Η εξασφαλισμένη, όπως όλα δείχνουν, πλειοψηφία των βουλευτών που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατά τη σημερινή ψηφοφορία, αυτομάτως στρέφει το ενδιαφέρον και στην επόμενη κοινοβουλευτική μάχη, αυτή για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών τις προσεχείς ημέρες.
Μάχη που, με τα τωρινά δεδομένα, δείχνει πιο αμφίρροπη, από τη στιγμή που το Ποτάμι και συγκεκριμένα οι Σταύρος Θεωδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, σύμφωνα με πηγές της Σεβαστουπόλεως, δεν έχουν οριστικοποιήσει τη στάση τους, ενώ οι άλλοι δύο βουλευτές του κόμματος, Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.
Εκ των πραγμάτων εκεί κινείται και το βλέμμα της ΝΔ, η οποία μέσω κορυφαίων στελεχών της φέρεται να πιέζει την ηγετική ομάδα του Ποταμιού να αρνηθεί να δώσει θετική ψήφο, κάτι το οποίο ενδεχομένως να αποδειχθεί καταλύτης εξελίξεων. Η Πειραιώς διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία πως ενδεχόμενη θετική ψήφος στις Πρέσπες κλείνει τις πόρτες σε πιθανή μελλοντική συνεργασία των δύο πλευρών, θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους.
Τις τελευταίες ώρες εξάλλου κυκλοφορεί ένα ακόμη σενάριο, η υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, αλλά με λιγότερους από 151 βουλευτές, εφόσον απέχουν κάποιοι άλλοι. Όπερ σημαίνει πως συνταγματικά θα έχει περάσει και θα είναι νόμιμο, όμως, θα υπάρχει ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα, το οποίο αναμφίβολα θα επιχειρήσει να αναδείξει η ΝΔ. «Δεν πρέπει (να έχει η συμφωνία 151 ψήφους), αλλά πρέπει», ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υποστηρίζοντας πως μόνο με 151 ψήφους η συμφωνία θα είναι ισχυρή και κανείς δεν θα μπορεί να την αμφισβητήσει.
Εκλογικό άρωμα
Σε μια τέτοια περίπτωση, το κλίμα θα έχει έντονο εκλογικό άρωμα και δεν αποκλείεται η αξιωματική αντιπολίτευση να βάλει στο… παιχνίδι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο θα καλέσει να παρέμβει βάσει της θεσμικής του ιδιότητας. Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως, από τη μία, επικρατεί προβληματισμός για το ενδεχόμενο η «καυτή πατάτα» να έρθει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ κατά τον πρώτο καιρό της θητείας της (αν δεν ψηφιστεί τώρα), από την άλλη, όμως, το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη μιλά για «πολύ κακή συμφωνία» που αντίκειται στα εθνικά συμφέροντα.
Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, ο πρωθυπουργός «εκχωρεί, με τη συνενοχή του κ. Καμμένου, το εθνικό συμφέρον στο Σκοπιανό. Ο πρώτος, παραχωρώντας στους γείτονες «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Και ο δεύτερος, μονογράφοντας, αρχικά, τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν καταψήφιζε την πρόταση δυσπιστίας τον Ιούνιο». Αλλά και αργότερα, σε διάφορα στάδια -πριν το δημοψήφισμα στα Σκόπια αλλά και πριν τη συνταγματική αναθεώρηση-, σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, «όταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση, δεν το έκανε. Σήμερα συνυπέγραψε ανοιχτά τη συμφωνία, καθώς δανείζει στον συνεταίρο του τους αναγκαίους βουλευτές για να την ψηφίσουν. Είναι συνεργοί σε μια προμελετημένη μεθόδευση», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Όσον αφορά τη σημερινή, δεύτερη και τελευταία μέρα της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, η ΝΔ τη θεωρεί μέρος ενός «στημένου παιχνιδιού» μεταξύ των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων και συνιστά την «τελευταία παράσταση που παίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε βάρος του ελληνικού λαού». Οι στόχοι των Τσίπρα - Καμμένου, όπως υποστηρίζουν κομματικές πηγές, ήταν τρεις: Πρώτον, να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μερικές εβδομάδες επιπλέον στην εξουσία, δεύτερον, να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και τρίτον, να διατηρηθούν ως Κοινοβουλευτική Ομάδα οι ΑΝΕΛ.