«Όταν το καλοκαίρι του 2017 εξελέγη στην πρωθυπουργία της ΠΓΔ Μακεδονίας ένας προοδευτικός ηγέτης, ο Ζόραν Ζάεφ το καλοκαίρι βρεθήκαμε μπροστά σε μια αληθινή ευκαιρία αλλά και σε ένα κομβικό δίλημμα: Είτε θα συνεχίζαμε τη πολιτική της αδράνειας και των καθυστερήσεων με φόβο το πολιτικό κόστος, πολιτική όμως που οδήγησε σταδιακά στην αναγνώριση της γειτονικής χώρας με τη συνταγματική της ονομασία, «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δηλαδή, από περισσότερες από 130 χώρες, είτε θα κάναμε την επιλογή, και μάλιστα χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος, να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη, την ιστορική ευκαιρία της ύπαρξης δύο προοδευτικών δυνάμεων στο τιμόνι των δύο χωρών, προκειμένου να κάνουμε την υπέρβαση». Τη θέση αυτή πήρε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής σε εκδήλωση με θέμα «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών»
Όπως είπε «εργαστήκαμε σκληρά, για να καταλήξουμε σε μια Συμφωνία, που σέβεται τις ευαισθησίες των δύο λαών. Ταυτόχρονα, από την πλευρά μας, κάναμε το παν, ώστε να διασφαλίσουμε ότι σε αυτή τη Συμφωνία θα περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι παράμετροι που διασφαλίζουν πλήρως την εδώ και πολλά χρόνια διαμορφωμένη ‘εθνική γραμμή’».
Καταγράφοντας όλες τις αποφάσεις που έλαβε η πΓΔΜ εκτίμησε ότι «έκανε όλα όσα είχαν ποτέ τεθεί επισήμως ως προαπαιτούμενα από τη πλευρά μας και ακόμη περισσότερα, που η κυβέρνηση προσέθεσε, προκειμένου να έχουμε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία».
Σκληρή κριτική άσκησε στην αντιπολίτευση. Ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρεται σε όσους δήλωναν ή δηλώνουν ενάντια στη λεγόμενη εθνική γραμμή. Δηλαδή σε όσους έλεγαν ή λένε ότι διαφωνούν με τη γραμμή της σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων.
Αναφερόμενος στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα κατηγόρησε για υποκρισία. «Αφού λοιπόν, είδαν όλους τους ψευδείς ισχυρισμούς τους για τη Συμφωνία να αποδομούνται ο ένας μετά τον άλλο, έφτασαν ορισμένοι σε τέτοιο σημείο πολιτικής απελπισίας, ώστε να εκτεθούν διεθνώς, υιοθετώντας την ακροδεξιά συνομωσιολογία, ότι δήθεν ανταλλάξαμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τη διάσωση των συντάξεων με την λύση του Μακεδονικού ζητήματος εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων».
«Αυτό που κάναμε», συνέχισε ήταν «να απαλλάξουμε την χώρα από την 30ετή παραλυτική κυριαρχία του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας».
Όπως είπε «γνωστοί ακροδεξιοί, εθνικιστικοί κύκλοι, με τις σφραγίδες συλλόγων και σωματείων και την πολιτική καθοδήγηση της Χρυσής Αυγής και άλλων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων αλλά και παραθρησκευτικών οργανώσεων που βεβαίως δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της Ελληνικής Εκκλησίας, δοκίμασαν τα πάντα, για να ακυρώσουν αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική».
Αναφέρθηκε σε όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες σημειώνοντας ότι «έφτασαν στο σημείο να κλέβουν και να δημοσιεύουν προσωπικά στοιχεία και τηλέφωνα βουλευτών καλώντας ανοιχτά τους παρακολουθητές τους να απειλήσουν τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού».
«Με αυτούς τους κύκλους και αυτές τις επιδιώξεις εναγκαλίζεται με τον επισημότερο τρόπο ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία», υποστήριξε. «Αυτές οι αθλιότητες δεν έχουν στο στόχαστρο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά την ίδια τη δημοκρατία».
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και ιστορική και πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι μπορούμε να κλείνουμε πληγές του παρελθόντος, ακόμη κι αν έχουμε απέναντί μας δυσμενείς συσχετισμούς δυνάμεων, ακόμη και σε μια εποχή που εντείνονται γύρω μας οι γεωπολιτικές κρίσεις, οι συγκρούσεις και οι εθνικές περιχαρακώσεις. Ότι μπορούμε, όταν οι προοδευτικές δυνάμεις είναι στη διακυβέρνηση, να γυρίζουμε τη πλάτη στους εθνικισμούς».
Ο ακροδεξιός κίνδυνος
«Με σημαία της την «πολιτισμική καθαρότητα» της Ευρώπης, η Νέα Ακροδεξιά στοχοποιεί, καταδιώκει και επιστρατεύει τη ρατσιστική βία ενάντια στους κατατρεγμένους των πολέμων και της παγκόσμιας φτώχειας. Σπέρνει το μίσος και το φόβο, παραπληροφορώντας με ορυμαγδό συνομωσιολογίας και fakenews», εκτίμησε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε «το έδαφος για την ανάδυσή της το έστρωσαν οι πολιτικές που αποξένωσαν τους πολίτες από την ευρωπαϊκή διαδικασία».
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που αυτοτοποθετούμαστε στον αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο έχουμε ήδη αργήσει να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη. Κι όσο συνεχίζουμε να κωλυσιεργούμε, αφήνουμε χώρο για την ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση του ακραίου συντηρητισμού, εκτίμησε.
Ζήτησε να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο σε όλα τα επίπεδα:
Στην αυτοδιοίκηση, πάνω στο έδαφος της απλής αναλογικής, που ανοίγει το δρόμο για πλατιές προοδευτικές πλειοψηφίες, που θα φράξουν το δρόμο στο εξαμβλωματικό φλερτ της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής και θα προωθήσουν βιώσιμες αναπτυξιακές πολιτικές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Στις ευρωεκλογές, για να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζεται από την αυτοκαταστροφική προσκόλληση στο νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό πλαίσιο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.
Αλλά και στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, για τη προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στο τόπο μας.
Σε ότι αφορά δε τις τελευταίες επανάλαβε ότι «πιστεύει πως θα γίνουν τον Οκτώβριο».