Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δύο τάσεις στην αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ

Οι σκληροπυρηνικοί και οι μετριοπαθείς. Τι ειπώθηκε στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη. Τα επιχειρήματα, η ρητορική και οι υψηλοί τόνοι.

Οι δύο τάσεις στην αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ

Η χθεσινή εκδήλωση-παρουσίαση του νέου βιβλίου του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη με τίτλο «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις» επιβεβαίωσε τις δύο τάσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσον αφορά τη στρατηγική και τη δημόσια ρητορική και επιχειρηματολογία. Από τη μία, οι εκπρόσωποι του μετριοπαθούς λόγου και της «αστικής ευγένειας», όπως την εκπροσωπούν ο συγγραφέας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας, που ήταν ομιλητής στην εκδήλωση, και από την άλλη, οι εκφραστές του ακραιφνώς δεξιού λόγου, που «δεν ντρέπονται για τις ιδέες τους», βάλλουν κατά ριπάς εναντίον της «μισητής» Αριστεράς και θεωρούν ως πρότυπό τους τη Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο έτερος αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι δύο γαλάζιοι αντιπρόεδροι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και για την ψήφο των πολιτών, καθώς αμφότεροι θα είναι υποψήφιοι στον βόρειο τομέα της διασπασμένης πια Β' Αθήνας, ωστόσο η διαφορά του ύφους και της έκφρασης αποτυπώνουν μια ευρύτερη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, με φόντο την εσωκομματική κυριαρχία.

Ο κ. Χατζηδάκης, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε πως η ΝΔ «υπερασπίζεται με θάρρος και παρρησία τις ιδέες της, αλλά συνδιαλέγεται με αξιοπρέπεια και ευπρέπεια με την αριστερά», ενώ έκανε γνωστό πως προσκάλεσε τον κ. Δένδια επειδή έχουν κοινή αντίληψη για το ποιο πρέπει να είναι το πλαίσιο της ΝΔ «παρά τις πολλές αποχρώσεις». 

Από την πλευρά του, ο γαλάζιος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο οποίος έχει ανοικτό μέτωπο με τον Άδωνι Γεωργιάδη, τόνισε την ανάγκη για μία «θαρραλέα αλλά πολιτισμένη αντιπαράθεση με την αριστερά», όμως με κανέναν τρόπο -όπως είπε- δεν πρέπει η ΝΔ να πέσει στην «παγίδα εξομοίωσης του επιπέδου μας».

«Εθνικιστικές κραυγές»

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό, ο Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της συζήτησης για τη συμφωνία των Πρεσπών, είχε κρατήσει σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τους «σαμαρικούς» (τους οποίους εκφράζει ο κ. Γεωργιάδης), αναγνωρίζοντας μεν ότι «προσπαθούμε να είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα», όμως, διευκρίνισε, «υπάρχουν όρια… Δεν είμαστε γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές  κραυγές και λαϊκισμούς», διεμήνυσε. Μάλιστα αδιαμφισβήτητη ήταν η αιχμή του κατά του πρώην  πρωθυπουργού και των ποσοστών που είχε λάβει αυτός στις εκλογές του 2012, λέγοντας: «Εάν η σκληρή γραμμή γίνει κυρίαρχη στη Νέα Δημοκρατία, τότε θα μετατραπεί σε κομματίδιο του 18%». 

Στον αντίποδα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, που κάποιες φορές φέρεται να έχει ενοχλήσει και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη στάση του, χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «τρισάθλιο πρωθυπουργό» και θεωρεί τον κομμουνισμό ως μια μορφή ολοκληρωτισμού. Δηλώνει «φιλελεύθερος Δεξιός», θεωρεί στοιχείο βασικό της εθνικής μας ταυτότητας τη θρησκεία μας και εκτιμά ότι «καμία ιδεολογία στη χώρα μας δεν υπήρξε τελικά περισσότερο συντηρητική από την Αριστερά». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αποτελεί με τον Μάκη Βορίδη το δίδυμο που έχει στοχοποιηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, ως «ακραία δεξιά» φωνή, που επηρεάζουν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην προσπάθεια προσδιορισμού του ιδεολογικού στίγματος του κόμματος.

Και αυτό, ενώ και ο Αντώνης Σαμαράς, σε κάθε ευκαιρία, δεν διστάζει να εξαπολύσει μετωπική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και χωρίς να είναι απόλυτα ταυτισμένος με την επίσημη κομματική γραμμή. Όπως για παράδειγμα έπραξε σε πρόσφατη συνέντευξή του, επιμένοντας ότι θα αποκαλύψει τη «συμμορία» της Νovartis και κάνοντας λόγο για «δόλιους της κυβέρνησης που προαναγγέλλουν, στήνουν και σπιλώνουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v