Την (αναμενόμενη) δυσαρέσκεια σε τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η υφυπουργοποίηση των Θάνου Μωραΐτη και Άγγελου Τόλκα.
Στον πυρήνα της βρίσκονται στελέχη της ομάδας «53», τα οποία, κατά τις πληροφορίες, σχεδιάζουν να ζητήσουν σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας (και της Κεντρικής Επιτροπής, στη συνέχεια) προκειμένου να συζητηθούν οι συνεργασίες και τα πρόσωπα μέσω των οποίων επιτυγχάνονται.
Η εν λόγω δυσαρέσκεια εκφράσθηκε, σε πρώτη φάση, χθες, από την εφημερίδα «Εποχή» και το άρθρου του στελέχους του ανανεωτικού χώρου Παύλου Κλαυδιανού, με τίτλο «Ανασχηματισμός που προκαλεί ερωτήματα». Η κριτική δεν αφορά στις συνεργασίες αλλά στα πρόσωπα, καθώς επισημαίνεται ότι οι δύο νέοι υφυπουργοί ήταν στελέχη του ΚΙΝΑΛ μέχρι πριν από λίγους μήνες και είχαν επικρίνει σκληρά την κυβέρνηση, οπότε η ένταξή τους τώρα στο κυβερνητικό σχήμα δίνει τροφή σε όσους μιλούν για συναλλαγή. Στελέχη των «53» προσθέτουν επιπλέον ότι είχαν διαφοροποιηθεί και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία λειτούργησε καταλυτικά στην αναδιαμόρφωση του προοδευτικού χώρου.
Αιχμηρό ήταν και το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση ότι «η Moody’s μάς αναβάθμισε από ΠΑΣΟΚ ΒΒ σε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+».
Κατά τις πληροφορίες, οι διαφωνούντες με το συγκεκριμένο «άνοιγμα» που αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας στρέφουν τα πυρά τους στα κυβερνητικά στελέχη που φέρεται να πρωτοστατούν σ' αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στον Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον Χρήστο Σπίρτζη.
«Η πολιτική σιχαίνεται τα κενά»
Σήμερα πάντως, που θα ορκισθούν τα νέα μέλη της κυβέρνησης μετά τον μίνι ανασχηματισμό της Παρασκευής, αναμένεται να πάρουν θέση οι ίδιοι οι κύριοι Μωραΐτης και Τόλκας επί των όποιων ενστάσεων, εξηγώντας γιατί επέλεξαν την οδό «προοδευτικό μέτωπο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα».
Απαντήσεις σχετικά με το θέμα έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Επικαλούμενος την ένταξη στο υπουργικό σχήμα των Μωραΐτη-Τόλκα τώρα, αλλά και των Μαριλίζας Ξενογοαννακοπούλου, Μυρσίνης Ζορμπά, Μάρκου Μπόλαρη τον περασμένο Σεπτέμβριο, τόνισε (στον “9,84”) ότι:
* Κινήσεις αυτού του χαρακτήρα αποδεικνύουν καταρχάς ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συνεργασίες και δεν περιορίζεται μόνο στα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
* Δεδομένου ότι το ΚΙΝΑΛ έχει πάρει διαζύγιο από τον προοδευτικό χώρο (συμπλέοντας με τη ΝΔ), ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος μένει κενός «και ξέρετε ότι η πολιτική σιχαίνεται τα κενά».
* Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτυπώνει ακριβώς την ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη πολιτική συμμαχία της Αριστεράς με τον σοσιαλιστικό χώρο, με τον χώρο της κοινωνικής προόδου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ανόδου της δεξιάς - ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Πώς φτάσαμε από το 4% στο 36%;
Άλλα κυβερνητικά στελέχη εστιάζουν σε μία παράμετρο που θα συζητηθεί ιδιαίτερα (και θετικά, όπως λένε) στα κομματικά όργανα. Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα του 4% και έφτασε στο 36%, ακριβώς επειδή… η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ και στράφηκε σ' αυτόν. «Τη μετακίνηση του κόσμου ακολούθησαν σταδιακά πρώην στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ, δεν έγινε ανάποδα, από τα πάνω, η μετακίνηση».
Όπερ σημαίνει, ο στόχος τώρα είναι το υπό διαμόρφωση «ρεύμα» για μία νέα προοδευτική πλειοψηφία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα αναμετρηθεί με το σχήμα «δεξιά-ακροδεξιά-νεοφιλελευθερισμός».
Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν ότι το προηγούμενο διάστημα, οι «53» είχαν αναδείξει ως «υπ’ αριθμόν πρώτο» καθήκον το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο, προκειμένου να συγκροτηθεί προοδευτική πλειοψηφία.
«Το πρώτο έγινε, το δεύτερο γίνεται, προσωπικές γκρίνιες δεν χωρούν», λένε και παραπέμπουν τις συζητήσεις που θα γίνουν «στα όργανα».