Το «σκηνοθετημένο» -όπως το χαρακτηρίζουν στη ΝΔ- πολιτικό διαζύγιο των Τσίπρα - Καμμένου ήταν ένα από τα σενάρια που βρίσκονταν στο τραπέζι των συσκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του κατά τις τελευταίες μέρες. Ως εκ τούτου, η χθεσινή εξέλιξη δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για μία «παράσταση» που αποβλέπει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τη διατήρηση του προέδρου των ΑΝΕΛ και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους ως Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Και αν χθες η γαλάζια ανακοίνωση έβαλε κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, στο στόχαστρο πλέον της ΝΔ μπαίνουν και οι έξι βουλευτές, οι οποίοι, βάσει των πληροφοριών (ή ενδείξεων), θα απαντήσουν θετικά στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά ο πρωθυπουργός. «Όσοι πουν "ναι" στην ψηφοφορία αυτή, είναι σαν να λένε "ναι" και στη συμφωνία των Πρεσπών. Θα κάνουμε το παν προκειμένου να ακούσουμε τους… πρόθυμους και να αιτιολογήσουν την ψήφο τους», σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσθέτοντας πως όποιος βουλευτής στηρίξει την κυβέρνηση, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία.
Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλλης, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις, σύμφωνα με κομματικές πηγές, «οι επιπλέον των 145 του ΣΥΡΙΖΑ, θα κληθούν στη Βουλή να πουν πώς ξαφνικά είδαν το φως το αληθινό. Τι ανταλλάγματα έχουν πάρει για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που καταρρέει;» διερωτάται η Πειραιώς. Αυτοί οι έξι, υποστηρίζει το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, και ειδικά όσοι τάχα αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών, «δεν μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους. Κάθε ένας εξ αυτών είναι ο εκατοστός πεντηκοστός πρώτος. Με πρώτη βέβαια την κα Παπακώστα, η οποία εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ».
Διαφορετικές απόψεις
Την αντίδραση της ΝΔ προκαλεί και η πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Τετάρτης, αντί της Πέμπτης, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα η διάσκεψη των Προέδρων.
«Προφανώς δεν θέλουν να ακουστούν οι διαφορετικές από τις δικές τους απόψεις, όπως τις διατυπώνει σύσσωμη η αντιπολίτευση», αναφέρει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στον σημερινό «πρωινό καφέ» με το επιτελείο του θα χαράξει τη στρατηγική του κόμματος υπό τα νέα δεδομένα.
Στη ΝΔ εκτιμούν πως δύσκολα δεν θα βρεθούν οι απαιτούμενοι βουλευτές που χρειάζεται ο Αλέξης Τσίπρας για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, κάνουν λόγο για «πύρρειο νίκη» του πρωθυπουργού. Και αυτό, διότι μόνο λειτουργικό και αποτελεσματικό δεν μπορεί να είναι ένα σχήμα με το οποίο η κυβέρνηση θα στηρίζεται ανά περίπτωση από βουλευτές μέχρι και τεσσάρων διαφορετικών κομμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιμείνει στο αίτημα για εκλογές «εδώ και τώρα, προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός ποια πορεία θα ακολουθήσει η χώρα μας και όχι οι δανεικοί βουλευτές και οι ψευτοπατριώτες».
Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης παραμένει στο τραπέζι, ωστόσο μάλλον παραπέμπεται γι’ αργότερα, δεδομένων των δύο άλλων ψηφοφοριών. Ταυτόχρονα, χαμηλούς τόνους επιλέγει να κρατήσει η ΝΔ όσον αφορά τις κατηγορίες για τη δημοσίευση προσωπικών στοιχείων και τηλεφώνων βουλευτών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.