Ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Τι θα γίνει με το “περίφημο” άρθρο 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την ψηφοφορία. Παράταση μίας ημέρας λαμβάνει η συζήτηση για την Αναθεώρηση.

Ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Με τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση να ολοκληρώνεται την Πέμπτη, τα κόμματα έχουν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους στην Ολομέλεια. Τελικά θα υπάρχουν διαφορετικά ψηφοδέλτια όπου θα είναι καταγεγραμμένες οι προτάσεις και πάνω στις οποίες θα τοποθετηθούν οι βουλευτές.

Δηλαδή θα υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ένα άλλο με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα μπορούν να υπάρξει και άλλο ψηφοδέλτιο για προτάσεις που έχουν την αποδοχή πάνω από 50 βουλευτών. Να σημειωθεί πως οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίσουν πάνω από μία πρόταση αλλά θα περνάνε στο... δεύτερο γύρο (που θα είναι σε ένα μήνα) μόνο όσες έχουν πάρει τουλάχιστον 151 ψήφους.

Οι “προβολείς” πέφτουν στο άρθρο 32 που αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μία διαδικασία ψηφοφοριών για ένα εξάμηνο και μετά εκλογή από το λαό. Διαφορετική πρόταση έχει η Νέα Δημοκρατία, η οποία ωστόσο θα ψηφίσει και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. “Γαλάζιος” στόχος είναι να περάσει τώρα το συγκεκριμένο άρθρο με 180 ψήφους και η κατεύθυνση των αλλαγών να αποφασιστεί από την επόμενη Βουλή με 151.

Οι “προβολείς” πέφτουν τώρα στη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο και καθοριστικό γύρο. Δηλαδή αν κάποιοι θα επιλέξουν το παρών για να μην φτάσει το συγκεκριμένο άρθρο τους 180 βουλευτές και επομένως η επόμενη Βουλή να μην μπορεί να το αλλάξει μόνο με 151 ψήφους.

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος εξαπέλυσε βέλη στη Νέα Δημοκρατία που παρότι διαφωνεί με το περιεχόμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ τώρα ετοιμάζεται να ψηφίσει. Και σχολίασε τις εξελίξεις επισημαίνοντας “μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που σε άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς ως μη συμβατά".

Στη συζήτηση που ξεκίνησε για το κατά ποσό ο ΣΥΡΙΖΑ  θα μπορούσε να «αποσύρει» βουλευτές για να μην περάσουν με 180 οι αλλαγές στο άρθρο 32 αναφέρθηκε επίσης ο κ. Κατρούγκαλος. Μίλησε για «fake news» τα οποία δεν πρέπει να σχολιάζει η αντιπολίτευση.  Συνέχισε λέγοντας «για να εξηγηθούμε αυτή είναι ύψιστη στιγμή νομικού πολιτισμού της χώρας. Πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα” και κάλεσε τα κόμματα να μην σχολιάζουν ανύπαρκτα θέματα.

Πεδίο σφοδρής σύγκρουσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι το κατά πόσο η όποια απόφαση αφορά μόνο στα άρθρα που θα αναθεωρηθούν ή και την κατεύθυνση των αλλαγών. Από την μία πλευρά η κυβερνητική πλειοψηφία επικαλείται την απόφαση 11/2003 του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτής της Βουλής είναι δεσμευτική και ότι η επόμενη δεν μπορεί να αποφασίσει το περιεχόμενο κατά το δοκούν. Στον αντίποδα η “γαλάζια” πλευρά επιμένει πως η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται για την κατεύθυνση των αλλαγών.

Σημειώνεται πως διατάξεις που θα συγκεντρώσουν τουλάχιστον 180 ψήφους μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών. Στον αντίποδα όσες διατάξεις “προκριθούν” σε αυτή τη φάση από 151 έως 179 βουλευτές, τότε μετά τις εκλογές για να αναθεωρηθούν απαιτούνται πάνω από 180 ψήφοι. Σε περίπτωση που μια προτεινόμενη διάταξη δεν λάβει κατά την πρώτη ψηφοφορία 151 ψήφους, δεν θα πάει στην επόμενη ψηφοφορία.

Ωστόσο η “επίτευξη” του στόχου των 180 βουλευτών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μιλώντας στην Ολομέλεια ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος θα ψηφίζει μόνο ένας βουλευτής, ενώ οι υπόλοιποι θα απέχουν. Στόχος όπως είπε “να μην επιτρέψουμε στην επόμενη Βουλή με 151 να κάνει ό,τι θέλει”.

Όσον αφορά στην ουσία της ψηφοφορίας θα γίνει με την ... κλασική μέθοδο. Δηλαδή θα δοθούν ψηφοδέλτια τα οποία θα περιλαμβάνονται το σύνολο των προτάσεων (που είναι περίπου 150). Αυτό σημαίνει ότι η καταμέτρηση δεν θα είναι σύντομη υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αναμένεται να φέρει και εσωτερικές συγκρούσεις ή διαφοροποιήσεις στα κόμματα. Το ενδιαφέρον μεταξύ άλλων εστιάζεται στο πόσοι βουλευτές θα ψηφίσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (θέμα το οποίο ρίχνει το βάρος η Νέα Δημοκρατία). Για παράδειγμα ο Γιάννης Μιχαλογιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ λέει “ναι” στην αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου, ενώ λέει “όχι” στην αναθεώρηση των άρθρων 3 και 21 (για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και την οικογένεια) τα οποία ωστόσο στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση σε γενικές γραμμές κυλά χωρίς “εκρήξεις”, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των κομμάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως υπήρξε ανταλλαγή πυρών για το άρθρο 86 του Συντάγματος και την ποινική ευθύνη των υπουργών μεταξύ του Αδ. Γεωργιάδη και της Κατ. Παπακώστα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v