Στενά παρακολουθεί η ΝΔ την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, ο οποίος βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Προσώρας, η Πειραιώς αρκείται σε μια μάλλον γενικόλογη κριτική προς την κυβέρνηση, δεδομένης της άγνωστης έκβασης των συζητήσεων, ενώ οι προσεκτικές κινήσεις της σχετίζονται και με το γεγονός ότι η ΝΔ πιθανόν μετά τις εκλογές (τουλάχιστον βάσει των δημοσκοπήσεων) θα κληθεί να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα».
Η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «τρία χρόνια τώρα δεν έχει κάνει το παραμικρό» και συνέκρινε το πολύ υψηλό ποσοστό της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η ΝΔ διαπιστώνει «εμφύλιο» εντός του ΣΥΡΙΖΑ και μια «θεαματική σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Δραγασάκη και τον κ. Φλαμπουράρη», ενώ επαναφέρει τη δική της πρόταση, που -όπως είπε χθες ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης- συνίσταται σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, που οδηγεί και σε κουρέματα.
Η γαλάζια πρόταση προβλέπει, μεταξύ άλλων, μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που έπεσαν θύματα της κρίσης και δεν λειτούργησαν ως μπαταχτσήδες. Είναι, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, μια «δίκαιη λύση» για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, με στόχο να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες έχουν ανάγκη και να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, χωρίς πάντως να επιβραβεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η λύση, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, πρέπει να περιλαμβάνει και την επιβράβευση όσων είναι συνεπείς δανειολήπτες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διακινδυνεύει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Εξωδικαστική επίλυση
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι €2,5 εκατ., η ΝΔ προτείνει μια απλοποιημένη εξωδικαστική επίλυση των καθυστερούμενων οφειλών. Σε αυτή τη βάση, τα πιστωτικά ιδρύματα θα υποχρεώνονται να προτείνουν αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη, με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει σε ανύποπτο χρόνο από τις ίδιες τις τράπεζες. Εφόσον στη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ του οφειλέτη και της τράπεζας προβλέπεται και διαγραφή χρέους, αυτή θα συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ η κύρια οφειλή προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα ρυθμίζεται σε δόσεις ανάλογα με την τραπεζική ρύθμιση.
Για μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και για εκείνες που δεν καλύπτονται από την εξωδικαστική επίλυση, κατά τη γαλάζια πρόταση, χρειάζεται άμεσα και για προσδιορισμένο χρονικό διάστημα, να θεσμοθετηθεί μια ταχεία δικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών πριν την προσφυγή στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Αρκεί απλά η αναβίωση του κεφ. 3 του νόμου 4307/2014 (Δένδια), σημειώνουν.
Το σχέδιο της ΝΔ, όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, έχει θετική επίδραση και για τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές: τις τράπεζες που εισπράττουν μέρος του δανείου, το δημόσιο & τα ασφαλιστικά ταμεία που θα εισπράξουν την κύρια οφειλή και όχι παράλογα υψηλές προσαυξήσεις και πρόστιμα, καθώς και τους ίδιους τους δανειολήπτες που μπορεί να κάνουν μια καινούργια αρχή και να απεγκλωβιστούν από το βάρος των χρεών.
Η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιεί παράλληλα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, την κυβέρνηση, την ΕΚΤ και τις Βρυξέλλες, να μην αποτυπωθούν οι επιλογές τους αρνητικά στα κεφάλαια και στους ισολογισμούς των τραπεζών, με επιπτώσεις, τελικά, στους φορολογούμενους, στις επιχειρήσεις και στην οικονομία.