Πυρά στην κυβέρνηση εξαπολύουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με το πολιτικό «θερμόμετρο» να χτυπά κόκκινο. Στον σημερινό δεύτερο γύρο της συζήτησης αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, ενώ ήδη από χθες έχει ξεδιπλωθεί η στρατηγική με την οποία κινούνται τα κόμματα.
Στο Κίνημα Αλλαγής -μετά τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα- υπάρχει κοινή απόφαση για «όχι» στις Πρέσπες. Τον τόνο έδωσε ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επεσήμανε πως «καταψηφίζουμε τη συμφωνία απόλυτα, κατηγορηματικά, εμφατικά».
Την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών έχει εκφράσει και το ΚΚΕ, με τον Θανάση Παφίλη να μιλά για «σπέρματα αλυτρωτισμού», τα οποία χρησιμοποιούνται σε περιόδους όξυνσης για να προκαλέσουν θέματα στα Βαλκάνια. Μάλιστα σήμερα το απόγευμα διοργανώνεται συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας, με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα.
Τις Πρέσπες θα καταψηφίσουν και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, με τον Βασίλη Λεβέντη να έχει επανειλημμένα εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του με τη Συμφωνία. Η θέση του κόμματος είναι πως δεν είναι δυνατόν να δεχθεί η Ελλάδα τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τη γείτονα χώρα.
Με υψηλούς τόνους ενάντια στη Συμφωνία -θέτοντας μάλιστα και θέματα αντισυνταγματικότητας- τοποθετείται ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Μία πρόγευση έδωσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, όπου εκτόξευσε νέα πυρά στην κυβέρνηση.
Ωστόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας. Μάλιστα έχει πει πως θα ψηφίσει και μετά θα παραδώσει την έδρα, ωστόσο σε μία τέτοια περίπτωση μπαίνει ο Τέρενς Κουίκ, που είναι ήδη «ξένο σώμα» για τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Η συνεδρίαση στην Ολομέλεια αναμένεται να γίνει και σήμερα σε υψηλούς τόνους. Χθες η συζήτηση ξεκίνησε με ψηφοφορία, καθώς η Χρυσή Αυγή έβαλε θέμα αντισυνταγματικότητας, ζητώντας την ψήφιση της Συμφωνίας από 180 βουλευτές.
Όσον αφορά στη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Από τη μία πλευρά, είναι όσοι βλέπουν αρνητικά τη συμφωνία, όπως είναι ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Στάθης Παναγούλης, ο Δημήτρης Καμμένος, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Γιώργος Αμυράς, ο Γιώργος Λαζαρίδης, ο Νίκος Κουτσούκης και ο Νίκος Μίχας.
Από την άλλη πλευρά, είναι όσοι στηρίζουν τη συμφωνία, δηλαδή ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Σπύρος Δανέλλης. Μοιρασμένα είναι τα πράγματα στους ανεξάρτητους βουλευτές, που μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο, με την Ελενα Κουντουρά να είναι στο «ναι» και τον Βασίλη Κόκκαλη στο «όχι», ενώ εκκρεμεί η τοποθέτηση της Κατερίνας Παπακώστα.
Να σημειωθεί πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι ώρα θα γίνει η ψηφοφορία, λόγω της μεγάλης λίστας των ομιλητών. Μέσα στο διήμερο είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, εισηγητές, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και 205 βουλευτές.