Αλλαγές στις κοινοβουλευτικές... ισορροπίες φέρνει το ρήγμα στις σχέσεις των πρώην κυβερνητικών εταίρων. Οι επιπτώσεις είναι ορατές τόσο στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας όσο και στις συζητήσεις που γίνονται στις επιτροπές.
Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις για τη διαδικασία, το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ ψηφίστηκε τελικά επί της αρχής από 153 βουλευτές. Παράλληλα υπήρξαν 124 «όχι» και 2 «παρών». Όσον αφορά στην ψηφοφορία ανά άρθρο, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρεις διατάξεις στις οποίες είχαν διαφωνήσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ειδικότερα το άρθρο 15 πήρε 151 «ναι», ενώ τα άρθρα 19 και 20 πήραν 150 «ναι» και υπήρξε και ένα «παρών».
Να σημειωθεί πως «παραδοσιακά» στη Βουλή αρκετά νομοσχέδια ψηφίζονταν από τον εισηγητή κάθε κόμματος και δεν γινόταν ονομαστική ψηφοφορία (αυτό ήταν μια πρακτική για τη διευκόλυνση των βουλευτών και δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη). Πλέον, με δεδομένο πως την κυβέρνηση στηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ανεξάρτητοι (που δεν αποτελούν κοινοβουλευτική ομάδα), θα ακολουθείται η... κλασική μέθοδος της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Η κυβερνητική πλευρά είναι αποφασισμένη να ζητά η ίδια ονομαστική ψηφοφορία σε όσες περιπτώσεις απαιτείται για να στείλει «μήνυμα» πως διαθέτει την απαιτούμενη ψηφοφορία στη Βουλή. Επίσης μένει να διαπιστωθεί αν θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα προσχωρήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από ανεξάρτητους βουλευτές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος σημείωσε «προσώρας είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής» και προσέθεσε πως θα γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες για τα νομοσχέδια. Παράλληλα επεσήμανε πως το τελευταίο διάστημα έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, έχει δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης και έχει περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Έκλεισε λέγοντας πως «δεν βοηθά το πολιτικό σύστημα μαζί με άλλες ρητορικές ακρότητες να υπάρχει και η αχλή μιας εκκρεμότητας».
Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία επεσήμανε πως «εφεξής όλα τα νομοσχέδια θα περνάνε με ονομαστική ψηφοφορία. Για να τελειώνουμε και να μην αμφισβητεί κανείς. Και να δούμε ποιος θα ωφεληθεί από τέτοιου είδους αντιρρήσεις». Συνέχισε λέγοντας «είναι μία νέα πραγματικότητα», επισημαίνοντας «για να είμαστε έτοιμοι και για την απλή αναλογική».
Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση εξαπολύει καταιγιστικά πυρά, μιλώντας για «ευκαιριακή πλειοψηφία» και ασκώντας έντονη κριτική στη διαδικασία που ακολουθείται. «Η κυβέρνηση στηρίζεται από κοινοβουλευτική μειοψηφία» σημείωσε στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, κάνοντας λόγο για «ακατανόητη» διαδικασία.
Ο «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος συνέχισε τα βέλη στην κυβέρνηση λέγοντας πως «με μεθόδευση προσπαθεί να σώσει το νομοθέτημα». Επεσήμανε δε πως «δεν μπορούσε να ξαναγράψουμε τον Κανονισμό της Βουλής», ζητώντας να δοθεί ο λόγος στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.
Λίγο αργότερα, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως: η ευκαιριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει να επιβεβαιώνεται κάθε φορά. Γι' αυτό τον λόγο η Νέα Δημοκρατία θα ζητά ονομαστικές ψηφοφορίες σε όλα τα νομοσχέδια.
Αφορμή για τη σφοδρή πολιτική σύγκρουση αποτέλεσε το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ, το οποίο την Τετάρτη συζητήθηκε στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια ξεκίνησε η ψηφοφορία αλλά τελικά ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος είπε πως θα γίνει ονομαστική την επόμενη ημέρα. Να σημειωθεί πως την Τετάρτη, από την αίθουσα κατά την ψηφοφορία απουσίαζε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Αριστείδης Φωκάς.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τη συζήτηση να πηγαίνει σε διαδικαστικά θέματα. Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως το νομοθέτημα είχε απορριφθεί στην ψηφοφορία της Τετάρτης και τελικά αποφασίστηκε να δοθεί ο λόγος στα κόμματα.
«Έχουμε ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας πως η κυβέρνηση μπορεί να πήρε 151 αλλά δεν διαθέτει «τεκμήριο δεδηλωμένης». Προσέθεσε δε πως «η χώρα βρίσκεται σε μία κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας» και άσκησε κριτική στο Προεδρείο της Βουλής στη συνεδρίαση της Τετάρτης, λέγοντας πως «δεν είχε την πολιτική προνοητικότητα που έπρεπε».
Κάλεσε την κυβέρνηση να «θυσιάσει» το νομοσχέδιο και να πορευτεί η χώρα σε εκλογές το συντομότερο δυνατό. Συνέχισε επισημαίνοντας πως δεν θα παρευρεθεί σε μία προσπάθεια «αλλοίωσης των θεσμών και του πολιτεύματος».
Κριτική στην όλη διαδικασία άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια. Όπως είπε, «με διαδικαστικά κόλπα και τερτίπια δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα».
Το «πρόσωπο» της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Αριστείδης Φωκάς -που έλειπε από την ψηφοφορία- είπε πως «είχα πιει μια γκαζόζα και είχα πάει τουαλέτα» την ώρα εκείνη. Άσκησε μάλιστα κριτική για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Λίγο νωρίτερα οι επιπτώσεις από το διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξαρτήτους Έλληνες είχαν φανεί και στην επιτροπή της Βουλής. Στην ψηφοφορία που έγινε για τον επικεφαλής της ΑΔΙΠ Παντελή Κυπριανού, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πήρε δέκα ψήφους σε σύνολο είκοσι ένα μελών. Παράλληλα υπήρξαν έξι «όχι» και πέντε «παρών». Πάντως η επιτροπή έχει γνωνομοδοτικό χαρακτήρα και η τελική απόφαση περνά πλέον στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.