Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για τις Πρέσπες

Εντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης την πρώτη ημέρα συζήτησης στην ολομέλεια της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τι ζήτησε η ΝΔ και τί απάντησε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για τις Πρέσπες

Με πολιτικές “συγκρούσεις” μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξεκίνησε η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια. Η αντιπολίτευση συνέχισε τα πυρά ζητώντας να κατατεθεί ολόκληρο το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, με την κυβέρνηση να απαντά πως όλα τα θέματα αναλύθηκαν στην επιτροπή όπου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η Συμφωνία.

Εν τέλει απορρίφθηκαν όλες οι αιτήσεις συνταγματικότητας που κατατέθηκαν και ξεκίνησε η συζήτηση επί της ουσίας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως “δεν θέλει να προχωρήσει στην ουσία της συζήτησης” και έκανε λόγο για “προσχηματικές κραυγές”. Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας επεσήμανε σε υψηλούς τόνους πως“δεν μπορεί η Βουλή να εισέλθει σε συζήτηση θέματος για το οποίο δεν υπάρχουν τα έγγραφα που απαιτούνται”.

“Δεν επιτρέπεται να ψαρεύουμε σε θολά νερά” σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας πως ήταν μεγάλο κέρδος το ότι πρώτα πέρασαν οι αλλαγές στο Σύνταγμα στη γείτονα χώρα και μετά ήρθε η συμφωνία στην ελληνική Βουλή.

“Τα ίδια θέματα είχαν τεθεί και στην έναρξη της επιτροπής και οι λύσεις που δόθηκαν, δεν αμφισβητήθηκαν στη συνέχεια” σημείωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, απαντώντας στην αντιπολίτευση. Παράλληλα έκρουσε καμπανάκι πως “δεν πρέπει να δώσουμε βήμα στην ακροδεξιά και στο ναζισμό”.

Από τη Νέα Δημοκρατία ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως “ζητώ να προσκομιστεί το Σύνταγμα των Σκοπίων όπως έχει διαπραγματευθεί η διπλωματία ότι θα είναι μετά από την ψήφιση της κύρωσης. Δεν διανοούμαι ότι δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο. Αν δεν υπάρχει δεν τολμώ να σχολιάσω σε τι επίπεδο έγινε η διαπραγμάτευση”.

Συνέχισε επισημαίνοντας “η διαπραγμάτευση έγινε εν κρυπτώ. Με τις υπάρχουσες διατάξεις μπορούν απλώς να κρατήσουν το Σύνταγμα ως έχει και να κολλήσουν από πίσω όπως θέλουν την τροποποίηση.»

“Ζητήσαμε εγγράφως οκτώ κείμενα. Χωρίς αυτά ξεκινά μια διαδικασία με ελλιπή ενημέρωση” σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Προσθέτοντας πως “προέκυψε ότι πρώτα θα τελειώσουμε, θα κυρώσουμε και πρωτόκολλο και μετά θα κάνουν τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους. Εκ του πονηρού ήρθε η κυβέρνηση εδώ με κείμενο που κατέβασε από site. Θέλουμε το επίσημο κείμενο που διαβίβασε η γειτονική χώρα στο ελληνικό ΥΠΕΞ. Αν δεν τα φέρετε δημιουργείτε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας».

“Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού σε αυτή τη Συμφωνία και είναι φανερά. Μπαίνουν στη Συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσης και όξυνσης που θα προκαλέσουν οι ίδιες δυνάμεις που έφτιαξαν τη Συμφωνία" επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας ήγειρε ο Πάνος Καμμένος, λέγοντας πως με την Συμφωνία «η κυβέρνηση επιτρέπει στο «Ουράνιο Τόξο» και σε όσους αυτοαναφέρονται σαν «Μακεδόνες» να το κάνουν επισήμως». Συνέχισε λέγοντας πως “αυτή η συζήτηση είναι παράνομη”.

Αντίδραση για την Χρυσή Αυγή

Την έντονη αντίδραση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν τα όσα είπε η Χρυσή Αυγή στην Ολομέλεια κατά τη Συμφωνία των Πρεσπών και η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε.

“Αρνούμαι να τοποθετηθώ στην πρόταση αντισυνταγματικότητας κόμματος του οποίου οι ιδεολογικοί πρόγονοι παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους. Αρνούμαι να αποδεχθώ ένταση κόμματος, που έχει ως σύμβολο του αγκυλωτό σταυρό” σημείωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας. Να σημειωθεί πως η τοποθέτηση αυτή χειροκροτήθηκε όχι μόνο τους “γαλάζιους” αλλά και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, επισημαίνοντας πως “ντρέπομαι να υπερασπίζονται το Σύνταγμα οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα. Να είναι εδώ και να μιλάνε οι προδότες της Δημοκρατίας και τους έθνους για το Σύνταγμα . Συμφωνώ απολύτως με την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια, που είναι ένα μήνυμα ενότητας του Κοινοβουλίου”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v