Κατώτατο μισθό 650 ευρώ αποφάσισε η κυβέρνηση

Σχεδόν 11% είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε να φτάσει τα €650 έναντι €586. Καταργείται ο υποκατώτατος. Το μήνυμα σε όσους αντιδρούν στην αύξηση. Εκλογές το φθινόπωρο, ξεκαθάρισε.

Κατώτατο μισθό 650 ευρώ αποφάσισε η κυβέρνηση

Στα 650 ευρώ διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 64 ευρώ για το σύνολο των εργαζομένων που αμείβονται με τον βασικό μισθό και 140 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών, καθώς καταργείται ο υποκατώτατος ο οποίος θεσπίσθηκε το 2012.

«Σας καλώ σήμερα, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών, να προβούμε σε ένα ακόμη ιστορικής σημασίας βήμα. Να εγκρίνει το υπουργικό μας συμβούλιο την πρόταση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου στα 650 ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας την απόφαση, η οποία έχει το πράσινο φως των εταίρων.

«Νομίζω ότι αυτή η κίνηση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Για όλους εκείνους και εκείνες που την περίοδο της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται σε ένα βράδυ κατά 22% και 32%, για όλους όσοι πέρασαν στο βάναυσο καθεστώς του υποκατώτατου μισθού», πρόσθεσε.

Κατά τον πρωθυπουργό, η αύξηση του κατώτατου μισθού «είναι ένα μόνο βήμα στη μεγάλη πορεία για την αποκατάσταση των αδικιών και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας και αλληλεγγύης» διότι, όπως τόνισε, «φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε».

Κάποιοι θα δυσαρεστηθούν

Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον ΣΕΒ (σ.σ. χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά), ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «κάποιοι» δεν θα συμφωνήσουν με την απόφαση.

«Πρόκειται για όλους εκείνους που στα χρόνια της κρίσης είδαν την κρίση ως ευκαιρία για να διευρυνθούν οι αντιθέσεις και ταυτόχρονα η δική τους κερδοφορία. Και όλοι εκείνοι -οι λεγόμενοι και νεοφιλελεύθεροι- που θεωρούν ότι προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η συντριβή της εργασίας.

Τους απαντάμε  ότι η συντριβή της εργασίας δεν είναι ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας. Αντίθετα αποτελεί, αποδεδειγμένα, τη συνταγή της χρεοκοπίας».

Τι προηγήθηκε

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τα βήματα που προηγήθηκαν της απόφασης για αύξηση του κατώτατου μισθού:

- «Με τις εντατικές προσπάθειες του Σώματος επιθεώρησης εργασίας αλλά και με σειρά στοχευμένων νομοθετημάτων καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε τη μαύρη εργασία από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Και συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά για να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

- Έχουμε επίσης ήδη επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100.000 εργαζόμενους μέσα σε λίγους μήνες αλλά και λειτουργεί ως κίνητρο για την οργάνωση των εργαζομένων και την ενίσχυση των διαπραγματευτικών τους δυνατοτήτων.

- Τρίτη αλλά εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη, επιτυχία, η μείωση της ανεργίας. Από το 27% του 2014, η ανεργία σήμερα βρίσκεται στο 18,3% με τη δημιουργία 350 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».

«Είμαστε η κυβέρνηση των πολλών»

Χωρίς να αναφερθεί εκτενώς στα άλλα θετικά μέτρα του «δεύτερου πακέτου», ο κ. Τσίπρας  τόνισε ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού «δίνουμε ελπίδα και προοπτική στο σύνολο των εργαζομένων στη χώρα και δείχνουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος τον οποίον αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει».

Διότι, «είναι η κυβέρνηση των πολλών και όχι των λίγων, είναι η κυβέρνηση των πράξεων και όχι των λόγων».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο, οπότε οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν την Ελλάδα του σήμερα με αυτή που παρέδωσε πριν από τέσσερα χρόνια το πολιτικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v