Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Φουλάρει για το «πακέτο Νο2» θετικών μέτρων

«Καθαρή κυβερνητική πλειοψηφία υπάρχει και θα αποδεικνύεται κάθε μέρα», διαμηνύει το Μαξίμου. Κατώτατος μισθός και ακολουθούν Συνταγματική Αναθεώρηση και η οικονομική σχέση Κράτους-Εκκλησίας.

Κυβέρνηση: Φουλάρει για το «πακέτο Νο2» θετικών μέτρων

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, κατάφερε (το επί 27 χρόνια ακατόρθωτο) να κλείσει το «Μακεδονικό», προχώρησε στο διαζύγιο με τον επί τέσσερα χρόνια κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, έφτασε στα όριά τους τα μικρά και μικρότερα κόμματα και από σήμερα… πάει γι' άλλα.

Η επόμενη ημέρα από την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκει πρωθυπουργό, κυβέρνηση και κόμμα σε εγρήγορση, καθώς η χρονιά είναι εκλογική και το μεγάλο στοίχημα, της πολιτικής επικράτησης, δεν έχει κριθεί.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (3 μ.μ.), το βασικό θέμα θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού («κατά μίνιμουμ 8%») που θα ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους από την 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακά κριτήρια -με αυτόματη κατάργηση δηλαδή του «υποκατώτατου», που θεσπίσθηκε το 2012 για τους κάτω των 25 ετών.

Στην εισήγησή του ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εστιάσει στη μεταμνημονιακή δέσμευση για «την Ελλάδα των πολλών» και να αναφερθεί στα υπόλοιπα στοιχεία του «δεύτερου πακέτου» θετικών μέτρων. Κυρίως στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη για την πρώτη κατοικία, και στις 120 δόσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία.

Επ' αυτών των τελευταίων μάλιστα, αρμόδιες πηγές μιλούν για σημαντικές αποφάσεις καθώς, μεταξύ άλλων, οι δικαιούχοι (περίπου 400.000 νοικοκυριά) θα μπορούν να ενταχθούν «πακέτο» στην προστασία πρώτης κατοικίας και στη ρύθμιση των χρεών.

Το προοδευτικό «χτίσιμο»

Κατά τα κυβερνητικά στελέχη, η συγκρότηση προοδευτικής πλειοψηφίας παραμένει μέγιστος στόχος, καθώς οι Πρέσπες ανέδειξαν τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και σ' εκείνες της «Δεξιάς-ακροδεξιάς».

Την ίδια στιγμή, καταλαβαίνουν (και επισημαίνουν) ότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί με ευχολόγια ούτε με συγκολλήσεις παλαιών «υλικών κατεδάφισης» όπως τονίζει στο Euro2day.gr ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Συνεπώς, πέραν του διαλόγου που θα συνεχίζεται εξαντλητικά, «όλοι θα μετρηθούμε στις πολιτικές του επόμενου διμήνου», λένε, παραπέμποντας στο τρίπτυχο:

* Δεύτερο πακέτο θετικών μέτρων.

* Συνταγματική Αναθεώρηση.

* Οικονομικές σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται βέβαιοι ότι σε κάθε πτυχή θα υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή. «Ακόμα και στη δύσκολη που αφορά στην Εκκλησία», σημειώνουν, υπενθυμίζοντας ότι και για τα λεγόμενα «δικαιωματικά νομοσχέδια» (προσδιορισμός φύλου κ.λπ.) ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε στο Ποτάμι ή στο ΚΙΝΑΛ και όχι στον τότε εταίρο του, στους ΑΝΕΛ.

Αντίστοιχα, ακόμα και εάν παρέμενε η συγκυβέρνηση, δεν είναι καθόλου βέβαιο (το... αντίθετο) ότι ο κ. Καμμένος θα στήριζε το νομοσχέδιο για το μισθολογικό των κληρικών. Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου θεωρεί «μασίφ» την πλειοψηφία των 151 βουλευτών που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πριν από δέκα ημέρες, παρότι έξι βουλευτές δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μένει να φανεί εάν κάποιοι από τους «έξι» θελήσουν να επισημοποιήσουν τη συνεργασία τους με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αν και, όπως διευκρινίζεται, «και να μη γίνει αυτό, δεν έχει σημασία».

Ας περιμένει ο ανασχηματισμός

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι στα άμεσα σχέδια του κ. Τσίπρα. Τα υφυπουργεία Εργασίας και Μακεδονίας-Θράκης «θα καλυφθούν εκ των ενόντων», καθώς θα αποχωρήσουν ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Κατερίνα Νοτοπούλου, για να δώσουν τη δημοτική μάχη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.

Όσο για το τιμόνι του ΥΠΕΞ, ο κ. Τσίπρας όταν το ανέλαβε, μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, είχε δηλώσει πως θα το κρατήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρείται πολύ πιθανό να το παραδώσει στον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος «έτρεξε» όλα τα δύσκολα σημεία, ενώ έκανε τις «λεπτές» επαφές με τα Σκόπια και με τους εταίρους.

Το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη θέση του ο κ. Κοτζιάς δεν συζητείται (τουλάχιστον ανοικτά), καθώς η κόντρα με τον πρώην κυβερνητικό εταίρο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v