άλλοι βουλευτές παρατήρησαν ότι η ψηφοφορία δεν ήταν μυστική (όπως δεν θα είναι ούτε η σημερινή) και, σε κάθε περίπτωση, η ίδια έπρεπε να εξηγήσει γιατί διαφοροποιήθηκε από την επίσημη θέση του κόμματος.

«Πυροσβέστης» ο Τσίπρας

Κατόπιν όλων αυτών, ο κ. Τσίπρας παρενέβη «πυροσβεστικά», υπενθυμίζοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχε περάσει πολλές δοκιμασίες και τρικυμίες αυτά τα 3,5 χρόνια «και αντέξαμε».

Αναφερόμενος ειδικά στη σημερινή ψηφοφορία για το Σύνταγμα, ζήτησε να υπερψηφισθεί από το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, το οποίο στην προηγούμενη ψηφοφορία έλαβε μόλις 151 ψήφους.

«Θα είναι ήττα εάν αύριο λάβει λιγότερες ψήφους αφού μόνο εμείς το στηρίζουμε», είπε, αναφερόμενος στη σημερινή ψηφοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v