Αν και -όπως όλα δείχνουν- οι πιθανότητες καταψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή είναι μικρές, η ΝΔ μέχρι και την τελευταία ώρα πριν από την ψηφοφορία της Πέμπτης θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την ανατροπή των σημερινών κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Και αυτό θα γίνει, αφενός, με σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και αφετέρου -κυρίως- με ισχυρή πίεση προς τους «πρόθυμους» βουλευτές, οι οποίοι δείχνουν διατεθειμένοι να πουν «ναι» στο συγκεκριμένο σχέδιο επίλυσης του Σκοπιανού.
«Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μη θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση», τόνισε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Δένδιας, με το κόμμα του να ζητά μετ’ επιτάσεως δύο κείμενα: Το σύνολο του συντάγματος των Σκοπίων, από το οποίο θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις αλλαγές στις οποίες προέβησαν οι γείτονες, καθώς και την επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Μέσα από αυτήν, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα αποσαφηνιστούν τα αίτια της σφοδρής αντιπαράθεσης του πρώην ΥΠΕΞ και τον Πάνο Καμμένο, που είχαν οδηγήσει μάλιστα στην αποχώρηση του κ. Κοτζιά από το υπουργικό σχήμα.
Η αντιπαράθεση αυτή, με χαρακτηριστικά της τις αιχμές και τους υπαινιγμούς ανάμεσα στους δύο, όπως υποστηρίζει η Πειραιώς, δεν είναι πλέον ιδιωτική υπόθεση. Πρόκειται, σύμφωνα με γαλάζιο στέλεχος, για τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας του Αλέξη Τσίπρα, που υπέγραψαν ο πρώτος τη συμφωνία των Πρεσπών και ο δεύτερος την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, για τα οποία ζητά η κυβέρνηση την ψήφο της Βουλής. Ο Νίκος Κοτζιάς, διαμηνύει η ΝΔ, έχει υποχρέωση να δημοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησής του πριν αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή, αφού «οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν όλη την αλήθεια».
Απόφαση και εισηγήσεις
Ανοιχτό εξακολουθεί να μένει το θέμα της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, χωρίς όμως ακόμα να έχει ληφθεί οριστική απόφαση και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται τόσο θετικές όσο και αρνητικές εισηγήσεις. Την ίδια ώρα, η ΝΔ επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο το θέμα του συλλαλητηρίου της Κυριακής και δη τα επεισόδια και την ευρεία χρήση δακρυγόνων από την ΕΛΑΣ. «Δεν είναι πρωτοφανές ότι έκανε αυτή την επιλογή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επιλεκτική χρήση, δηλαδή, των μέτρων τάξης. Για παράδειγμα, τους μπαχαλάκηδες που μπήκαν στη συγκέντρωση θα τους έπιαναν μόλις εμφανίζονταν, αν εκεί μιλούσε ο κ. Τσίπρας. Το έκαναν προχθές μπροστά στο Μέγαρο Μουσικής», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.
Η ΝΔ καταγγέλλει τις «τεχνητές πλειοψηφίες» που δίνουν στην κυβέρνηση παράταση ζωής, ωστόσο αυτές, σύμφωνα με κομματικές πηγές, «δεν είναι τίποτα μπροστά στις χιλιάδες οικογένειες που πήραν τα παιδιά τους και κατέβηκαν στο Σύνταγμα». Σε συνέχεια μάλιστα και της σχετικής τοποθέτησης του προέδρου της ΝΔ μετά το συλλαλητήριο, η Πειραιώς θα επιμείνει στα περί «λαϊκής ετυμηγορίας» και στη βούληση της «συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να καταψηφιστεί η συμφωνία».
Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει το απόγευμα σε ευρεία σύσκεψη στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που συγκαλεί η Διοικούσα Επιτροπή της Θεσσαλονίκης. Σκοπός της εκεί παρουσίας του είναι να στηρίξει τις υποψηφιότητες των Απόστολου Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και του Νίκου Ταχιάου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.