Για το Σαρμ-ελ-Σέιχ της Αιγύπτου αναχωρεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, προκειμένου να συμμετάσχει στην πρώτη, ιστορική, Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου.
Το αντικείμενο της διήμερης Συνόδου (σήμερα και αύριο) είναι η εξεύρεση λύσεων για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ενώ τη σχετική πρωτοβουλία πήρε η Αυστριακή προεδρία.
Είναι ενδεικτικό ότι θα συμμετάσχουν ηγέτες 24 κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ θα προεδρεύσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Sisi, της Παλαιστίνης κ. Abbas, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Hariri και τον Γεν. Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Aboul Gheit.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η Σύνοδος έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης και για την ασφάλεια/σταθερότητα στην Μεσόγειο, με την Ελλάδα να διαδραματίζει ενεργό ρόλο, ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι οι σημαντικές προκλήσεις της περιοχής μας απαιτούν την πολυεπίπεδη συνεργασία της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Αραβικό κόσμο γενικότερα και όχι κοντόφθαλμες, μονοθεματικές προσεγγίσεις. Συνεπώς, όπως θα επισημάνει, χρειαζόμαστε μια διττή προσέγγιση, αφενός τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων ασφαλείας (Λιβύη, Συρία, Μεσανατολικό) και αφετέρου στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας στην οικονομία, την ενέργεια και τον πολιτισμό.
Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Αθήνας
Κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα, ως χώρα με ισχυρούς δεσμούς παραδοσιακά με τον αραβικό κόσμο, έχει αποφασίσει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτήν προσπάθεια και να αποτελέσει γέφυρα για την προώθηση του διαλόγου. Σημαντικό βήμα για τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών αποτέλεσε η πραγματοποίηση το 2014, στην Ελλάδα, της 3ης Διάσκεψης ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου. Τα τρία τελευταία χρόνια η χώρα φιλοξένησε τρεις Ευρω - Αραβικές Διασκέψεις στην Αθήνα, με στόχο την ευρύτερη δυνατή συνεργασία σε πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό επίπεδο.
Σ' αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση εντατικοποίησε την τριμερή συνεργασία μαζί με την Κύπρο, με την Αίγυπτο, ενώ εγκαινίασε την τριμερή συνεργασία με την Ιορδανία, Παλαιστίνη και Λίβανο. Επίσης, ανέδειξε, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, τη σημασία που έχει η προώθηση μιας ολοκληρωμένης, ενεργητικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και για την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της ΕΕ.
Την επόμενη περίοδο θα πραγματοποιηθούν Σύνοδοι Κορυφής με την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.
Εθνικισμός και ισλαμοφοβία
Όσο για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, επισημαίνεται ότι τη στιγμή που παρατηρείται ενίσχυση του εθνικισμού, της ισλαμοφοβίας και του διχαστικού λόγου σε χώρες της Ευρώπης, η χώρα μας εργάζεται για την διαχείριση του προβλήματος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Επίσης, προωθεί τον διάλογο με τον αραβικό κόσμο για την ασφάλεια και την προστασία του πλουραλισμού, στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη (Σύνοδος Ασφαλείας της Ρόδου, Σύνοδος για την προστασία του πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή).
Το πρόγραμμα της διήμερης Συνόδου έχει ως εξής:
Κυριακή 24 Φεβρουαρίου
17.00: Επίσημη υποδοχή αντιπροσωπειών και τελετή έναρξης της Συνόδου ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου.
17.50: Πρώτη Ολομέλεια Συνόδου με θέμα «Enhancing the Euro-Arab partnership and addressing global challenges together - part 1»
20.15: Επίσημο Δείπνο
Δεύτερα 25 Φεβρουαρίου
9.45: Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου κ. Aboul Gheit.
10.30: Σύνοδος σε περιορισμένη σύνθεση με θέμα «Addressing regional challenges together».
12.00: Δεύτερη ολομέλεια Συνόδου με θέμα «Enhancing the Euro-Arab partnership and addressing global challenges together - part 2»