Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις και πλεονάσματα στην ατζέντα Μητσοτάκη

Η διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα και η δημόσια παρέμβασή του από τους Δελφούς. Πού διαφωνεί, τι προτείνει και ποιες οι προτεραιότητές του. Πώς σχολιάζει την έκθεση της Κομισιόν.

Επενδύσεις και πλεονάσματα στην ατζέντα Μητσοτάκη

Επενδύσεις και πλεονάσματα επανέρχονται στην κορυφή της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μετά το διήμερο ταξίδι του στη Μόσχα, σήμερα θα προχωρήσει σε νέα δημόσια παρέμβαση για την οικονομία, αυτή τη φορά από το βήμα του τέταρτου φόρουμ των Δελφών. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, στον οποίο θα εξηγήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, με φόντο και την τελευταία έκθεση της Κομισιόν.

Βούληση του κ. Μητσοτάκη είναι ο δημόσιος διάλογος να επανέλθει στα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη και της οικονομίας, στην οποία εστίασε και στις χθεσινές «υψηλές» συναντήσεις του στη ρωσική πρωτεύουσα. «Φιλοδοξία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια» όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι να καταστεί η επενδυτική έκπληξη της Ευρώπης αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της». Προσδιόρισε μάλιστα ως στόχο της κυβέρνησής του την προσέλκυση 150 δισ. ευρώ επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι η χώρα μας θα έχει «πολιτική σταθερότητα που θα διευκολύνει αντί να δυσχεραίνει την επιχειρηματικότητα μέσω της μείωσης των φόρων».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να προσδιορίσει και πάλι ως στρατηγικό στόχο της ΝΔ τη μείωση των πλεονασμάτων, που θα τη συσχετίσει με την μικρότερη φορολογία (από τον πρώτο κιόλας μήνα της διακυβέρνησής του, εάν κερδίσει τις εκλογές), τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε βάθος τετραετίας και την υψηλότερη ανάπτυξη. Θα εκφράσει εκ νέου την εξ αρχής  διαφωνία του με τα εξοντωτικά πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, ενώ θα κάνει λόγο για μια καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους που θα βασίζεται σε μια νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, η πρόταση του προβλέπει δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης σε αλλαγές που όσο θα υλοποιούνται, θα μειώνονται οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να φτάσει στο 2% του ΑΕΠ.

Απαραίτητες μεταρρυθμίσεις

Όσον αφορά την έκθεση της Κομισιόν, όπως λένε στην Πειραιώς, «επιβεβαιώνει πλήρως τη ΝΔ, καθώς αναδεικνύει τις απαράδεκτες καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και να φέρουν επενδύσεις».  Η απειλή, ωστόσο, της Κομισιόν να μην καταβάλει το οφειλόμενο 1 δισ. στην Ελλάδα, εκτιμούν κομματικές πηγές, «επιβεβαιώνει ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα άτυπο τέταρτο Μνημόνιο και σε αυστηρή εποπτεία, ότι η χώρα δεν γύρισε στην κανονικότητα και ότι χρειάζεται άμεσα ένα αναπτυξιακό σοκ που θα φέρει νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές στους πολίτες και θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της  στο εξωτερικό».

Κάτι στο οποίο δίνει μεγάλη έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο οποίο προσπαθεί να συμβάλλει, ακόμα και από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό το πρίσμα αυτό, στις χθεσινές συναντήσεις του στη Μόσχα με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμα Βιατσεσλάβ Βoλοντίν, επιχείρησε να εμφανιστεί ως δυνάμει πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντάς τους μάλιστα  ότι «στην Ελλάδα και στο πρόσωπό μου θα βρείτε πάντα έναν αξιόπιστο και φερέγγυο συνομιλητή». Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε ενώπιόν τους, ότι θα υποδεχθεί με διαφάνεια, ίσους όρους και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια τις υγιείς ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v