«Σας καλώ να μιλήσετε και να σταθείτε καθαρά και έντιμα απέναντι στη συνείδησή σας, στο συμφέρον του τόπου και του λαού. Και να δώσετε καθαρή απάντηση, αν εμπιστεύεστε αυτή την κυβέρνηση για να συνεχίσει ή όχι. Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της Δημοκρατίας και η Δημοκρατία θα νικήσει».
Με αυτή τη φράση κατέβηκε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας νωρίτερα τη διήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επί μακρόν στις «αθλιότητες» εις βάρος βουλευτών που προτίθενται να υπερψηφίσουν την κυβέρνηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι οποίες, όπως τόνισε, «δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ενορχηστρώνονται από τον σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ».
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε ένα σαφή διαχωρισμό όσων διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών και εκείνων που συμφωνούν αλλά την πολεμούν για μικροκομματικούς λόγους.
Στην πρώτη κατηγορία ενέταξε τον Πάνο Καμμένο και άλλους βουλευτές: «Διαφωνώ κάθετα μαζί τους αλλά σέβομαι τις θέσεις τους». Και παρέπεμψε στον τερματισμό της συνεργασίας με τον κ. Καμμένο, στο όνομα των καθαρών λύσεων.
Στη δεύτερη, ενέταξε σαφώς κορυφαία στελέχη της ΝΔ και τον αρχηγό της, «που παριστάνουν ότι διαφωνούν».
«Η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη, ψαρεύουν στα θολά νερά του συντηρητικού ακροατηρίου», είπε, ενώ μίλησε για «αγύρτες, αναξιόπιστους και επικίνδυνους για τον τόπο».
«Μη μιλάτε εσείς για αποστασία»
Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις κατηγορίες περί «κουρελού», «αποστάτες» και «γυρολόγους».
- «Να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση-κουρελού; Η κυβέρνηση που συγκρότησαν το 2011 οι για 40 χρόνια εχθροί που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη (σ.σ. τον Λουκά Παπαδήμο) αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση».
- «Μιλάτε όμως και για αποστάτες. Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο, κε Μητσοτάκη. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες, όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν».
- «Μιλάτε για αθέμιτες μεταγραφές. Εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στην κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα. Τρεις βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων».
Χωρίς να τον κατονομάσει, αναφέρθηκε στον πρώην βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα δήλωνε ότι συμφωνούσε με τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά τώρα δεν θα την ψηφίσει, επειδή εντάχθηκε στη ΝΔ.
«Η κότα με τα χρυσά αβγά»
Ο πρωθυπουργός ερμήνευσε την εμμονή της αντιπολίτευσης (σ.σ. αναφερόμενος σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) να πέσει τώρα η κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της βιασύνης τους να μην ολοκληρωθούν τα κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης και να επιστρέψουν στην εξουσία.
«Από το 2015 και μετά, έχουν βρεθεί στα αζήτητα της ιστορίας. Οργισμένοι και αμήχανοι, που πλέον έχασαν την κότα με τα χρυσά αβγά. Διότι γι' αυτούς αυτό ήταν η εξουσία. Η κότα με τα χρυσά αβγά».
Όπως αναμενόταν, επιχείρησε μία μικρή αναδρομή στην τετραετία, υπενθυμίζοντας ότι σε δέκα ημέρες συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τις πρώτες εκλογές του 2015.
Και επισήμανε εμφατικά «πόσο λοιδορήθηκε μία κυβέρνηση, που σε κάθε στροφή επιχειρούσαν να τη ρίξουν όλοι εκείνοι που μέσα στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και χρήμα».