Η χρονιά που διανύουμε είναι σίγουρα εκλογική. Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ισχύσει το ίδιο και με... την επόμενη;
Μπορεί τα επιτελεία των κομμάτων (συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος) να έχουν στραμμένη την προσοχή στην χρονική στιγμή που θα στηθούν οι εθνικές κάλπες εντός του 2019, υπάρχουν κάποιοι ωστόσο που προσπαθούν να μηδενίσουν τις πιθανότητες «παρένθεσης» της κυβέρνησης που θα αναδειχθεί, μέσω νέων, υποχρεωτικών, εκλογών στις αρχές του 2020.
Ο λόγος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει τον επόμενο Φεβρουάριο, λίγους ή περισσότερους μήνες αφότου θα έχει ορκισθεί η νέα κυβέρνηση.
Για να αποτραπούν νέες, πρόωρες, εκλογές, δύο λύσεις υπάρχουν:
* Να συμφωνήσουν κυβέρνηση-αντιπολίτευση στο πρόσωπο που θα προταθεί ώστε να μην επαναληφθεί το ναυάγιο του 2014.
* Να έχει προλάβει να αλλάξει το Σύνταγμα ώστε η Προεδρική εκλογή να αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής.
Πλην εκπλήξεων, η αποσύνδεση θα επιτευχθεί, αφού ορίζεται και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αρκεί να βρεθεί κοινός τόπος στο «πώς». Στην αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανό να μην καταφέρει καμία πρόταση να αποσπάσει τις 180 ψήφους και, άρα, να παραμείνει σε ισχύ η σημερινή διάταξη του Συντάγματος που ορίζει για την εκλογή ΠτΔ τρεις προσπάθειες από την Βουλή και, σε περίπτωση ναυαγίου, εκλογές.
Την Τετάρτη η πρώτη «Συνταγματική» ψηφοφορία
Η συζήτηση θα φουντώσει τις επόμενες ημέρες καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η Συνταγματική Αναθεώρηση. Την Τετάρτη μάλιστα θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια (για τα άρθρα που πρέπει να αναθεωρηθούν) ενώ η δεύτερη ψηφοφορία τοποθετείται ένα μήνα αργότερα.
Για να γίνουν κατανοητές οι παγίδες και οι ντρίμπλες υπενθυμίζεται ότι:
• Η σημερινή Βουλή είναι η «προτείνουσα» και η επόμενη θα είναι η «αναθεωρητική».
• Για να αναθεωρηθεί ένα άρθρο, πρέπει σ' αυτή τη Βουλή να ψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές και στην επόμενη από τουλάχιστον 180 – ή το αντίστροφο.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαδοχικές προσπάθειες της Βουλής, επί επτά μήνες, να αναδείξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, εάν δεν ευοδωθούν, τότε η εκλογή του να γίνει απευθείας από τον λαό.
• Η ΝΔ προτείνει όλες κι όλες τρεις ψηφοφορίες στην ίδια Βουλή: η πρώτη να απαιτεί 200 θετικές ψήφους, η δεύτερη 180 και η τρίτη 151, αποκλείοντας την απευθείας εκλογή του Προέδρου.
Η «γαλάζια» παγίδα
Παρά τις συναινέσεις που είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν, αυτή τη φορά δεν διαφαίνεται συμφωνία... στο βασικό ερώτημα: η αναθεωρητική Βουλή μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο μιας διάταξης που θα υπερψηφίσει η προτείνουσα Βουλή; «Όχι» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, «ναι» αντιτείνει η ΝΔ, ενώ μοιρασμένοι εμφανίζονται και οι συνταγματολόγοι οι οποίοι συμβουλεύουν τους επιτελείς.
Αυτή η «λεπτομέρεια» έχει ξεχωριστή σημασία στην έκβαση της διάταξης για την Προεδρική εκλογή. Και αποδείχθηκε από την φαινομενική «τούμπα» της ΝΔ: στην Επιτροπή της Βουλής, όπου έγινε επεξεργασία των αναθεωρητέων άρθρων, ψήφισε υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.
Όχι επειδή... πείσθηκε για την ορθότητά της, αλλά με το εξής σκεπτικό: εάν υπερψηφισθεί η διάταξη (και στην Ολομέλεια) από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τότε θα αποσπάσει πάνω από 180 θετικές ψήφους, οπότε στην επόμενη Βουλή... αλλάζουμε το περιεχόμενό της, επαναφέροντας τη δική μας πρόταση, και την «περνάμε» με μόνο 151 ψήφους. Φυσικά η εν λόγω τακτική θεωρεί δεδομένη την εκλογική νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές και την πλειοψηφία της στην επόμενη Βουλή.
«Εχουν γνώση οι φύλακες...»
Η... παγίδα για το σημερινό κυβερνών κόμμα είναι προφανής, οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι εάν «πέσει μέσα» ή εάν θα βρει τρόπο να την προσπεράσει. Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας που έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης, απαντά ότι «δεν θα πέσουμε στην παγίδα».
Για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτει το σχέδιο που επεξεργάζεται το Μαξίμου, ενώ, όπως προσθέτει, υπάρχει χρόνος για «τις λεπτομέρειες» αφού η διάταξη για την Προεδρική εκλογή θα τεθεί στην δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια (δηλαδή σε ένα μήνα).
Καμία πλευρά πάντως δεν σπεύδει να προαναγγείλει ναυάγιο της αναθεώρησης της συγκεκριμένης διάταξης, δεδομένου ότι… ουδείς θέλει νέες εκλογικές περιπέτειες είτε εννέα μήνες, είτε πέντε μετά τις φετινές εκλογές.
Κατά τις πληροφορίες, αυτό ισχύει περισσότερο για τη ΝΔ η οποία αφενός απορρίπτει κατηγορηματικά την απευθείας εκλογή του ΠτΔ από τον λαό και, αφετέρου, υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι για το ύπατο αξίωμα που πιέζουν την ηγεσία της να διασφαλίσει άνετη εκλογή του υποψηφίου που θα προκριθεί.
Η συνέχεια αναμένεται επεισοδιακή.