Συνταγματική αναθεώρηση: Τι αποφάσισε η Βουλή για τα ψηφοδέλτια

Με πλειοψηφία αλλά την αποχή ΝΔ και άλλων κομμάτων η Βουλή αποφάσισε ότι επιτρέπεται να αναγράφεται στα ψηφοδέλτια εκτός από το άρθρο που θα αναθεωρηθεί και η κατεύθυνση που θα έχει η αλλαγή.

Συνταγματική αναθεώρηση: Τι αποφάσισε η Βουλή για τα ψηφοδέλτια

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η κυβερνητική πρόταση να μπορεί να αναγράφεται στα ψηφοδέλτια όχι μόνο το άρθρο που αναθεωρείται, αλλά και η κατεύθυνση. Το γεγονός αυτό πυροδότησε μπαράζ αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, που εκτιμά πως αυτό έγινε με το... βλέμμα στην επόμενη Βουλή. Σημειώνεται πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία.

Το θέμα της κατεύθυνσης μπαίνει ουσιαστικά με έμμεσο τρόπο μέσα από το τι θα αποφασιστεί να αναγράφεται στα ψηφοδέλτια. Να επισημανθεί εδώ πως ο Νίκος Βούτσης σημείωσε πως συζητάμε από το πρωί πως αυτή η Βουλή έχει μια σχέση δέσμευσης- δεσμευτικότητας με την επόμενη, τονίζοντας πως "η επόμενη Βουλή έχει τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο από τη στιγμή που παρεμβαίνει ο λαός".

Η συζήτηση στην Ολομέλεια σχετίζεται με τον “πόλεμο” που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το κατά πόσο η Βουλή αποφασίζει μόνο για τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν ή και για την κατεύθυνση των αλλαγών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως η Βουλή αποφασίσει και για την κατεύθυνση και για το σκοπό αυτό στο ψηφοδέλτιο του κόμματος θα αναγράφονται αναλυτικά οι προτάσεις του κόμματος. Με τον τρόπο αυτό θέλει να “περάσει” και η κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι διατάξεις που θα αναθεωρηθούν.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχει η αξιωματική αντιπολίτευση, που επισημαίνει πως το πλαίσιο των αλλαγών θα αποφασιστεί από την επόμενη Βουλή. Και επομένως στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας αναφορά θα γίνεται στα άρθρα που πρέπει να αναθεωρηθούν χωρίς να υπάρχει αναλυτική καταγραφή της κατεύθυνσης.

“Ο λαός και η επόμενη πλειοψηφία θα καθορίσει το περιεχόμενο της επόμενης αναθεώρησης” σημείωσε από τη Νέα Δημοκρατία ο Κ. Τασούλας. Συνέχισε λέγοντας πως “δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε από τώρα την επόμενη Βουλή”.

“Δεν μπορεί να αποφασίσει η παρούσα Βουλή αν δεσμεύει την επόμενη” σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας πως “είναι απαράδεκτες προτάσεις κομμάτων που εισάγονται στην Ολομέλεια με κατεύθυνση”.

Το θέμα της κατεύθυνσης μπαίνει με ποια πιο “light” εκδοχή για το πως θα είναι τα ψηφοδέλτια είπε από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας. “Δεσμεύεις και κατευθύνσεις δεν θα δώσουμε στην επόμενη Βουλή” σημείωσε από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης.

“Δεν δεχόμαστε αυτή Βουλή να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα” ανέφερε και ο Κώστας Κατσίκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v