Τρία νομοσχέδια μέσα σε μία εβδομάδα θα περάσουν από την Ολομέλεια, ενώ σε ανάλογους ρυθμούς θα κινηθούν οι συνεδριάσεις και το επόμενο διάστημα. Ένα σημαντικό τμήμα των επερχόμενων ρυθμίσεων αφορούν θέματα που σχετίζονται με την οικονομία, πεδίο που η κυβέρνηση θεωρεί προνομιακό και σκοπεύει να ρίξει βάρος. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες και σε μία σειρά άλλων τομέων, από τη δικαιοσύνη έως την υγεία.
Το στίγμα είχε δώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες είχε χαρακτηριστικά επισημάνει πως «σας... προειδοποιώ ότι θα υπάρχει πάρα πολύ πυκνό νομοθετικό έργο».
Αυτή την εβδομάδα, πρεμιέρα στην Ολομέλεια θα γίνει με το νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης και ακολουθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τα διπλώματα οδήγησης.
Τη σκυτάλη παίρνει αμέσως μετά το νομοσχέδιο για «την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε», το οποίο συζητείται ήδη στις επιτροπές.
Στο μέτωπο της οικονομίας, το επόμενο διάστημα τα φώτα θα πέσουν πάνω στο σχέδιο νόμου για τα κόκκινα δάνεια, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη Πέμπτη σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα αναμένεται η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, που υπολογίζεται πως αφορά 900.000 μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.α.) που χρωστάνε στα ταμεία.
Πρεμιέρα κάνει αυτή την εβδομάδα στις επιτροπές της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τους «εταιρικούς μετασχηματισμούς».
Σημειώνεται πως το επόμενο διάστημα αναμένεται και το σχέδιο νόμου για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, το οποίο ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ και προχωρά άμεσα η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.
Το βάρος πέφτει και στην υγεία. Αύριο το πρωί συζητείται στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείο Υγείας με θέμα «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις». Λίγες ώρες αργότερα, θα συνεδριάσει και η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο.
Όσον αφορά στη Συνταγματική Αναθεώρηση υπενθυμίζεται πως η δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία θα γίνει στις 14 Μαρτίου. Εκεί θα αποφασιστεί ποια άρθρα θα κληθεί να αναθεωρήσει η επόμενη Βουλή.