Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Ολο το βάρος τώρα σε θετικά μέτρα και «μέτωπα»

Πυρετός στο Μαξίμου για τα στεγαστικά δάνεια, τις 120 δόσεις και τις προσλήψεις. Με το σχέδιο συμφωνίας με την Εκκλησία «απελευθερώνονται» οι 10.000 κενές θέσεις στο Δημόσιο. Το… erga omnes που σκοντάφτει στη ΝΔ.

Κυβέρνηση: Ολο το βάρος τώρα σε θετικά μέτρα και «μέτωπα»

Η νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι 120 δόσεις για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, η δρομολόγηση προσλήψεων στο Δημόσιο και η τήρηση του αυξημένου κατώτατου μισθού, αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα του Μαξίμου για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως τονίζουν οι επιτελείς, η ολοκλήρωση του δεύτερου «θετικού πακέτου» θα συμβάλει στην «περαιτέρω βελτίωση» του κλίματος υπέρ της κυβέρνησης, η οποία θα «δείξει» και τον χρόνο των εκλογών.

Τα παραπάνω, μαζί με τις πρωτοβουλίες για το νέο Σύνταγμα, που προκάλεσαν, όπως αναμενόταν, μεγάλη σύγκρουση με τη ΝΔ, τα διεθνή εύσημα για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η λύση που (φαίνεται ότι) βρέθηκε με την Εκκλησία για το μισθολογικό των κληρικών, εκτιμάται ότι θα δώσουν νέα ώθηση στο κυβερνητικό έργο και θα φωτίσουν την εικόνα της.

Κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν σύγκριση με την εικόνα που παρουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή (και) τα παραπάνω. Ως παράδειγμα αναφέρουν τις δηλώσεις «γαλάζιων» στελεχών, όπως του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ότι δεν θα αποκαλέσει ποτέ Βόρεια Μακεδονία τα Σκόπια (σ.σ. εκτός κι αν συμμετέχει ως υπουργός σε διεθνείς συναντήσεις), που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την προσήλωση του κόμματός του... στο «Μένουμε Ευρώπη».

«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να καταλήξει εάν το όνομα της γείτονος είναι... erga omnes στο εσωτερικό του, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ετοιμάζονται να βραβευτούν (το Σάββατο) στη Διάσκεψη του Μονάχου για την επίλυση του 27ετούς προβλήματος», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Το «κλειδί» της πρώτης κατοικίας

Αναφορικά με το «αγκάθι» των κόκκινων στεγαστικών δανείων, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης βλέπουν λύση στις αμέσως επόμενες ημέρες. Το «κλειδί» είναι η αποσύνδεση, ουσιαστικά, του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από το ύψος της αντικειμενικής ή εμπορικής αξίας της και η σύνδεσή του με το ποσόν του δανείου.

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, όπως τη μεταφέραμε και χθες, το βάρος πρέπει να πέσει στο υπολειπόμενο ποσό του δανείου σε συνάρτηση με την εισοδηματική-περιουσιακή-οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη. «Με τις βοηθητικές ρυθμίσεις που προβλέπουμε, το υπόλοιπο του δανείου ενός μη στρατηγικού κακοπληρωτή θα μειωθεί κατά 50%», υποστηρίζει κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των συζητήσεων.

Αυτός άλλωστε θα είναι και ο «τίτλος» του νέου πλαισίου που θα συμπληρώσει τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη: ότι διαχωρίζει πλήρως και εμπράκτως τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από τους συνεπείς, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος του δανείου τους.

Στον… «υπότιτλο» θα τονίζεται ότι με το νέο πλαίσιο θα εισρέουν χρήματα στις τράπεζες, «οι οποίες θα βλέπουν κόκκινα δάνεια να πρασινίζουν». Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνεται, το 75% των δανείων αφορά ποσά μέχρι 100.000 ευρώ, με «μικρομεσαίους» οφειλέτες στους οποίους απευθύνεται η κυβέρνηση.

Τα αυστηρά κριτήρια που θέτουν οι θεσμοί (όπως έξοδος από τη ρύθμιση όσων δεν καταβάλλουν 2-3 δόσεις) δεν προβληματίζουν το Μαξίμου, καθώς εκτιμούν ότι με τις βοήθειες που θα δοθούν, οι συνεπείς οφειλέτες θα ανταποκριθούν.

Η Εκκλησία «δίνει» τις 10.000 κενές θέσεις

Στο «μέτωπο» με την Εκκλησία, παρότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και σήμερα, στο Μαξίμου αποτιμούν θετικά τη συμβιβαστική λύση που βρέθηκε για το μισθολογικό των κληρικών.

Στο σχέδιο συμφωνίας, που δόθηκε χθες στην επιτροπή διαλόγου της Ιεράς Συνόδου, αναφέρεται μεν ότι οι κληρικοί και οι λαϊκοί υπάλληλοι της Εκκλησίας παραμένουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ξεκαθαρίζεται ωστόσο ότι διαγράφονται από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου.

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι η κυβέρνηση «κέρδισε» τις 10.000 «κενές» θέσεις που ήθελε προκειμένου να προκηρύξει ισάριθμες προσλήψεις υπαλλήλων, για την κάλυψη κενών σε χώρους όπως της Παιδείας, της Υγείας, της Πυροσβεστικής κ.ά.

Προς το παρόν, οι υπόλοιπες προσλήψεις που έχουν προαναγγελθεί με βάση τον κανόνα «μία αποχώρηση - μία πρόσληψη στο Δημόσιο», φαίνεται να σκοντάφτουν σε ζητήματα που εγείρει το ΑΣΕΠ. «Εάν οι κωλυσιεργίες δεν είναι υποκινούμενες από τη ΝΔ, η διαδικασία θα ξεμπλοκάρει. Εάν είναι, θα πάμε σε μεγάλη δημόσια σύγκρουση», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v