Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πολιτικά «πυρά» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης η συζήτηση στη Βουλή για πΓΔΜ

Το απόγευμα η ψηφοφορία για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Οι “προβολείς” πέφτουν στους Ανεξάρτητους Έλληνες, καθώς είναι στον αέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Με πολιτικά «πυρά» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης η συζήτηση στη Βουλή για πΓΔΜ

Με την ονομαστική ψηφοφορία το απόγευμα ολοκληρώνεται η συζήτηση για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν εκ νέου τα “ξίφη” τους για το θέμα, ενώ στο “περιθώριο” της συνεδρίασης έχει φουντώσει η συζήτηση για την τύχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Πυρά προς τη Νέα Δημοκρατία για τον τρόπο, που αντιμετωπίζει το θέμα, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Όσον αφορά στην ουσία της συζήτησης επεσήμανε πως “υπάρχει κατοχύρωση του erga omnes καθώς όλα τα νέα έγγραφα που θα τεθούν μετά την ισχύ της Συμφωνίας θα έχουν την νέα Συνταγματική ονομασία . Οι μεταβατικές περίοδοι δεν αφορούν νέα έγγραφα αλλά τα υφιστάμενα. Υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια έγγραφα και δεν θα ήταν πραγματοποιήσιμο να αντικατασταθούν όλα”.

«Κλείνει ένας υπερήφανος κύκλος 11 ετών που ξεκίνησε στο Βουκουρέστι όταν Καραμανλής, Μπακογιάννη και Μεϊμαράκης αντιστάθηκαν μέχρι τέλους σε επίμονες πιέσεις για λύση του Σκοπιανού. Κατάφερε η Ελλάδα να καταστήσει Ατλαντική την λύση: μη λύση μη πρόσκληση” σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. Συνέχισε λέγοντας “δυστυχώς ο κύκλος της περηφάνιας τελειώνει με την παράδοση του μοναδικού μας όπλου. Εκχωρείτε σήμερα την σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας για ένταξη Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έναντι πινακίου φακής. Καταθέτετε τα εθνικά όπλα της χώρας για μια σαθρή συμφωνία που δεν αποδέχθηκαν οι Έλληνες».

“Πρέπει αφού βεβαίως μεσολαβήσουν οι εκλογές και αποκτήσει χώρα μια άλλη κυβέρνηση και αποκτήσει η χώρα εθνική στρατηγική και σοβαρότητα” επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Επεσήμανε δε πως “είμαι βέβαιος πως και η Νέα Δημοκρατία όπως και το ΚΙΝΑΛ  και όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θέλοντας να προστατέψουν  μακροπρόθεσμα το εθνικό συμφέρον θα εφαρμόσουν την συμφωνία και θα αναπτύσσουν επιχειρηματολογία η οποία θα οδηγεί σε αποτελέσματα διεθνοπολιτικά μέσα στην διαρκή   διακυβερνητική διαπραγμάτευση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης χωρίς να εκθέτουν  την χώρα στην κατηγορία ότι παραβιάζεται  μία διεθνής συνθήκη η οποία υπεγράφη μεν  από μία άλλη κυβέρνηση και από μία άλλη πλειοψηφία αλλά το κράτος έχει συνέχεια».

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου, καθώς θα μιλήσει και για το μέλλον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Μετά το τέλος της συνεδρίασης είτε θα υπάρξει διαγραφή είτε παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου και έτσι-  εφόσον δεν προτίθενται να επιστρέψουν ο βουλευτές που “έφυγαν” από τους ΑΝΕΛ- δεν θα υφίσταται Κοινοβουλευτική Ομάδα.

“Αν η συνωμοσιολογία ήταν Ολυμπιακό άθλημα, η Ελλάδα θα είχε πολλά χρυσά μετάλεια” είπε ο Γιώργος Μαυρωτάς, αναφερόμενος σε όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα για το θέμα. Σημειώνεται πως το Ποτάμι μετά την “έξοδο” του Γιώργου Αμυρά δεν έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Τέλος να σημειωθεί πως οι τοποθετήσεις των εισηγητών διακόπηκαν προσωρινά, καθώς υπήρξαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από την Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίος έχουν απορριφθεί.

Μεταξύ άλλων η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά υποστήριξε ότι το πρωτόκολλο εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στο ΝΑΤΟ γι' αυτό και πρέπει να κυρωθεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v