Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς διεύρυνση η κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ

Συζητήσεις με ανεξάρτητους βουλευτές, που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Ποιες οι επικρατέστερες μορφές συνεργασίας. «Να δοθεί τέλος στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία».

Προς διεύρυνση η κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ

Επί τάπητος έχει τεθεί η επίσημη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μείνει κενό γράμμα η κατηγορία της αντιπολίτευσης περί «ευκαιριακής πλειοψηφίας» και απώλειας της «δεδηλωμένης πλειοψηφίας».

Τις πληροφορίες που μεταφέραμε τη Δευτέρα επιβεβαίωσε ο Νίκος Βούτσης, λέγοντας χθες στην Ολομέλεια ότι «προσώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής» -δηλαδή σύνθεση που δεν δίνει αριθμητικά την πλειοψηφία στο κυβερνών κόμμα.

Ο πρόεδρος της Βουλής παρενέβη λόγω της εμμονής της αντιπολίτευσης να αμφισβητεί την ύπαρξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με το επιχείρημα ότι οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές (πέραν των 145 του ΣΥΡΙΖΑ) που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν συγκροτούν «ομάδα» αλλά είναι «σκορποχώρι».

Και μπορεί το προεδρείο της Βουλής να απάντησε στα παραπάνω με… σωρεία ονομαστικών ψηφοφοριών, ώστε να αποδεικνύεται εμπράκτως ότι τα νομοσχέδια που «φέρνει» η κυβέρνηση ψηφίζονται από έναν σταθερό αριθμό 151 βουλευτών τουλάχιστον, ωστόσο η αντιπολίτευση επιμένει να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει η «δεδηλωμένη πλειοψηφία».

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαμε μεταφέρει και προ ημερών, το κυβερνών κόμμα κινείται στη λογική της αποσαφήνισης, από πλευράς των πέντε ανεξάρτητων βουλευτών (συν ένας που βρίσκεται υπό συζήτηση), ότι στηρίζουν την κυβέρνηση… σταθερά και όχι ευκαιριακά. Πρόκειται για τους Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρο Δανέλλη, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Έλενα Κουντουρά και Βασίλη Κόκκαλη.

Ψήφο εμπιστοσύνης είχε δώσει και ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος όμως παραμένει στους ΑΝΕΛ… προς το παρόν, τουλάχιστον.

Είναι προφανές ότι χρειάζεται άλλος ένας βουλευτής για να ανέβει η πλειοψηφία στους 151. Οι πληροφορίες λένε ότι «υπάρχει» και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ένταξη ή συνεργασία;

Μία λύση (για τους έξι) θα ήταν να ενταχθούν απευθείας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχουν πράξει ήδη… καμιά δεκαριά άλλοι βουλευτές που μετακινήθηκαν από Ποτάμι και Κεντρώους προς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Μία άλλη, να συγκροτήσουν ομάδα (σ.σ. χωρίς τα «προνόμια» της κοινοβουλευτικής ομάδας), η οποία θα δηλώσει συνεργαζόμενη με το κυβερνών κόμμα και τα μέλη της θα προστεθούν στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραμένει, τυπικά, βουλευτής των ΑΝΕΛ, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες (πιθανότατα, αύριο) θα υποβάλει την παραίτησή του στον Πάνο Καμμένο. Εάν παραιτηθεί και από το βουλευτικό αξίωμα, τη θέση του στη Βουλή θα καταλάβει ο επιλαχών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, ουσιαστικά, βρίσκεται εκτός ΑΝΕΛ εδώ και δύο μήνες.

Κατά τις πληροφορίες, ενδεχόμενο να παραιτηθεί και ο κ. Κουίκ υπέρ του επόμενου επιλαχόντος, ώστε να μείνει η έδρα στους ΑΝΕΛ, δεν υπάρχει. Διότι σ' αυτή την περίπτωση, οι στηρίζοντες την κυβέρνηση βουλευτές θα γίνονταν 150 και η κυβέρνηση θα έχανε, ουσιαστικά και τυπικά πια, τη «δεδηλωμένη πλειοψηφία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v