Την μετεκλογική σχέση του με το διεθνή παράγοντα επιχειρεί να διαμορφώσει από τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρώντας βέβαιο ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Πεποίθηση του προέδρου της ΝΔ είναι ότι, κάθε μέρα που περνάει, οι δεσμοί του με τις Βρυξέλλες και τα υπόλοιπα κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό ενισχύονται.
Μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, την προσεχή Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Μόναχο προκειμένου να συμμετάσχει, όπως και πέρυσι, στη διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια (Munich Security Conference), παράλληλα με τις εντός των συνόρων περιοδείες που συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς.
Ιδιαίτερη έμφαση η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει στα θέματα της οικονομίας, τα οποία εκ των πραγμάτων και όσο πλησιάζουν οι κάλπες, θα βρίσκονται στην κορυφή του δημοσίου διαλόγου, μετά και την ολοκλήρωση του Σκοπιανού ζητήματος. «Φύγετε μαζί με τους φόρους σας, τα δύο μνημόνια και την αποτυχία σας», ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου της ΝΔ προς τον Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή.
Το γαλάζιο αφήγημα περιλαμβάνει μεγάλη δόση και από το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, που άφησε ανοιχτό ο Μάνφρεντ Βέμπερ και άλλα κορυφαία στελέχη του ΕΛΚ. Προϋπόθεση, όπως αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές, είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, κάτι που θα άνοιγε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο και θα προκαλούσε τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, με αναπτυξιακό σοκ, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να κτίζει συμμαχίες στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα βάζει από τώρα τα θεμέλια μιας διαπραγμάτευσης που πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση της ΝΔ», τονίζει στενός συνεργάτης του. Διευκρινίζει δε πως επ’ ουδενί ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ζητά αυτό να γίνει αμέσως, αλλά αφού ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας, αρχίσει να εφαρμόζεται το γαλάζιο κυβερνητικό πρόγραμμα και αλλάξει το οικονομικό κλίμα, με τις μεταρρυθμίσεις να προχωρούν πλέον ανεμπόδιστες.
Τότε, κατά την ίδια πηγή, μετά από κάποιους μήνες -όπως υπολογίζει,- και αφού θα έχουν φανεί τα πρώτα αποτέλεσμα, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να επαναφέρει και επισήμως πλέον το θέμα των πλεονασμάτων, θέτοντας και τους ξένους προ των ευθυνών τους.
Κτίσιμο επαφών
Πριν από τη δήλωση Βέμπερ ότι η επόμενη Κομισιόν (δηλαδή ο ίδιος εάν εκλεγεί πρόεδρός της) θα εξετάσει το αίτημα για τη μείωση των πλεονασμάτων, σύμφωνα με την Πειραιώς, χρειάστηκε μεγάλη και δύσκολη προεργασία, πολύ συζήτηση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, καθώς και «κτίσιμο και προσωπικών επαφών». Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να εξήγησε στους ευρωπαίους ομογάλάκτούς του «πόσο βλαπτικά είναι τα υψηλά πλεονάσματα, αποτελώντας θηλιά στην οικονομία της χώρας».
Και αυτό, όπως υποστηρίζει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, τονίστηκε και στην Άγκελα Μέρκελ στην πρόσφατη συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΝΔ, παρουσία και των οικονομικών συμβούλων τους. «Ήταν η πρώτη φορά που η καγκελάριος ενημερώθηκε αναλυτικά για το θέμα, με λογικά και ρεαλιστικά επιχειρήματα. Μάλιστα δεν έδειξε να το αποκλείει», αναφέρει, αν και θεωρεί δύσκολο να αλλάξει η γερμανική ρητορική αυτή τη στιγμή. Αλλώστε Βρυξέλλες και Βερολίνο έσπευσαν να βάλουν πάγο στους όποιους σχεδιασμούς για αλλαγές στα πλεονάσματα.
Όσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, μετά και την προχθεσινή κοινοβουλευτική μάχη, στη ΝΔ εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται ότι θέλει να μην κάνει εκλογές Μάιο, αλλά «παραδέχτηκε ότι πάει να κάνει διαχείριση της ήττα του, την οποία θεωρεί προεξοφλημένη. Ελπίζει ότι η μεγάλη ήττα του στις ευρωεκλογές, θα μπορέσει να μαζευτεί έως τον Οκτώβριο, κάτι όμως εξαιρετικά αμφίβολο».
Με αφορμή εξάλλου τα μαχαίρια που βγήκαν από τις θήκες των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων, η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει πως πρόκειται μόνο για την αρχή και πως οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος «έχουν πολλά» ο ένας για τον άλλον. Όπερ σημαίνει ότι τα πάντα είναι ανοικτά και φυσικά η χρονική στιγμή που θα στηθούν τελικά οι κάλπες.