Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Διήμερη μάχη στη Βουλή αλλά με… 151 «ναι»

Με ομιλία Τσίπρα ανοίγει η αυλαία της ψήφου εμπιστοσύνης. Μετά το δημόσιο «ναι» από τέσσερις των ΑΝΕΛ, τα φώτα έπεσαν στον βουλευτή του Ποταμιού Σπ. Δανέλλη. Οι ισχυρές πιέσεις για να καταψηφίσει. Αύριο τη νύχτα η ονομαστική ψηφοφορία.

Κυβέρνηση: Διήμερη μάχη στη Βουλή αλλά με… 151 «ναι»

Η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης 151, τουλάχιστον, βουλευτών αύριο το βράδυ. Αυτό προκύπτει πλέον μετά και την απάντηση που έδωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης αργά χθες το βράδυ στον Σταύρο Θεοδωράκη, ότι θα ψηφίσει «ναι».  

Είχαν προηγηθεί οι αντίστοιχες δηλώσεις από τους πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ (σ.σ. διεγράφησαν χθες από τον Πάνο Καμμένο) Έλενα Κουντουρά και Βασίλη Κόκκαλη ότι θα δώσουν στήριξη στην κυβέρνηση.

Το ίδιο θα πράξουν οι άλλοι δύο βουλευτές Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις, τους οποίους δεν διέγραψε ο κ. Καμμένος επειδή δεν είναι μέλη της κυβέρνησης -και άρα, κατά τη γνώμη του, «δεν αντήλλαξαν τη θετική ψήφο με το κυβερνητικό αξίωμα».

Οι κυβερνητικοί επιτελείς εμφανίζονταν από προχθές «απολύτως βέβαιοι» ότι η εμπιστοσύνη του Σώματος θα επαναβεβαιωθεί, ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον διαρροές στελεχών της ΝΔ ότι, ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση, θα κλιμακώσουν τις προσπάθειές τους να «πέσει» η κυβέρνηση.

Πιέσεις στον Σπ. Δανέλλη

Οι προβολείς στράφηκαν χθες  στον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη.

Όπως επιμένουν οι πληροφορίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης προσπάθησε να  μεταπείσει τον βουλευτή, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο, στην αντίθετη περίπτωση, να αλλάξει η θέση του κόμματος και να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Έτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι μία τέτοια «προειδοποίηση» έγινε στο πλαίσιο της πίεσης που ασκήθηκε στον κ. Δανέλλη, διότι, στην πραγματικότητα, το «ναι» στη Συμφωνία πρέπει να θεωρείται βέβαιο (σ.σ. πλην των Αμυρά-Ψαριανού, που έχουν δηλώσει από καιρό ότι θα την καταψηφίσουν).

Ο ίδιος ο βουλευτής υπενθυμίζει ότι τάσσεται υπέρ της (συγκεκριμένης) λύσης στο «Μακεδονικό» από το 1992 και, επομένως, ούτε «τούμπα» έκανε, ούτε τίθεται θέμα «ανταλλαγμάτων».

Θεωρείται βέβαιο δε, ότι δεν θα ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια περί «συναλλαγής».

Αναφορικά με «φήμες» που φέρουν τον κ. Θεοδωράκη να πιέζεται, με τη σειρά του, από τον κ. Μητσοτάκη, στελέχη της κυβέρνησης απαντούν πως «πιέζεται από τη ΝΔ μόνο όποιος θέλει να συνεργαστεί μαζί της».

Επισημαίνεται ότι χθες, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός (στην κυβέρνηση Σαμαρά) Δημήτρης Σταμάτης, ξέκοψε κάθε πιθανότητα προεκλογικής ή μετεκλογικής συνεργασίας με όποιον υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η αυλαία ανοίγει με Τσίπρα

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι με ομιλία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με συνεργάτες του, θα επιχειρήσει έναν «ουσιαστικό» απολογισμό των 3,5 χρόνων, ενώ θα ρίξει το βάρος στα μεγάλα στοιχήματα του επόμενου διαστήματος.

Με αφορμή το δεύτερο «θετικό πακέτο» μέτρων και τις εμβληματικές αλλαγές στα εργασιακά (αύξηση κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις), ο κ. Τσίπρας θα θέσει, ουσιαστικά, τα διλήμματα που θα κυριαρχήσουν στην πορεία προς τις κάλπες. Σε συνδυασμό με θέσεις που έχει αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και βρίσκονται στον αντίποδα του «κοινωνικού κράτους» και της «δίκαιης ανάπτυξης».

Έμφαση αναμένεται να δώσει στο δίπολο «ακροδεξιά - προοδευτικό μέτωπο», επικαλούμενος τη «μετάλλαξη» της ΝΔ και πρακτικές στελεχών της που παραπέμπουν «στα σκοτεινά προδικτατορικά χρόνια». Όπως η πρόσφατη αποστολή sms με τους τηλεφωνικούς αριθμούς των βουλευτών που προτίθενται να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να εκφοβιστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v