Ο Αλέξης Τσίπρας «τράβηξε το τσιρότο», όπως σημειώναμε το πρωί, και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη της Βουλής, καθώς ο Πάνος Καμμένος αποφάσισε, τελικά, να άρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι μόλις την Παρασκευή, ο ίδιος δήλωνε ότι «δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά μόνο καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Η τριήμερη διαδικασία στη Βουλή αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη και να ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης, με ονομαστική ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Πώς διαμορφώνεται «η αριθμητική» της Βουλής;
· Ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές.
· Ο κ. Καμμένος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, διευκρίνισε κατά λέξη: «Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης εγώ, η κυρία Κόλλια και ο κύριος Κατσίκης».
Αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν, δηλαδή οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις που το έχουν δηλώσει και δημοσίως, η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης (το έχουν διαμηνύσει).
· Θετικός σε ψήφο εμπιστοσύνης φέρεται και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, παρά το ισχυρό ενδεχόμενο να διαγραφεί στη συνέχεια από το κόμμα του.
· Μαζί με την ανεξάρτητη βουλευτή και υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Κατερίνα Παπακώστα, συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Παραμένει ασαφές αν υπάρξουν θετικές ψήφοι και άλλων βουλευτών.
Πότε ο ανασχηματισμός;
Όσο για τον ανασχηματισμό, οι γνώμες διίστανται. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ήδη ότι μετά την παραίτηση του κ. Καμμένου, υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης. Η άμεση κάλυψη του κενού κρίθηκε αναγκαία λόγω της κρισιμότητας του υπουργείου.
Η επιλογή του κ. Αποστολάκη έγινε προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στο έργο στο Υπουργείο Άμυνας, καθώς, εκ του ρόλου του, συμμετείχε σε όλες τις συζητήσεις και αποφάσεις του Πενταγώνου.
Αναφορικά με τον ανασχηματισμό:
* Το ένα σενάριο θέλει τον πρωθυπουργό να προχωρά αμέσως και στον συνολικό ανασχηματισμό, ώστε να πάει στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης με νέο κυβερνητικό σχήμα.
* Το άλλο προκρίνει την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών στη Βουλή και μετά την παρουσίαση της νέας κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει πως θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών μέχρι να κλείσει η εκκρεμότητα με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί η απόφαση και επ' αυτού του θέματος.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού
Επί τέσσερα χρόνια είχα έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Είναι γνωστό ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και ήταν γνωστές οι ιδεολογικές διαφορές με τον Πάνο Καμμένο, δήλωσε ο πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ωστόσο, συνέχισε, τα τέσσερα αυτά χρόνια, με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, συνεργαστήκαμε έντιμα και πετύχαμε πολλά και σημαντικά.
Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την περιπέτεια των μνημονίων, να επαναφέρουμε την κανονικότητα και να στηρίξουμε τους αδύναμους. Καταφέραμε να κινηθούμε για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προστασία της δικαιοσύνης, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Για όσα πετύχαμε, θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάστατη σημαντική συμβολή του σε όλη την προσπάθεια. Ζήτησα από τον Πάνο Καμμένο και από όλους καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες. Τον ευχαριστώ γιατί ανταποκρίθηκε σε αυτό», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Σήμερα μου δήλωσε ότι παραιτείται από υπ. Αμυνας, καθώς και ότι θα ζητήσει το ίδιο και από τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛ. Εκανα δεκτή την παραίτηση του υπ. Αμυνας, όπως θα κάνω δεκτή και όποια άλλη παραίτηση τεθεί υπόψη μου» σημείωσε.
Ο κ. Τρίπρας επισήμανε παράλληλα πως έχει καταστήσει σαφές ότι βασική του επιδίωξη μετά την έξοδο από τα μνημόνια είναι να αποκατασταθεί η σχέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα, να ξανακερδίσει τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια και να εξασφαλίσει ότι η χώρα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είναι εθνικός στόχος και έχω διαμηνύσει ότι μπροστά σε αυτό τον εθνικό στόχο δεν πρόκειται να κάνω πίσω, δεν πρόκειται να δειλιάσω, δεν πρόκειται να υπολογίσω πολιτικό κόστος, τόνισε.
Όπως είπε, νέος υπ. Αμυνας θα είναι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ο ναύαρχος Β. Αποστολάκης. Είναι σαφές μήνυμα ότι δεν θα διακινδυνεύσω ούτε ένα λεπτό για την ασφάλεια της χώρας, πρόσθεσε.
Είναι σαφές, συνέχισε, ότι όπως πορεύτηκα τέσσερα χρόνιαμ θα πορευτώ και τώρα. Το Σύνταγμα μου δίνει δυνατότητα να αφήσω ασαφές αν υπάρχει πλειοψηφία για να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο που επιτελούμε. Το έργο δεν είναι ασήμαντο, υπάρχουν προκλήσεις, η πλήρη αποκατάσταση της κανονικότητας, η στήριξη της κοινωνίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η στήριξη της α' κατοικίας, η διευκόλυνση όσων έχουν οφειλές και βάρη, κρίσιμα νομοθετήματα. Εχουμε μπροστά και μεγάλες θεσμικές τομές όπως τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που πρέπει να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών. Εχουμε τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους. Το σύνταγμα, συνέχισε, μου δίνει τη δυνατότητα να βρίσκω ad hoc πλειοψηφίες και αυτές είμαι πεπεισμένος ότι θα τις έβρισκα. Όμως, επαναλαμβάνω, δεν πορεύτηκα ποτέ εκ του ασφαλούς, δεν δειλιάζω σε αυτό που είναι εθνικά υπεύθυνο. Εχω ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής και πάμε άμεσα σε ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μου, για να προχωρήσουμε στις κρίσιμες επιλογές και προκειμένου η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο καθένας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον τόπο. Πρώτος εγώ αλλά και κάθε μέλος του κοινοβουλίου. Ούτε το 2015 προχώρησα με ασαφή πλειοψηφία. Αυτό θα κάνω και τώρα, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.