Την Τρίτη το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία την Τετάρτη το βράδυ.
Τη σχετική απόφαση αναμένεται να πάρει αύριο η Διάσκεψη των Προέδρων, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Σημειώνεται πως ψήφος εμπιστοσύνης μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε από την κυβέρνηση, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία. Η συζήτηση στη Βουλή αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης.
Η πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών. Δηλαδή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στη θετική ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών (δηλαδή από 120 έως 150 βουλευτών), τότε σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής έχουμε κυβέρνηση «ανοχής».
Πάντως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επισημάνει πως θέλει καθαρή λύση και επομένως 151 ψήφους.
Η δήλωση Βούτση
«Ο πρωθυπουργός με επιστολή που μου έστειλε, μου γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής των Ελλήνων στην κυβέρνησή του, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 της Βουλής των Ελλήνων.
Όπως αναφέρει στη επιστολή ο πρωθυπουργός «Σας παρακαλώ, όπως κινήσετε άμεσα τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής».
»Το άρθρο του κανονισμού της Βουλής είναι το 141, παράγραφος 4 και στο Σύνταγμα το άρθρο 84, παράγραφοι 4 και 6. Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει προ παρελεύσεως δύο ημερών από την λήψη της επιστολής του πρωθυπουργού.
»Η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, νωρίς το απόγευμα, και δεν μπορεί να κρατήσει περισσότερο από τρεις ημέρες και γι’ αυτό η πρότασή μου στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων που θα γίνει αύριο στις 10:00 π.μ. θα είναι να διαρκέσει δύο ημέρες, δηλαδή το βράδυ της Τετάρτης να γίνει η ψηφοφορία. Δηλαδή να ξεκινήσει την Τρίτη αργά το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ.
»Ενδιάμεσα η Βουλή λειτουργεί, δεν είναι όπως στην πρόταση δυσπιστίας, που σταματάει τις εργασίες της μέχρι να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία. Έχουμε μία συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία που θα γίνει κανονικά όπως προβλεπόταν. Η άλλη διαδικασία που είχε να κάνει με την κύρωση της συμφωνίας του Υπουργείου Εθνική Άμυνας που περιελάμβανε την σχετική τροπολογία, αύριο στη Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασιστεί για το αν θα γίνει. Το πιθανότερο είναι να μη γίνει επειδή υπάρχει η αλλαγή στη θέση του υπουργού Εθνικής Αμύνης.
»Αυτά είναι τα δεδομένα. Προχωράμε λοιπόν σ’ αυτή τη διαδικασία μέσα στην εβδομάδα και ευελπιστώ με τον καλύτερο τρόπο να λήξει την Τετάρτη το βράδυ. Κατά τ’ άλλα, επί της ουσίας πιστεύω ότι σήμερα και ο πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ αναλυτικός στις δηλώσεις που έκανε όπως ήταν και ο υπουργός Άμυνας. Προφανώς δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο σε αυτά. Εμείς ως Διάσκεψη των Προέδρων αύριο το πρωί θα δούμε πως η Βουλή θα ανταπεξέλθει σε αυτά τα ζητήματα».