Στ. Θεοδωράκης: Οι πολίτες περιμένουν από τους πολιτικούς την αλήθεια

«Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν αυτοί που βλέπουν, αυτοί που για να δουν κάτι πρέπει να τους το δείξεις και αυτοί που δεν θα δουν ποτέ. Αυτό συμβαίνει παντού», εκτίμησε ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Στ. Θεοδωράκης: Οι πολίτες περιμένουν από τους πολιτικούς την αλήθεια

“Οι πολίτες περιμένουν κάτι από τους πολιτικούς: την αλήθεια. Αν υπάρξει μια γλώσσα αλήθειας θα είναι πολύ εύκολος ο επόμενος δρόμος της κοινωνίας και της χώρας” υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα της χώρας, στο “επίμαχο” θέμα των μεταρρυθμίσεων αλλά και στην πολιτική σκηνή τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων.

“Κεντρώοι είναι αυτοί που βλέπουν” σημείωσε, προσθέτοντας πως “σε κάθε κοινωνία υπάρχουν αυτοί που βλέπουν, αυτοί που για να δουν κάτι πρέπει να τους το δείξεις και αυτοί που δεν θα δουν ποτέ. Αυτό συμβαίνει παντού. Ποια είναι η διαφορά της Ελλάδας. Το πρόβλημα είναι στο δείκτη. Και η ευθύνη ανήκει στο πολιτικό σύστημα και στους δημοσιογράφους”.

Αναφερόμενος στο πολιτικό σύστημα ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε πως “έχει ποτίσει τον κόσμο να θεωρεί πως αν δεν παραβιάσει το νόμο, κάποιος άλλος θα το κάνει, θα πετύχει και θα επιβραβευθεί. Δηλαδή να πιστεύει ο πολίτης ότι αν ξεφύγει από τη μεταρρύθμιση θα πετύχει. Το πολιτικό σύστημα έχει μεταδώσει την άποψη ότι η μεταρρύθμιση είναι κάτι που μπορεί να μην σε αφορά, μπορεί να την γλυτώσεις και να αφορά τη ζωή των υπολοίπων”.

Αναφερόμενος στην πορεία της χώρας στα χρόνια των μνημονίων ο Σταύρο Θεοδωράκης σημείωσε “η διαφορά η δική μας με τις άλλες χώρες που πέτυχαν είναι ότι στα άλλα κράτη – όπως για παράδειγμα στην Πορτογαλία- τα προβλήματα ήταν αφορμή για συνεννόηση. Στην Ελλάδα ήταν αφορμή για να υπάρξουν μικροί εμφύλιοι πόλεμου” επεσήμανε. Συνέχισε τονίζοντας “το έναυσμα έδωσαν πολιτικοί της δεξιάς απέναντι στο Γιώργο Παπανδρέου, για να έρθουν μετά από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και να προσθέσουν μίσος πάνω στο μίσος. Οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να είναι καταστροφείς, αλλά πρέπει να είναι δημιουργοί”.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως “η κορυφή μεταδίδει το μίσος στη βάση. Ο ηγέτης είναι αυτός που χαρακτηρίζει τον άλλο ως δωσίλογο, προδότη, λιγότερο Έλληνα”. Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε πως “στη χώρα δεν έγινε διάλογος. Έγινε μια κομματική αντιπαράθεση. Δεν έγινε καμία σοβαρή κουβέντα. Όταν δεν συζητάς για το περιεχόμενο χωρίζεις τη χώρα σε στρατόπεδα”.

Στη συζήτηση παρενέβη από τους θεατές ο Στέφανος Μάνος, θέτοντας ερώτημα για το αν μπορεί την επόμενη ημέρα των εκλογών να υπάρξει αναζωπύρωση φαινομένων βίας. Με τον επικεφαλής του Ποταμιού να επισημαίνει πως δεν πιστεύει ότι θα πάμε σε γενικευμένη άρνηση και βία, τονίζοντας πως οι εποχές έχουν αλλάξει.

Τέλος ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε και το ερώτημα 'τι σημαίνει λαϊκό αίσθημα; “, επισημαίνοντας πως “πολλά πράγματα έγιναν από τους πολιτικούς κόντρα στο πλήθος. Μάλιστα θύμισε το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνέχισε λέγοντας πως ¨προφανώς πρέπει να είναι σε επαφή με την κοινωνία”, ωστόσο σημείωσε πως η πολιτική δεν μπορεί να γίνεται με βάση όσα λένε τα καφενεία. “Ο πολιτικός είναι υποχρεωμένος -ακούγοντας τη βοή στους δρόμους, ακούγοντας την κοινωνία – να είναι σε μια συνεχή επαφή με το μέλλον και να παίρνει από αυτό τις αποφάσεις του, ό,τι άλλο είναι φτηνός λαϊκισμός”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v