Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΑΤΟ και «μικρά» κόμματα ανάβουν νέες φωτιές στη Βουλή

Διάσωση των κοινοβουλευτικών ομάδων (ΑΝΕΛ, Ποτάμι) εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Προς «ομαδοποίηση» οι ανεξάρτητοι βουλευτές που κινούνται κοντά στην κυβέρνηση. Τετραήμερη συζήτηση για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με τα βλέμματα στραμμένα... στη ΝΔ.

ΝΑΤΟ και «μικρά» κόμματα ανάβουν νέες φωτιές στη Βουλή

Το ελληνικό πράσινο φως στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να ανάψει… κόκκινο στο πολιτικό σκηνικό και, κυρίως, στη ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή θα «παίζεται» η κοινοβουλευτική τύχη των μικρών κομμάτων και θα ετοιμάζονται για... γερμανική βράβευση οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, η κυβέρνηση έκανε χθες γνωστή την πρόθεσή της να μη διαλυθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες που απομένουν με λιγότερους από πέντε βουλευτές. Προς τούτο, θα αξιοποιηθεί η διαδικασία αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής, η οποία είχε αποφασιστεί από τον Δεκέμβριο αλλά αναβλήθηκε λόγω της ψήφου εμπιστοσύνης και της έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως προκύπτει, η αναβολή… βγήκε σε καλό, καθώς οι τροποποιήσεις έρχονται ακριβώς τη στιγμή που τίθεται θέμα διάσωσης ή διάλυσης των ομάδων που έχασαν βουλευτές στη διάρκεια των παραπάνω ψηφοφοριών (ΑΝΕΛ, Ποτάμι) ή κινδυνεύουν να χάσουν ανά πάσα στιγμή (Ένωση Κεντρώων).

Το στίγμα έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνοντας πως «η κυβέρνηση δεν θεωρεί ηθικά και πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία, μέσα από τις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή».

Στο ερώτημα... πώς θα γίνει αυτό, την (επίσημη) απάντηση έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης: «Δεν θέλουμε να διαλύσουμε καμία κοινοβουλευτική ομάδα. Ούτε των ΑΝΕΛ, ούτε του Ποταμιού, ούτε των Κεντρώων. Και για τον λόγο αυτόν θα εισηγηθούμε και κάποιες τροποποιήσεις στον κανονισμό της Βουλής, ακριβώς για να διατηρούν τα κόμματα που εκλέχτηκαν στη Βουλή το δικαίωμα να μπορούν να συνεχίσουν περίπου όπως λειτουργούν σήμερα».

Κατά τις πληροφορίες, αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα διατηρήσουν τα «προνόμια» των ομιλιών, παρεμβάσεων κ.λπ., χωρίς, κατ' ανάγκη, να απολαμβάνουν των οικονομικών προνομίων που συνεπάγεται η ύπαρξη κοινοβουλευτικής ομάδας (υπάλληλοι, γραφεία κ.λπ.).

Ερώτημα παραμένει εάν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ θα αποδεχτούν αυτή την τροποποίηση. Ήδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρυψε χθες τη δυσφορία του, καθώς απέδωσε τη διευθέτηση του προβλήματος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασώσει την ομάδα των ΑΝΕΛ.

«Ομάδα» ανεξάρτητων βουλευτών

Όσο για την εκπροσώπηση των ανεξάρτητων βουλευτών οι οποίοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όλα δείχνουν ότι η λύση θα αναζητηθεί στην «ομαδοποίησή» τους. Στη συγκρότηση δηλαδή «ομάδας ανεξάρτητων», η οποία θα εκφράζεται δια των εισηγητών που θα επιλέγει κάθε φορά τόσο στις επιτροπές της Βουλής όσο και στην Ολομέλεια.

Η λύση προκρίνεται τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο και από τους ίδιους τους ανεξάρτητους βουλευτές, καθώς η εκδοχή της ένταξής τους στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και εάν την ήθελαν όλοι, θα επέτρεπε στην αντιπολίτευση να επαναφέρει τα περί «συναλλαγής».

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ (και κυρίως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης) επιμένουν στην τακτική των… συνεχών ονομαστικών ψηφοφοριών, ώστε κάθε φορά να αποδεικνύεται εμπράκτως ότι η κυβέρνηση διαθέτει τη «δεδηλωμένη πλειοψηφία».

Σημειώνεται ότι με τις σχεδόν καθημερινές ονομαστικές ψηφοφορίες αντιδρούν, κυρίως, βουλευτές των «παλιών» κομμάτων, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει «κοινοβουλευτικό έθιμο» η έγκριση των νομοσχεδίων με την αρχή της πλειοψηφίας.

Γαλάζιο «όχι» για ΝΑΤΟ και γερμανικό βραβείο σε Τσίπρα-Ζάεφ

Όσο για τη συζήτηση-ψήφιση της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ: Πρώτον, αποφασίσθηκε να διαρκέσει η διαδικασία τέσσερις ημέρες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, με την ονομαστική ψηφοφορία να γίνεται την Πέμπτη.

Δεύτερον, τα «μηνύματα» δείχνουν προβλήματα στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς ένα τμήμα «κεντροδεξιών» βουλευτών φέρεται να αντιδρά στην αρνητική ψήφο που αναμένεται να δώσει το κόμμα.

Κι όλα αυτά ενώ θα επίκειται η βράβευση του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ως αναγνώριση της προσφοράς τους για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως έγινε επισήμως γνωστό χθες, το φετινό βραβείο “Ewald von Kleist” θα απονεμηθεί στις 16 Φεβρουαρίου στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι αποδέχθηκαν την τιμητική πρόταση.

Αφήνοντας… άφωνες όλες τις πλευρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v