Τα επτά συν ένα άρθρα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Κρίσιμη η σημερινή ψηφοφορία με τους προβολείς να πέφτουν πάνω στο άρθρο 32 που αφορά στην διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε ποιες διατάξεις εστιάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Τα επτά συν ένα άρθρα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου θα αποφασιστεί ποια άρθρα θα “προκριθούν” για την επόμενη Βουλή. Όσο άρθρα πάρουν περισσότερες από 151 ψήφους θα αναθεωρηθούν από τη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Το πιο πολυσυζητημένο άρθρο αφορά στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο μια σειρά ακόμα διατάξεων μπαίνουν στη ψηφοφορία. Πρόκειται για άρθρα που έχουν έντονο συμβολισμό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει κοινή “οπτική” κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης θα υπάρξουν τοποθετήσεις από πολιτικούς αρχηγούς και θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Οι βουλευτές θα πάρουν ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι προτάσεις των κομμάτων. Κάθε βουλευτής επιλέγει ανάμεσα στο “Ναι”, στο “Όχι” και στο “Παρών», ενώ τα ψηφοδέλτια θα είναι ονομαστικά.

Σημειώνεται πως όσα άρθρα πάρουν περισσότερες από 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή μπορούν να αναθεωρηθούν από 151 βουλευτές. Σε όσα άρθρα συγκεντρώσουν από 151 έως 179 ψήφους τότε μετά τις εκλογές θα απαιτηθούν 180 βουλευτές για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση.

Πάντως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθούν να διαφωνούν στο βασικότερο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Δηλαδή το κατά πόσο η Βουλή αποφασίζει μόνο για τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν (όπως λέει η Νέα Δημοκρατία) ή και για την κατεύθυνση των αλλαγών (όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ).

Τα οκτώ «κεντρικά» άρθρα της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι τα ακόλουθα:

1. Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 32). Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν πως πρέπει να αλλάξει η διαδικασία, ωστόσο διαφωνούν στην κατεύθυνση των αλλαγών. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μία ψηφοφορία το μήνα για ένα εξάμηνο και αν δεν καρποφορήσει άμεση εκλογή από το λαό.  Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία προτείνει εκλογή από τη Βουλή και μέχρι τρεις ψηφοφορίες (200 ψήφοι στην πρώτη, 181 στη δεύτερη και στην τρίτη 151).

Να σημειωθεί πως η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και στον πρώτο γύρο το “επίμαχο άρθρο” πήρε 221 ψήφους. Επομένως αν και στη δεύτερη ψηφοφορία συγκεντρώσει πάνω από 180, η επόμενη Βουλή μπορεί να αλλάξει τη διαδικασία με 151 ψήφους.

2. Κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους (άρθρο 3 παράγραφος 1). Η πρώτη ψηφοφορία κρίθηκε στο “νήμα”, καθώς υπέρ ψήφισαν 151 βουλευτές. Να σημειωθεί πως «παρών» είπαν ο Βασίλης Κόκκαλης, η Έλενα Κουντουρά, ο Κωνσταντίνος Ζουράρις και η Νίνα Κασιμάτη, ενώ καταψήφισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

3. Αναγνώριση ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία ανεξάρτητα από την ηλικία (άρθρο 22 παράγραφος 1). Πρόκειται για πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά ψηφίστηκε από 172 βουλευτές (υπερψήφισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ).

4.Υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του Πρωθυπουργού (άρθρο 37 παράγραφος 2). Η κυβερνητική πρόταση συγκέντρωσε 153 ψήφους.

5. Καθιέρωση δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία (άρθρο 44 παράγραφος 2). Ειδικότερα προτείνεται να μπορούν να προκηρυχθούν δημοψηφίσματα μετά από αίτημα 500.000 πολιτών για εθνικά θέματα ή ενός εκατομμυρίου πολιτών για κοινωνικά θέματα.

6. Περιορισμός βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62) και περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών (άρθρο 86 παράγραφος 3). Είναι από τα λίγα θέματα που ενώνουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

7. Σύσταση εξεταστικών επιτροπών, εφ' όσον η σχετική πρόταση υπερψηφιστεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών. (άρθρο 68). Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας συγκέντρωσε 234 ψήφους, καθώς στηρίχθηκε και από το ΣΥΡΙΖΑ.

8. Καθιέρωση αναλογικού εκλογικού σώματος στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (άρθρο 102 παράγραφος 2). Είναι στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίστηκε από 168 βουλευτές.

Να επισημανθεί πως στη σημερινή συνεδρίαση οι βουλευτές θα ψηφίσουν επί των 32 προτάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των 4 προτάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και των 7 συμπληρωματικών προτάσεων μεμονωμένων βουλευτών.

Όλες αυτές οι προτάσεις είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία πριν από ένα μήνα. Όσα άρθρα δεν συγκέντρωσαν τον «μαγικό» αριθμό 151, δεν θα μπουν σήμερα σε ψηφοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v