Τα βέτο στην ΕΕ για τα Σκόπια σηκώνει η ΝΔ

Πώς ερμηνεύει τις τελευταίες εξελίξεις και πώς σχεδιάζει να κινηθεί μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών η αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση μειοψηφίας και οι δύο ad hoc πλειοψηφίες. Δεν υπερψηφίζει την ένταξη του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ.

Τα βέτο στην ΕΕ για τα Σκόπια σηκώνει η ΝΔ

Πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας διαπιστώνει η ΝΔ, «διαβάζοντας» τις δύο σημαντικές ψηφοφορίες στη Βουλή, κατά το τελευταίο δεκαήμερο: την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, με τη χθεσινή ψηφοφορία χάθηκε η δεδηλωμένη που πήρε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, αφού οι Κώστας Ζουράρις και Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, χθες δεν ψήφισαν την κυβερνητική πρόταση. Κάτι που -κατά γαλάζιες κομματικές πηγές- καταδεικνύει ότι «η χώρα έχει πλέον μια θνησιγενή κυβέρνηση μειοψηφίας 149 βουλευτών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την χθεσινή παρουσία του στον Economist, μίλησε για δύο ad hoc πλειοψηφίες στη Βουλή, υποστηρίζοντας πως πλέον κάθε νομοσχέδιο θα αποτελεί διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης για τον Αλέξη Τσίπρα. Γεγονός που εκ των πραγμάτων, όπως υποστηρίζει, καθιστά «εξαιρετικά εύθραυστες» τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και φέρνει ακόμα πιο κοντά τις εθνικές κάλπες, τις οποίες προσδιορίζει για τον Μάιο.

Όσον αφορά τα νέα δεδομένα μετά την κύρωση της συμφωνίας, όπως αναφέρουν γαλάζιες πηγές, «δυστυχώς, αφού ψηφίστηκε, είναι πλέον δεσμευτική για τη χώρα, ωστόσο δεν έχουν τελειώσει τα όπλα από τη φαρέτρα μας». Η ΝΔ, ως κυβέρνηση, διαμηνύει ότι θα αξιοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει η χώρα μας ως κράτος μέλος για να θέσει φραγμούς στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Και αυτό το θέμα η Πειραιώς επιχειρεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά, ανεβάζοντας τους τόνους και διαβεβαιώνοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μειωθεί η ζημιά που προκαλείται στην χώρα. «Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην Συμφωνία και στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Εμείς έχουμε πλήρη ισχύ να προβάλλουμε βέτο υπέρ των συμφερόντων μας εφόσον δεν εξυπηρετούνται κατά την ενταξιακή διαδικασία», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τυπική έγκριση

Από την άλλη, σχετικά με την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για μια τυπική έγκριση η οποία είναι παρεπόμενη υποχρέωση της χώρας από τη στιγμή που ψηφίστηκε η συμφωνία. Με αυτήν η χώρα δεσμεύεται να μην παρεμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με τη ΝΔ πάντως να μην προτίθεται να δώσει «πράσινο φως». Όπερ σημαίνει πως είτε θα καταψηφίσει είτε θα απέχει, κάτι που είναι και το πιθανότερο σενάριο.

Μέσω της συμφωνίας, εκτιμά η Πειραιώς, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά προσπάθησε να αξιοποιήσει τη διαιρετική τομή του εκλογικού σώματος, να το διαχωρίσει δηλαδή ανάμεσα στους πολίτες που τάσσονταν θετικά στην συμφωνία και σε αυτούς που ήταν αρνητικά διακείμενοι. Στόχος του, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ήταν να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του «ναι», οι οποίοι δεν προέρχονται μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από την κεντροαριστερά, να προσεγγίσει και να διεμβολίσει τα κόμματα του κέντρου.

Αφού πέρασαν από την Βουλή οι Πρέσπες, όπως αναφέρει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, θα καταδειχθεί σύντομα ότι ήταν μια καθαρά επικοινωνιακή προσπάθεια χωρίς πολιτικό υπόβαθρο. «Διότι την ίδια ώρα που καμώνεται ότι προσεγγίζει την κεντροαριστερά, εξακολουθεί να συνεργάζεται με τα άκρα, εκπροσωπεί τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Η ετοιμόρροπη κυβέρνησή του στηρίζεται σε βουλευτές των ΑΝΕΛ και το μόνο του ουσιαστικό άνοιγμα είναι σε παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αναζητούν νέα πολιτική στέγη, όπως οι Νίκος Μπίστης και Γιάννης Ραγκούσης»,

Στη χθεσινή ψηφοφορία, το «παρών» του Γρηγόρη Ψαριανού προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, καθώς ο ανεξάρτητος βουλευτής είχε γνωστοποιήσει εδώ και καιρό την αρνητική του θέση στη συμφωνία, «φλερτάροντας» παράλληλα με τη ΝΔ. Παρά την… δυσάρεστη έκπληξη της ψήφου, ζήτημα χρόνου θεωρείται η μετατροπή του αρραβώνα σε… γάμο, αν όχι άμεσα, σίγουρα όταν θα προκηρυχθούν οι εκλογές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v