Οι νέοι οικονομικοί στόχοι και η ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την επίτευξη τους αποτέλεσε σημείο σύγκλισης πολιτικών και επιχειρηματιών στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η προσέλκυση επενδύσεων, η ... παρεξηγημένη έννοια των μεταρρυθμίσεων, το δημογραφικό και η χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές είναι μερικά μόνο από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στην πρώτη ημέρα συζητήσεων.
Στους τρεις στόχους της νέας εποχής- τις μεταρρυθμίσεις/ ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και το ρόλο της χώρας στο παγκόσμιο περιβάλλον – αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Κατά την τοποθέτηση του έστειλε μήνυμα για εθνική συνεννόηση μπροστά στη νέα “σελίδα” που ανοίγει, επισημαίνοντας πως όσα πρέπει να συζητηθούν δεν είναι θέμα ενός μόνο κόμματος αλλά όλων.
Στη “Μεγάλη Ιδέα”- δηλαδή τον εθνικό στόχο που πρέπει να έχει η χώρα- αναφέρθηκε η πρόεδρος του Δικτύου Άννα Διαμαντοπούλου. Ειδικότερα έθεσε τρεις προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα. Την ύπαρξη στρατηγικής, που σημαίνει “εθνικό σχέδιο και όχι απλά μαζεύουμε φίλους και γνωστούς για να κάνουμε μια επιτροπή”. Την αλλαγή κουλτούρας. Την ηγεσία, που θα εμπνεύσει το σύνολο της κοινωνίας καθώς μπροστά στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας.
“Το μίσος καλλιεργήθηκε ως όχημα πολιτικής αλλαγής την περίοδο 2010- 2015. Ήταν ένα ακραίο μίσος. Και αυτοί που κατέλαβαν την εξουσία με λόγο μίσους, υιοθέτησαν το πρόταγμα μας και τη στρατηγική μας” σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Συνέχισε λέγοντας πως αν δεν είχε μπει η χώρα σε πορεία “θα ήμασταν τώρα στον Ψαρών την ολόμαυρη ράχη”, ενώ χτύπησε καμπανάκι πως είμαστε κοντά στο να υπάρξει χαλάρωση και να μην βλέπουμε τους κινδύνους. Παράλληλα απαντώντας στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Δουζίνα επεσήμανε πως “ο καθένας έχει τα παράσημα των δικών του τραυμάτων”, προσθέτοντας “είμαι συνάδελφος με αυτούς που φέρουν τα τραύματα της γενιάς μου”
“Θέματα όπως το δημόσιο χρέος θα μας απασχολούν για δεκαετίες” σημείωσε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, προσθέτοντας πως από εδώ και πέρα το δημόσιο χρέος πρέπει να αναχρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις αγορές. Αυτό σημείωσε πως είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο, επισημαίνοντας πως “η ταχύρυθμη ανάπτυξη θα βοηθούσε”.
Χτύπησε “καμπανάκι” πως ένας τοξικός συνδυασμός μεταρρυθμιστικής κόπωσης, υποτονικής ανάκαμψης και δυσχέρειας αναχρηματοδότησης θα σήμαινε έξοδο από το ευρωπαϊκό όχημα, κάτι που ακούγεται βαρύ και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Απαντώντας στο ερώτημα αν μπορούμε να πετύχουμε αυτό τον Ηράκλειο άθλο ή θα οδηγηθούμε σε ήττα σημείωσε πως “'είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε”.
Στην επόμενη ημέρα αναφέρθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας με διατήρηση κοινωνικής συνοχής, αλλαγή στους θεσμούς και αναστροφή του brain drain. Επεσήμανε μάλιστα πως “πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε”, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι μια δουλειά που πρέπει να κάνουμε μόνοι μας.
“Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια χώρα που ο καθένας θα θέλει να ζήσει και να επενδύσει” σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, βάζοντας μια σειρά ερωτημάτων “θέλουμε μια χώρα παραγωγών ή καταναλωτών; Θέλουμε τα παιδιά μας να δουλεύουν στην Ελλάδα ή να πάνε έξω ; Που θέλουμε να πάει η χώρα;”. Έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας αν θέλουμε να πάει η χώρα μπροστά πρέπει “να δώσουμε έμφαση στις ανοιχτές αγορές, στα ανοιχτά μυαλά , στην ανοιχτή οικονομία”.