Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Με ατζέντα 6+2 σημείων σε Αγκυρα-Κωνσταντινούπολη

Στην Αγκυρα ο Τσίπρας για το τετ α τετ με Ερντογάν στην σκιά της επικήρυξης των 8 Τούρκων αξιωματικών. Οι συμβολισμοί και ο στόχος να μείνει «ζωντανός» ο διάλογος. Εύσημα Βαρθολομαίου για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στη Χάλκη.

Α. Τσίπρας: Με ατζέντα 6+2 σημείων σε Αγκυρα-Κωνσταντινούπολη

Ταξίδι υψηλών συμβολισμών αλλά συγκρατημένων προσδοκιών πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Αλέξης Τσίπρας στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος αναβάθμισε την επίσκεψη από μονοήμερη σε διήμερη, ενώ η συνάντηση των δύο και το δείπνο προς τιμήν του κ. Τσίπρα θα γίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, αντί για την Κωνσταντινούπολη που είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Την ίδια στιγμή, τις συγκρατημένες προσδοκίες αποδεικνύει η κίνηση στην οποία προχώρησε η Άγκυρα στο «παρά ένα» της επίσκεψης Τσίπρα: επικήρυξε ως τρομοκράτες τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, προσφέροντας 700.000 ευρώ για τον καθένα. Κι αυτό διότι τους κατηγορεί ως “γκιουλενιστές” που έλαβαν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Μένει να φανεί πόσο ψηλά θα τοποθετήσει ο κ.Ερντογάν το θέμα στη δική του ατζέντα.

Οι υψηλοί συμβολισμοί αφορούν την αυριανή επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Χάλκη, την πρώτη εν ενεργεία Έλληνα πρωθυπουργού μετά το 1933.

Η κίνηση αυτή εγκωμιάσθηκε ιδιαίτερα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, καθώς εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια που καταβάλλει το Φανάρι εδώ και δεκαετίες για να λειτουργήσει εκ νέου η Θεολογική Σχολή, «ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη η λειτουργία της», όπως ο ίδιος τόνισε.

Το γεγονός ότι τον κ. Τσίπρα συνοδεύει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου συνδέεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να συμφωνήσει με το Φανάρι στις επιχειρούμενες αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των κληρικών. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «υπάρχει προσέγγιση το τελευταίο διάστημα», ενώ η νομοθετική ρύθμιση έχει προγραμματισθεί για τις αρχές Μαρτίου.

Σημαντική κρίνεται και η (ιδιωτική) επίσκεψη και ξενάγηση στην Αγία Σοφία, την οποία ενέταξε, αίφνης, ο πρωθυπουργός στο πρόγραμμά του. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μία χρονική στιγμή που τουρκικοί κύκλοι εντείνουν τις πιέσεις τους, ώστε το σύμβολο της Ορθοδοξίας να λειτουργεί ως τζαμί.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Μειονότητας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών Τσίπρα-Ερντογάν περιλαμβάνονται μεν τα «συνήθη» ζητήματα που φορτίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (με σφήνα, πλέον, το μεταναστευτικό), ωστόσο η σημασία έγκειται στην προσπάθεια που θα καταβληθεί να παραμείνει «ζωντανός» ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές παρά τις συχνές-πυκνές προκλήσεις από την Άγκυρα.

Στο μεταναστευτικό, για παράδειγμα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τηρείται η ευρω-τουρκική συμφωνία για τις ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου, ωστόσο επισημαίνεται ότι «βαίνουν αυξανόμενες» οι εισροές από τον Έβρο, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στην εν λόγω συμφωνία.

Σημειώνεται ότι ενόψει της σημερινής επίσκεψης, ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται εκτενώς στις δύο επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες, δηλαδή στην ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης και στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στην Άγκυρα (και) με τον «αέρα» που του δίνει η επαναβεβαίωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μετά τη χθεσινή κίνηση των έξι ανεξάρτητων βουλευτών να δηλώσουν επισήμως ότι συντάσσονται με την κυβέρνηση και θα τη στηρίξουν στο έργο της.

Ατζέντα έξι καυτών θεμάτων

Ως προς τα έξι θέματα που θα συζητηθούν, κυβερνητικές πηγές συνοψίζουν τις ελληνικές θέσεις ως ακολούθως:

Μείωση της έντασης στο Αιγαίο

Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές, σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο, ότι προασπίζεται και θα προασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Διευκρινίζει επίσης ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις. Το κριτήριο αυτό έχει τεθεί και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τόσο στο πλαίσιο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Μάρτιο του 2018, όσο και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου.

Σ' αυτή τη βάση, οι κύριοι Τσίπρας και Ερντογάν θα συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μείωσης της έντασης, στο πλαίσιο του διαύλου των Υπουργών Άμυνας και των Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Κυπριακό

Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην ελληνική θέση ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ως εκ τούτου, θα επαναλάβει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί η προώθηση προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, για τη διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Οικονομία

Εν προκειμένω, το πλαίσιο που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας θα είναι: με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού στη χώρα και την αναβάθμιση του ρόλου της ως κόμβου εμπορίου και μεταφορών στην περιοχή, δημιουργούνται προϋποθέσεις για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και του τουρισμού των δύο χωρών.

Συνεπώς, τα δύο Υπουργεία Οικονομίας θα λάβουν οδηγίες για αναβάθμιση της σχετικής συνεργασίας, με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, την προώθηση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κων/πολης-Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση της τελωνειακής διάβασης Κήπων-Υψάλλων και την τόνωση των επενδύσεων.

Ενέργεια

Θα τονισθεί η σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, θα τεθεί το θέμα της συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο του αγωγού TAP καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας για επέκταση του Turkish Stream.

Μεταναστευτικό/Περιφερειακές εξελίξεις/Ασφάλεια

Θα υπογραμμισθεί η σημασία που έχει η συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης. Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στις δυνατότητες περαιτέρω μείωσης των ροών, συνεργασίας για την εξάρθρωση δικτύων διακινητών, καθώς και στον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στη φιλοξενία 4 εκατομμυρίων προσφύγων κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Σ' αυτούς τους άξονες, θα δοθούν οδηγίες για ενίσχυση του διαύλου των υπουργών Μετανάστευσης, που θα συναντηθούν σύντομα, ενώ, όπως αναφέραμε στην αρχή, θα τεθεί ιδιαίτερα το θέμα των ροών από τον Έβρο. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται οι εξελίξεις σε σχέση με το Συριακό, καθώς και η συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ευρωτουρκικές σχέσεις

Οι προοπτικές της ενταξιακής πορείας της γείτονος, της συνεργασίας της με την ΕΕ σε σειρά τομείς και της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, δεν θα απουσιάσουν από την ατζέντα.


 

 


 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v