Η κυβέρνηση αποτιμά θετικά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, εκτιμώντας ότι μπήκαν βάσεις για εξελίξεις σε μείζονα ζητήματα -και σύντομα, σε κάποιες περιπτώσεις όπως στο επιχειρηματικό πεδίο.
Είναι χαρακτηριστική η φράση του πρωθυπουργού, στην αρχή των κοινών δηλώσεων που έκαναν με τον Τούρκο πρόεδρο: «Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο πρόεδρος μου είπε ότι δεν έχουμε σήμερα να υπογράψουμε αποφάσεις, του είπα όμως ότι ίσως να έχουμε την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε. Εμείς θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια, ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να χτίσουμε, δεν είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε χωρίς να βάλουμε τα θεμέλια».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν δεν αναφέρθηκε ούτε σε ‘μειονότητα’ ούτε σε ‘γκρίζες ζώνες’ ούτε στη Συνθήκη της Λωζάνης. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας ξεδίπλωσε όλη την ατζέντα, θέτοντας θέμα παραβιάσεων στο Αιγαίο, casus belli και σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο».
Ως προς την ένταση στο Αιγαίο, εκτιμάται ως σημαντική η συμφωνία των δύο ανδρών να υπάρξει συνάντηση, άμεσα, των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, προκειμένου να υπάρξουν «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
«Δεν πρέπει να αποδεχτούμε τον φαύλο κύκλο της έντασης ως κισμέτ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Επανέναρξη Κυπριακού
Στο πλαίσιο της προσέγγισης, συμφωνήθηκε επίσης να ξεκινήσουν προπαρασκευαστικές συζητήσεις για το Κυπριακό ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο με στον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως και να υπάρξουν συναντήσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα με τον Τούρκο ομόλογό του για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα.
Ειδικά για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και, κατά τις πληροφορίες, «εξουσιοδοτήθηκε» να μεταφέρει θέσεις για την επανέναρξη των συζητήσεων.
«Οφείλουμε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος», είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον κ. Ερντογάν, και πρόσθεσε: «Τόνισα την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα καθιστά την επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και μια κανονική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Με το βλέμμα στη Θεσσαλονίκη
Στα «απτά» αποτελέσματα ανήκει η συμφωνία Τσίπρα-Ερντογάν να υπάρξουν επαφές ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομίας των δύο χωρών για την άμεση (το καλοκαίρι) ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης και για τη διοργάνωση κοινού επιχειρηματικού φόρουμ με επενδυτική στόχευση.
Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εν λόγω ακτοπλοϊκή σύνδεση, διότι μεταφέρει το κέντρο βάρους του Αιγαίου στον Βορρά. Κάτι που, σε συνδυασμό με τις επιχειρηματικές ενέργειες που θα απελευθερώσει η Συμφωνία των Πρεσπών, θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη το σημαντικότερο κέντρο στα Βαλκάνια.
Η ενέργεια συνδέθηκε με τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ. παραπέμποντας στις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ), ενώ για την προς βορράν ενεργειακή συνεργασία ο κ. Τσίπρας επικαλέσθηκε τον αγωγό ΤΑΠ, για να επαναφέρει τη θέση, «θα θέλαμε να έχουμε ευρύτερη συνεργασία, όπως στον Turkish Stream».
Οι «8» και ο Έβρος
Στο θέμα των «8» η τουρκική πλευρά το έθεσε, όπως αναμενόταν, αλλά σε σαφώς χαμηλότερους τόνους, ενώ ο κ. Τσίπρας επιχείρησε... σλάλομ μέσω Έβρου: αφού επανέλαβε ότι η Ελλάδα καταδικάζει πραξικοπηματικές ενέργειες και ότι η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στη Δικαιοσύνη, ανέδειξε τη σημασία της ασφάλειας των συνόρων: «Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα και τα δίκτυα των διακινητών που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο και στον Έβρο, αλλά να αντιμετωπίσουμε και κάθε εγκληματική οργάνωση, κάθε ύποπτο, ο οποίος θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στην καλή γειτονία και στην καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι οι διελεύσεις μέσω Έβρου δεν συμπεριλαμβάνονται στην ευρωτουρκική συμφωνία, η οποία αφορά τις ροές από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Αιγαίου.
Τούρκικο παζάρι για τη Χάλκη
Όσο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, ο κ. Τσίπρας το έθεσε μεν, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ευθέως και δημοσίως… παζάρι, καθώς συνέδεσε το θέμα με τους μουφτήδες στη Θράκη.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χάλκη έχει προγραμματισθεί για σήμερα, αφού προηγουμένως ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία.