Η ώρα της κρίσης για τους Ανεξάρτητους Eλληνες

Ασκήσεις ισορροπίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πάνου Καμμένου. Η αναμενόμενη παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου θα «πυροδοτήσει» εξελίξεις. Οι... προβολείς πέφτουν στον Κανονισμό της Βουλής, με το θέμα να προκαλεί πολιτικές συζητήσεις.

Η ώρα της κρίσης για τους Ανεξάρτητους Eλληνες

Σε τεντωμένο “σχοινί” βαδίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με τον Πάνο Καμμένο να χρησιμοποιεί σκληρή ρητορική για τη διατήρηση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Ωστόσο η αναμενόμενη παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου δρομολογεί ευρύτερες εξελίξεις και το τοπίο παραμένει θολό.

“Κλειδί” είναι το τι θα γίνει με τον Κανονισμό της Βουλής, ενώ το πιθανότερο είναι να κληθεί να εκφράσει άποψη το επιστημονικό συμβούλιο του Κοινοβουλίου. Από την έκβαση της συζήτησης ενδεχομένως να εξαρτηθεί το... μέλλον του Ποταμιού αλλά και τα επόμενα βήματα κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών (για παράδειγμα όσων έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση).

Στο θέμα που έχει προκύψει αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι το ότι “δεν είναι ηθικά ή πολιτικά ορθό να διαλύουμε κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδο τους στο Κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές για λόγους συνείδησης- άποψης μπορεί να αποχωρούν”. Μάλιστα τόνισε πως δεν μιλά μόνο για τους ΑΝΕΛ αλλά και για το Ποτάμι ή για οποιοδήποτε άλλο κόμμα αντιμετωπίζει κίνδυνο διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Για το θέμα αναμένεται να υπάρξει ένας ευρύτερος πολιτικός διάλογος, ωστόσο είναι ασαφές το χρονοδιάγραμμα και το εύρος της συναίνεσης που μπορεί να επιτευχθεί. Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για “έναν εξόφθαλμο πια εκβιασμό”, ενώ επισημαίνει πως “ο κύριος Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει και είναι πρόθυμος να κάνει όποια παραχώρηση του ζητήσει ο κύριος Καμμένος”.

Σημειώνεται πως με βάση τον Κανονισμό της Βουλής απαιτείται ο “μαγικός αριθμός” πέντε για να υφίσταται Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και μάλιστα οι πέντε βουλευτές θα πρέπει να έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του κόμματος, κάτι που “δυσκολεύει” ακόμα περισσότερο το στόχο των μικρών κομμάτων.

Οι όποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά την παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, που αναμένεται σήμερα, εκτός αν  δοθεί μία ακόμα παράταση για να βρεθεί λύση στους ΑΝΕΛ. Άλλωστε ο βουλευτής εδώ και καιρό ακολουθεί δική του πορεία, καθώς έχει πει “ναι” στις Πρέσπες και έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το πρόβλημα για τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι πως στη θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου μπαίνει ο Τέρενς Κουίκ, που αποτελεί ξένο σώμα για το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Σε αυτή την περίπτωση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μένουν με τέσσερις βουλευτές που είχαν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του κόμματος το 2015 (τους Πάνο Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και Κώστα Ζουράρι) και ένα βουλευτή που προσχώρησε στην πορεία (τον Αριστείδη Φωκά).

Η θέση που διατυπώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι πως χρειάζεται να έχουν εκλεγεί πέντε βουλευτές για να υφίσταται Κοινοβουλευτική Ομάδα ανεξαρτήτως της μετέπειτα έκβασης. Δηλαδή εφόσον το Σεπτέμβριο του 2015 εξελέγησαν πέντε βουλευτές δεν μπορεί να διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να διατηρηθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού. Σημειώνεται πως με την “έξοδο” του Γιώργου Αμυρά το Ποτάμι έπαψε να έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός είναι ανεξάρτητοι.

Επομένως θα απαιτούνταν αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής για την διατήρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε και στην κοινοβουλευτική “επαναφορά” του Ποταμιού. Σε μία τέτοια περίπτωση ο Πάνος Καμμένος και Σταύρος Θεοδωράκης θα έχουν το δικαίωμα να τοποθετούνται ως πολιτικοί αρχηγοί στις συνεδριάσεις.

Ένα άλλο σενάριο θα μπορούσε να είναι η τροποποίηση της διάταξης, που προβλέπει πως απαιτούνται δέκα ανεξάρτητοι βουλευτές για να γίνει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Για παράδειγμα αν το όριο έπεφτε στους πέντε θα μπορούσε να “ξαναγεννηθεί” η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ και να υπάρξουν συμπράξεις ανεξαρτήτων βουλευτών.

Πάντως για οποιαδήποτε αλλαγή απαιτείται πολιτική βούληση, καθώς το θέμα θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή. Σημειώνεται πως εκκρεμεί η συζήτηση στη Ολομέλεια για την αλλαγή του Κανονισμού, ωστόσο η επιτροπή που είχε συσταθεί ολοκλήρωσε το έργο της χωρίς να υπάρχει ανάλογη πρόταση.

Όσο εξελίσσεται αυτή η συζήτηση ο Πάνος Καμμένος συνεχίζει να διατηρεί υψηλούς τόνους, κάτι που φαίνεται και από τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του πως “αν τολμήσουν να διαλύσουν αντιθεσμικά την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ θα έχουμε πόλεμο”.

Παράλληλα επιβεβαίωσε πως η στάση του Αριστείδη Φωκά στην ψηφοφορία για το ΑΣΕΠ (η γνωστή υπόθεση με την γκαζόζα) ήταν ένα “μήνυμα” προς την κυβέρνηση. Σημειώνεται πως την Τετάρτη ο βουλευτής δεν ήταν στην αίθουσα της ώρας της ψηφοφορίας, ενώ την Πέμπτη είπε πως είχε πιει... μια γκαζόζα και έλειπε γιατί πήγε στην τουαλέτα.

Ακολούθησε η δήλωση του Πάνου Καμμένου πως είχε πει στον Αρ. Φωκά “θα πας επιδεικτικά και θα πιεις μια γκαζόζα στο καφενείο της Βουλής για να καταλάβουν τι σημαίνει “εγκαταλείπω τους ΑΝΕΛ” και μένω με τρεις υπουργούς”. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να δώσει μία πρόγευση για τη στάση του κόμματος το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα προς την αντιπολίτευση πως έχει τους 151 βουλευτές – όπως φάνηκε και στην ψήφο εμπιστοσύνης- και αυτό θα το επιβεβαιώνει όποτε χρειάζεται. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιούνται ονομαστικές ψηφοφορίες σε όλα τα νομοσχέδια και η “πρεμιέρα” έγινε στη συζήτηση για τις αλλαγές του ΑΣΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v