Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί επισήμως τα Σκόπια και, μάλιστα, συνοδευόμενος από επιχειρηματική αποστολή.
Το ανακοίνωσε ο ίδιος από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Euro2day.gr για την απόφαση της κυβέρνησης να «χτίσει» οικονομικά και αναπτυξιακά πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών.
“Για το λόγο αυτό, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή”, είπε.
Όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας κατά τα πρότυπα ανάλογων κινήσεων με άλλες χώρες τόσο των Βαλκανίων (Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία) όσο και της ΝΑ Μεσογείου (Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία ), με σκοπό να αναζητηθούν τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδοαφέροντος.
«Από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία”, όπως είπε.
Ο εθνικισμός ηττήθηκε
Ο κ.Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην επίλυση του «σκοπιανού» προβλήματος (σ.σ. την πρώτη σειρά καθόταν ο ΥΠΕΞ της γείτονος Νικόλα Δημητρώφ) που κράτησε σχεδόν τρεις δεκαετίες, τονίζοντας:
«Όσοι λίγοι, τόλμησαν με καλή τη πίστη, να εργαστούν για την επίλυση του ζητήματος, βρήκαν όριο στο τείχος της παραδοξολογίας και του εθνικισμού που έχτισαν από κοινού κάθε λογής λαοπλάνοι και δημαγωγοί στις δύο χώρες.
Η δική μου κυβέρνηση και αυτή του Ζόραν Ζάεφ, βρέθηκαν ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας.
Για πρώτη φορά, υπήρξαν δύο κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές των συνόρων αποφασισμένες να αδράξουν αυτή την ευκαιρία. Να συζητήσουν, να διαβουλευτούν, να διαπραγματευτούν σκληρά αλλά με ειλικρίνεια και προωθητικό πνεύμα και φυσικά, το σημαντικότερο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί για τρεις δεκαετίες.
Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα ορόσημο για την ιστορία όχι μόνο των δύο χωρών αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια. Διότι είναι η πρώτη φορά που σε ένα διμερές ζήτημα, ο εθνικισμός ηττήθηκε”.
Η Κύπρος αναβαθμίζεται
Με αφορμή την ανακάλυψη του γιγάντιου κοιτάσματος στο οικόπεδο της Κύπρου, ο πρωθυπουργός εστίασε και στο ανοικτό Κυπριακό επισημαίνοντας ότι, πλέον, αποκτά νέες διαστάσεις. “Αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και πλέον, μετά τα χαρμόσυνα νέα που ήρθαν από τις έρευνες στο κοίτασμα Γλαύκος στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων το ρόλο και τη θέση της στο διεθνές πεδίο, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό.
Θέλω λοιπόν να εκφράσω την ικανοποίησή μας από αυτή την εξέλιξη αλλά ταυτόχρονα και να επανεπιβεβαιώσω την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού στον Κυπριακή Δημοκρατία.
Και επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, να πω ότι αποτελεί ευθύνη και χρέος όλων να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου”.
“Η σύγκριση είναι η νύχτα με τη μέρα”
Αναφερόμενος στην εσωτερική εικόνα της χώρας και στη σύγκρισή της με την αντίστοιχη προ των προηγούμενων εκλογών, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι “η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα” εξηγώντας τους λόγους:
“Ο ισχυρισμός αυτός δεν προκύπτει στη βάση κάποιας αξιολογικής κρίσης, αλλά από την ίδια την πραγματικότητα και τα δεδομένα, τότε και τώρα.
- Η Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας τότε, η Ελλάδα σήμερα εκτός μνημονίων.
- Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2010-2014, με την υπεραπόδοση των τεσσάρων τελευταίων ετών.
- Το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της απώλειας ¼ του Εθνικού Πλούτου τότε, με την επιστροφή στην ανάπτυξη την τελευταία τριετία.
- Ο διαρκής αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές τότε, με την ανάκτηση της πρόσβασης σε αυτές σήμερα και μάλιστα με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο επίπεδο των αντίστοιχων του 2002-2003.
- Η δαμόκλειος σπάθη του χρέους και της ανυπαρξίας βιώσιμης λύσης για το μέλλον τότε, με τον καθαρό διάδρομο για την ελάφρυνση και την βιωσιμότητα του, που εξασφαλίσαμε με την σχετική απόφαση του Eurogroup τώρα.
- Η γενικευμένη αποεπένδυση τότε, με την ανάκτηση της θέσης της χώρας ως πόλο έλξης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, που αποδεικνύεται από το ρεκόρ δεκαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις τα δύο τελευταία χρόνια.
- Η Ελλάδα που είδε την ανεργία να εκτοξεύεται σχεδόν κατά 18 μονάδες και βρισκόταν σε απόγνωση τότε, με την Ελλάδα που είδε την ανεργία να αποκλιμακώνεται κατά 9 μονάδες, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας σήμερα.
Παρελθόν η κοινωνική αναταραχή
Ως “τελευταία αλλά όχι έσχατη” σύγκριση δε, παρουσίασε την Ελλάδα της πολιτικής αστάθειας και της διαρκούς κοινωνικής αναταραχής εξ αιτίας της σκληρής λιτότητας τότε, με την Ελλάδα της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής σήμερα.
Παράμετρο που προβάλλουν ιδιαίτερα και τα κυβερνητικά στελέχη καθώς συνυπολογίζεται, όπως λένε, από τους εταίρους και εξηγεί την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα.